Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δημιουργοί της Ιστορίας επισκέφτηκαν το Μουσείο τους

Μέσα στους δυο μόλις μήνες λειτουργίας του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του, κι ανάμεσά..

Μέσα στους δυο μόλις μήνες λειτουργίας του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του, κι ανάμεσά τους εκατοντάδες μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που βρίσκονται στη ζωή, μαζί με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τους φίλους τους.

Ωστόσο σήμερα το πρωί, Τρίτη 12 Ιούλη, η επίσκεψη ήταν διαφορετική. Δεκάξι ηλικιωμένοι μαχητές και μαχήτριες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που φιλοξενούνται σήμερα στο «Σπίτι του Αγωνιστή» επισκέφτηκαν το Μουσείο που φιλοδοξεί να στεγάσει την Ιστορία τους. Ανθρωποι που ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στα κορμιά τους, αλλά δεν μπόρεσε να αγγίξει τη λάμψη των ματιών τους, την ζωντάνια της σκέψης τους και τη φλόγα που άναψαν τα ηρωικά χρόνια των μεγάλων αγώνων του λαού μας και εξακολουθεί να καίει στις ψυχές τους.  Η Καισαριανή, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιδήμαρχος και μέλη της Διοίκησης του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Καισαριανής, υποδέχτηκαν και ξενάγησαν στους χώρους του Μουσείου, παρουσιάζοντας τα εκθέματα στους ιδιαίτερα σημαντικούς επισκέπτες και είχαν την απίστευτη τύχη, αυτοί και όσοι παραβρέθηκαν, να τους ακούσουν  να διηγούνται ιστορίες από τα βιώματά τους και τη δράση τους στη περιοχή, στη διάρκεια της κατοχής και του Δεκέμβρη του 1944. Ένα ζωντανό, δροσερό, ανεκτίμητο Μουσείο φύτρωσε ξαφνικά και γέμισε όλο το χώρο του κτιρίου πολλαπλασιάζοντας την ήδη μεγάλη αξία των εκθεμάτων.

Τους μαχητές και τις μαχήτριες υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβούλιου και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής. Ο Δήμαρχος της Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην ιστορία της ίδρυσης του Μουσείου, τις δυσκολίες και τον πόλεμο που δέχτηκαν  και την προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί η παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται από όλους εκείνους που θέλουν να ξεχάσει ο λαός μας τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. «Στην Καισαριανή η Εθνική Αντίσταση ήταν ΕΑΜική. Στο σύνολό του ο λαός της πόλης έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Στο Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, δεν χωρούν οι Μπουραντάδες, οι Χίτες και οι Παπαγιώργηδες».

Ο Πρόεδρος του Σπιτιού του Αγωνιστή, Κώστας Μαραγκουδάκης, παραδίνει στον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο ένα όπλο αντάρτη, για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.
Ο Πρόεδρος του Σπιτιού του Αγωνιστή, Κώστας Μαραγκουδάκης, παραδίνει στον Δήμαρχο Καισαριανής Ηλία Σταμέλο ένα όπλο αντάρτη, για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Από τις κορυφαίες στιγμές της ημέρας ήταν, όταν ο Πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή», ο Κώστα Μαραγκουδάκης, αφού χαιρέτησε την ίδρυση του Μουσείου και εξέφρασε τη στήριξη των Αγωνιστών, πρόσφερε στο Μουσείο, για να προστεθεί στα εκθέματα, ένα όπλο κάποιου ΕΛΑΝίτη, το οποίο δεν παραδόθηκε μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, αλλά παρέμεινε θαμμένο στην Μυτιλήνη μέχρι που έφυγε από τη ζωή. Ο γιός του το ξέθαψε και τον Δεκέμβρη του 2015 το δώρισε στο «Σπίτι του Αγωνιστή».  Ο αειθαλής Κώστας Μαραγκουδάκης το παρέδωσε  στον Δήμαρχο της Καισαριανής σημειώνοντας με έμφαση και νόημα ότι το όπλο μπορεί να παραμείνει στο Μουσείο για όσο καιρό το Μουσείο θα εκπληρώνει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε σήμερα, σε αντίθετη περίπτωση, και αν αλλάξουν οι προσανατολισμοί του, θα έρθει να το πάρει πίσω…

Η ΕΛΑΣίτισσα Ζωή Πετροπούλου μιλά για τις μάχες στις οποίες πήρε μέρος τον Δεκέμβρη του 1944 στην Καισαριανή.
Η ΕΛΑΣίτισσα Ζωή Πετροπούλου μιλά για τις μάχες στις οποίες πήρε μέρος τον Δεκέμβρη του 1944 στην Καισαριανή.

