Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πρόστιμο 857 εκατ. δολαρίων στη «Monsanto» που αρρώστησε πολίτες με «αιώνια» χημικά PCB

Η εταιρεία «Monsanto», θυγατρική του γερμανικού κολοσσού «Bayer», καταδικάστηκε χθες Δευτέρα από δικαστήριο των ΗΠΑ να πληρώσει 857 εκατομμύρια δολάρια για ζημίες και..

Η εταιρεία «Monsanto», θυγατρική του γερμανικού κολοσσού «Bayer», καταδικάστηκε χθες Δευτέρα από δικαστήριο των ΗΠΑ να πληρώσει 857 εκατομμύρια δολάρια για ζημίες και τόκους σε σπουδαστές και συγγενείς σε σχολικό ίδρυμα της πολιτείας Ουάσιγκτον διότι εκτέθηκαν σε πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB), ρύπο που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «αιώνια» χημικά.

Πέντε πρώην σπουδαστές και δυο γονείς είχαν προσφύγει σε δικαστήριο της κομητείας Κινγκ, δικαιοδοσία που συμπεριλαμβάνει το Σιάτλ, καταγγέλλοντας πως η έκθεσή τους σε PCB, που διέρρεε από φωτιστικά, τους αρρώστησε.

Η εταιρεία «ουδέποτε είχε προειδοποιήσει οποιονδήποτε ότι (τα PCB) μπορούν να διαρκέσουν πολύ περισσότερο από ό,τι κι αν ήταν αυτό στο οποίο τοποθετούνταν», τόνισε ο Φέλιξ Λούνα, δικηγόρος που εκπροσώπησε τους επτά προσφεύγοντες, στην αγόρευσή του.

«Ουδέποτε προειδοποίησε πως όταν μπουν στον ανθρώπινο οργανισμό, μένουν σε αυτόν για όλη τη ζωή, ότι είναι νευροτοξικά», πως εγείρουν «κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία, πρόσθεσε.

Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για καθηγητές, άλλους σπουδαστές και γονείς του ίδιου σχολείου, που προβλέπουν την καταβολή προστίμων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση της εταιρείας δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, όπως έχει ήδη κάνει σε άλλες υποθέσεις συνδεόμενες με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Sky Valley Education Center, στην πόλη Μονρό.

Η εταιρεία, που εξαγοράστηκε το 2018 από την «Bayer» έναντι ιλιγγιώδους ποσού (63 δισ. δολαρίων), είναι αντιμέτωπη με σειρά άλλων προσφυγών στη δικαιοσύνη που συνδέονται με τις συνέπειες των PCB.

Επίσης, στα μέσα Νοέμβρη, σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Τζέφερσον Σίτι (Μιζούρι) επέβαλε στη «Monsanto» την καταβολή ποσού 1,5 δισ. δολαρίων σε ζημίες και τόκους υπέρ τριών Αμερικανών που απέδωσαν το λέμφωμα μη Χότζκιν, από το οποίο πάσχουν, στην πολυετή χρήση «Roundup». Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση και σε αυτή την καταδίκη. Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις