Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σε μη ασφαλή ή γερασμένα κτίρια τουλάχιστον 700.000 μαθητές στη Βρετανία

Σε μη ασφαλή ή γερασμένα σχολικά κτίρια φοιτούν τουλάχιστον 700.000 παιδιά στην Αγγλία, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου (NAO), που θεωρείται ανεξάρτητος..

Σε μη ασφαλή ή γερασμένα σχολικά κτίρια φοιτούν τουλάχιστον 700.000 παιδιά στην Αγγλία, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου (NAO), που θεωρείται ανεξάρτητος φορέας παρακολούθησης των δημοσίων δαπανών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκθεση αναφέρει ότι το βρετανικό Υπουργείο Παιδείας από το 2021 έχει αξιολογήσει ως «πολύ πιθανό και κρίσιμο» τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου από κατάρρευση σχολικού κτιρίου.

Παρά την αξιολόγηση της κατάστασης ως επικίνδυνης η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια γραμμή της κρατικής υποχρηματοδότησης, θεωρώντας προφανώς την ασφάλεια και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών «κόστος». Η κυβέρνηση δεν είναι καν υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις συστάσεις του NAO – που είναι «συμβουλευτικές» – αλλά η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε …κοινοβουλευτική έρευνα για την κατάσταση των σχολείων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Δεν χρειάζεται βέβαια καμιά «εξονυχιστική έρευνα» για να δει κανείς την διαχρονική έλλειψη κεντρικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα και οι τοπικές αρχές να μην είναι σε θέση να συντηρήσουν επαρκώς τα σχολεία. Εξάλλου υπεύθυνες για τη συντήρηση των σχολείων είναι διάφορες εθελοντικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, εκτός από τις δημοτικές αρχές, όπως για παράδειγμα οι αντίστοιχοι σύλλογοι γονέων, με αποτέλεσμα οι γονείς να πληρώνουν για κτιριακά θέματα, για σχολικά γεύματα, ακόμη και για εκπαιδευτικούς που κάνουν επιπλέον διδασκαλία.

Λύματα στα πατώματα, αμίαντος σε τοίχους και οροφές

Δάσκαλοι σε δημόσια βρετανικά σχολεία μίλησαν στο BBC για τους κινδύνους που ενέχουν οι διαρροές λυμάτων και ο αμίαντος, υλικό που έχει καταχωρηθεί σαν καρκινογόνο και έχει απαγορευτεί.

Ανησυχία και πανικό για την ασφάλεια των 460 παιδιών στο σχολείο του εξέφρασε ο Στιβ Μάρσλαντ, διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο «Russell Scott» στο Μάντσεστερ, λέγοντας πως ακατέργαστα λύματα ανέβηκαν στα πατώματα «σε πολλές περιπτώσεις».

«Είχαμε μια κατακόρυφη πτώση στην παρουσία μαθητών λόγω ασθένειας μετά τις πλημμύρες των λυμάτων, είναι απόλυτη ντροπή. Η κατάσταση συνεχίζεται από το 2015 και οφείλεται σε κακή κατάσταση του κτιρίου», είπε στο BBC.

 
 

Η έκθεση του ΝΑΟ διαπίστωσε ακόμη ότι περισσότερα από το 1/3 (24.000) όλων των αγγλικών σχολικών κτιρίων είχαν ξεπεράσει κατά πολύ την εκτιμώμενη αρχική διάρκεια σχεδιασμού τους.

Σε γραπτή απάντηση σε κοινοβουλευτική Ερώτηση τον Φλεβάρη, η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον 39 σχολεία έπρεπε να έχουν κλείσει από τον Δεκέμβρη του 2019, λόγω διαφόρων ανησυχιών για την ασφάλεια.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ισχυρίζεται ότι έχει «επενδύσει σημαντικά στην ανακαίνιση σχολείων» και έχουν διατεθεί περισσότερα από 15 δισ. λίρες από το 2015 για να «διατηρήσει τα σχολεία ασφαλή και λειτουργικά».

 

Ωστόσο, το NAO επιμένει πως οι κίνδυνοι παραμένουν λόγω χρόνιας υποχρηματοδότησης, καθώς ακόμη και αυτά τα ελλιπή κονδύλια που εγκρίνονται για τα σχολεία τελικά δεν διατίθενται. Αναφέρει ενδεικτικά πως το υπουργείο Παιδείας ενώ είχε προτείνει το 2020 ελάχιστη χρηματοδότηση 5,3 – 7 δισ. λιρών ετησίως για τον μετριασμό των πιο σοβαρών κτιριακών κινδύνων, κατά μέσο όρο δαπανά μόλις 3,1 δισ. λίρες ετησίως.

Πέρα από την ασφάλεια των μαθητών, υπογραμμίζει η έκθεση, η επιδείνωση της κατάστασης των σχολικών κτιρίων βλάπτει τις επιδόσεις των μαθητών, την ποιότητα του μαθήματος. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις