Κοινωνία

Πέθανε ο ΕΛΑΣίτης αγωνιστής Γιώργος Καφετζής

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 103 ετών, «έφυγε» από τη ζωή ο μεγαλύτερος σε ηλικία φιλοξενούμενος του «Σπιτιού του Αγωνιστή», Γιώργος Καφετζής και κηδεύτηκε την Τρίτη, 14 Νοέμβρη, στο Βύρωνα.   

Γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Τα κρίσιμα χρόνια του αγώνα δραστηριοποιήθηκε στις Ανατολικές Συνοικίες, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Το 1943, με τη κατηγορία για «παράνομη ακρόαση στο ραδιόφωνο ξένων ραδιοσταθμών», τον συνέλαβαν στο σπίτι του.

Το 1944 τον έπιασε η Ειδική Ασφάλεια.  Ακολούθησαν βασανισμοί και φυλάκιση στις φυλακές «Χατζηκώστα». Λίγο αργότερα, τον Δεκέμβρη του 1944, πήρε μέρος στις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού μας. Στην επίθεση των Εγγλέζων και της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στη Καισαριανή ο Γιώργος τραυματίζεται από εγγλέζικο όλμο έξω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ. Είχαμε την τύχη, όταν οι ηλικιωμένοι μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, φιλοξενούμενοι του Σπιτιού του Αγωνιστή, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, την Τρίτη 12 Ιούλη 2016, να δούμε και να ακούσουμε, μαζί με τους άλλους, και  τον Γιώργο Καφετζή να διηγείται ιστορίες από τη δράση του στις Ανατολικές Συνοικίες.

 

Ο 103χρονος Γιώργος Καφετζής, στην επίσκεψη των ηλικιωμένων μαχητών του ΕΑΜ στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης της Καισαριανής, τον Ιούλη του 2016, διηγείται τον τραυματισμό του από εγγλέζικο όλμο, έξω από τη Νήαρ Ηστ.

Το 1947 συλλαμβάνεται για άλλη μια φορά και εκτοπίζεται, μαζί με όλα του τα αδέλφια, στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας. Απελευθερώνεται για μικρό διάστημα λόγω βαριάς αρρώστιας, συλλαμβάνεται ξανά το 1948 και στέλνεται και πάλι στον Αγιο Κήρυκο. Ακολούθησε η Μακρόνησος και ξανά ο Αη Στράτης. Απολύθηκε το 1958. Τα επόμενα χρόνια συνεχίστηκαν οι διωγμοί όλης της οικογένειας, ιδιαίτερα την περίοδο της δικτατορίας. Το ίδιο πεισματάρικα συνεχίστηκε και η δράση του Γιώργου Καφετζή και η αγώνες του για τα δίκια του λαού.

 Ο Γιώργος Καφετζής ήταν από τους πρώτους που φιλοξενήθηκαν στο «Σπίτι του Αγωνιστή» από την έναρξη της λειτουργίας του το 2008. Ο Πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή», ο Κώστα Μαραγκουδάκης,  αποχαιρετώντας τον Γιώργο Καφετζή, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Ο σ. Γιώργος ήταν ο πρώτος στο Ιδρυμα και συνδέθηκε με τη δεκάχρονη λειτουργία του, στο πλευρό των δεκάδων συντρόφων και συντροφισσών, με τους οποίους ξεκίνησε το 2008 το “Σπίτι”. Σ’ αυτά τα 10 χρόνια, βρέθηκε κοντά σε συντρόφους και συντρόφισσες, με τους οποίους η σχέση του – και στα 10 χρόνια διαβίωσης του στο Ιδρυμα – υπήρξε υποδειγματική.

Ηταν η συνέχιση – της συνέπειάς του – στους πολύχρονους αγώνες του λαού μας, για λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση». Ο ίδιος ο Γιώργος Καφετζής, στο βιογραφικό του σημείωμα σημείωνε:  «Το “Σπίτι του Αγωνιστή” είναι ό,τι καλύτερο. Μεγάλωσα και δεν επιθυμώ να ζήσω αλλού».

(Επισκέψεις: 63 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend