Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Ισως φτάσουμε Φεβρουάριο – Μάρτιο και έχουμε ακόμη κενά στα σχολεία

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να ηχήσει στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας..

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται να ηχήσει στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Νικηφόρο Κωνσταντίνου, τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης είναι πολλά, διαχρονικά και ζητούν λύσεις ενώ -όπως ανέφερε- και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο έλεος των λαθών του συστήματος.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα, έκανε λόγο για λάθη και παραλείψεις στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα είτε να βρίσκονται σε διαφορετική θέση στον πίνακα από αυτή που θα έπρεπε, είτε να κινδυνεύουν να αποκλειστούν ακόμα και από την εργασία τους.

«Κάποιες χιλιάδες καθηγητές δεν θα είναι φέτος στους πίνακες λόγω τεχνικού λάθους στο σύστημα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά με αυτό το ζήτημα, ευχόμαστε απλά οι καθηγητές και οι αναπληρωτές καθηγητές να βρίσκονται στις θέσεις τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς», τόνισε.

Εκτίμησε πάντως ότι σε συνδυασμό με τις παραιτήσεις που υπήρξαν τη φετινή χρονιά δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν τα κενά.

«Ίσως φτάσουμε Φεβρουάριο ή και Μάρτιο και να έχουμε ακόμη κενά στα σχολεία, να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί στις τάξεις, καθώς δεν έχει προσληφθεί ικανός αριθμός αναπληρωτών, με ότι αυτό συνεπάγεται», επεσήμανε, διαπιστώνοντας παράλληλα, υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης εντός του δημόσιου σχολείου.

«Θα πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι με 3,5% και 4% του προϋπολογισμού, δεν χτίζεται παιδεία. Σκεφτείτε ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στα σχολικά κτίρια, εδώ και μήνες. Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες ως προς τη χρηματοδότηση της παιδείας και κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει», σημείωσε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, τα χρήματα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν αποδίδονται απευθείας στις σχολικές μονάδες αλλά στους δήμους χωρικής αρμοδιότητάς τους και εν τέλει χρησιμοποιούνται από τις δημοτικές αρχές σε άλλες υπηρεσίες..

«Οι διευθυντές των σχολείων ”ζητιανεύουν” τα χρήματα που δίνονται στους Δήμους για τα σχολεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κτιρίων. Την άνοιξη ”εκβιάσαμε” το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους ότι θα δημοσιοποιήσουμε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περσινή χρονιά, πολλά σχολεία είχαν μείνει χωρίς θέρμανση γιατί δεν είχαν πληρωθεί οι λογαριασμοί από τους δήμους.

Επίσης, σε κάποιες τουριστικές περιοχές δεν υπάρχουν καταλύματα για να στεγάσουν συναδέλφους μας με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να μείνουν είτε σε κάμπινγκ είτε στο αυτοκίνητό τους, προκειμένου να μην παραιτηθούν γιατί, αν το κάνουν, θα μείνουν δύο χρόνια έξω από τους σχετικούς πίνακες. Ένα ποσοστό 30% των εκπαιδευτικών παραιτείται γι αυτό το λόγο και ενώ προτείνουμε στους δημάρχους να επινοικιάσουν κάποια ξενοδοχεία για να τους τοποθετήσουν, δεν το κάνουν», υπογράμμισε.

«Δεν βρισκόμαστε απέναντι για να καταγγείλουμε, αυτό που λέμε είναι να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι ώστε να εξετάσουμε τα προβλήματα και να σκεφτούμε λύσεις», κατέληξε.

Σχετικά θέματα

Απόψεις