O μουσικός θρύλος Κουίνσι Τζόουνς απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών χθες βράδυ, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του.
«Απόψε, με γεμάτες αλλά ραγισμένες καρδιές, πρέπει να μοιραστούμε την είδηση του θανάτου του πατέρα και αδελφού μας Κουίνσι Τζόουνς», αναφέρει η οικογένεια σε ανακοίνωσή της. «Και παρόλο που αυτή είναι μια απίστευτη απώλεια για την οικογένειά μας, γιορτάζουμε τη σπουδαία ζωή που έζησε και ξέρουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν κι αυτόν», ανέφερε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Η τεράστια μουσική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του εκτείνεται από τη συνεργασία του με μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένων του Μάικλ Τζάκσον, του Φρανκ Σινάτρα, του Ρέι Τσαρλς και εκατοντάδων άλλων καλλιτεχνών, μέχρι τη σύνθεση βραβευμένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μουσικών συνθέσεων.
Από τις συμμορίες του Σάουθ Σάιντ του Σικάγο, ο Κουίνσι Τζόουνς σκαρφάλωσε στα ύψη της σόου μπίζνες, και έγινε ένα από τα πρώτα μαύρα στελέχη που κατέκτησαν το Χόλιγουντ. Για χρόνια, ήταν απίθανο να βρεθεί ένας λάτρης της μουσικής που να μην είχε τουλάχιστον έναν δίσκο με το όνομά του.
Ο Κουίνσι Τζόουνς έκανε δίσκους για τον Φρανκ Σινάτρα και την Έλλα Φιτζέραλντ, συνέθεσε τα σάουντρακ για το «Roots» και το «In the Heat of the Night», επέβλεψε την ηχογράφηση όλων των αστέρων του «We Are the World», του τραγουδιού που έκανε ρεκόρ φιλανθρωπικών εισπράξεων το 1985 για την ανακούφιση από την πείνα στην Αφρική.
Ο κατάλογος με τις διακρίσεις και τα βραβεία του γεμίζει 18 σελίδες στην αυτοβιογραφία του, «Q», το 2001. Ανάμεσά τους 27 Grammy εκείνη την εποχή (τώρα 28), ένα τιμητικό Όσκαρ (τώρα δύο) και ένα Emmy για το «Roots». Είχε λάβει επίσης το γαλλικό βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής, το βραβείο Rudolph Valentino από τη Δημοκρατία της Ιταλίας και ένα αφιέρωμα στο Κέντρο Κένεντι για τη συνεισφορά του στον αμερικανικό πολιτισμό. Ήταν το θέμα ενός ντοκιμαντέρ του 1990, «Listen Up: The Lives of Quincy Jones» και μιας ταινίας του 2018 της κόρης Rashida Jones. Τα απομνημονεύματά του τον έκαναν συγγραφέα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.