Στη συνέχεια μαχητές και μαχήτριες μοιράστηκαν μαζί μας αναμνήσεις τους. Ανάμεσά τους η Ζωή Πετροπούλου, ΕΛΑΣίτισσα από την Ηλιούπολη, περιέγραψε την ένταξή της στο Πρότυπο Τάγμα της Καισαριανής, ως νοσηλεύτρια, και τις μάχες που πήρε μέρος, όλο το Δεκέμβρη του 1944, μέχρι την αποχώρηση των μαχητών του ΕΛΑΣ. Ο Γιώργος Καφετζής, 103 ετών σήμερα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία φιλοξενούμενος του «Σπιτιού του Αγωνιστή», μίλησε για τον τραυματισμό του, τον Δεκέμβρη, από εγγλέζικο όλμο έξω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ.

Ο 103χρονος Γιώργος Καφετζής διηγείται τον τραυματισμό του από εγγλέζικο όλμο, έξω από τη Νήαρ Ηστ.
Ο 103χρονος Γιώργος Καφετζής διηγείται τον τραυματισμό του από εγγλέζικο όλμο, έξω από τη Νήαρ Ηστ.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού και Νέας Γενιάς της Καισαριανής Κανέλλα Γεωργοπούλου παρουσίασε τα εκθέματα, έκανε μια περιήγηση στην Ιστορία της Καισαριανής και της χώρας μέσα από τα ταμπλό του Μουσείου και σημείωσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι στους δυο μήνες λειτουργίας του, το Μουσείο έχει ήδη δεχτεί πλήθος νέων αξιόλογων υλικών που περιμένουν την ταξινόμησή τους και την αξιοποίησή τους σε νέες προθήκες. Εντυπα και εφημερίδες της εποχής, βιβλία, βλήματα, εργαλεία  και εξοπλισμός της Εθνικής Αλληλεγγύης, φωτογραφίες από φυλακές και εξορίες, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα μαχητών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Το Σπίτι του Αγωνιστή, στην Οδό Ομήρου 35 στο Μπραχάμι
Το Σπίτι του Αγωνιστή, στην Οδό Ομήρου 35 στο Μπραχάμι

Το Σπίτι του Αγωνιστή

Το 1985, με απόφαση του ΚΚΕ, ξεκίνησε η ανέγερση ενός ειδικού κτιρίου στον Αγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) το οποίο θα φιλοξενούσε ηλικιωμένους αγωνιστές και αγωνίστριες. Το Σπίτι του Αγωνιστή ολοκληρώθηκε το τέλος του 1990. Το πρότυπο αυτό Ιδρυμα δημιουργήθηκε, χωρίς καμιά κερδοσκοπική επιδίωξη, για να παρέχει   ηθική, πνευματική και υλική βοήθεια, σε ηλικιωμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης – ΔΣΕ, του αντιφασιστικού, δημοκρατικού αγώνα του ελληνικού λαού, καθώς και των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος γενικότερα, που στερούνται των απαραίτητων οικονομικών και το πρόσφορο περιβάλλον, για μια ομαλή και αξιοπρεπή ζωή, εξασφαλίζοντας διαμονή, υγιεινή και σωστή διατροφή, τακτική ιατρική παρακολούθηση και εφόσον χρειαστεί , μέριμνα για εισαγωγή σε ενδεδειγμένο νοσηλευτήριο.

Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, η ανατροπή του σοσιαλισμού και η διάλυση της ΕΣΣΔ, η εσωκομματική κρίση και η διάσπαση δεν επέτρεψαν την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος. Βασική πλευρά δυσκολιών υπήρξε – και υπάρχει – στην κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ιδρύματος που είναι υπερδιπλάσια των εσόδων που πραγματοποιεί το ίδρυμα από τη συνεισφορά των φιλοξενούμενων και άλλους δικούς του πόρους.

Το «Σπίτι του Αγωνιστή» λειτουργεί κανονικά από τις αρχές του 2008, (στις 2 Ιούλη 2008 δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη Ανακοίνωση λειτουργίας του Ιδρύματος)  στεγάζεται σε ένα τετραώροφο κτίριο, στην οδό Ομήρου 35 στο Μπραχάμι, κατάλληλα διαμορφωμένο με όμορφους και λειτουργικούς χώρους – τα δωμάτια και την επίπλωσή τους, τους κοινόχρηστους χώρους διαμονής στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτιρίου, κουζίνα και τραπεζαρία, το ιατρείο και την αίθουσα προσωρινής ανάρρωσης κ.λπ. Σήμερα έχει τη δυνατότητα και φιλοξενεί, συνολικά, 26 άτομα για τα οποία επιμελούνται και φροντίζουν μόνιμο προσωπικό (νοσοκόμοι, φύλακες, τραπεζοκόμοι κ.λπ.) , πέρα από όσους εθελοντικά (κυρίως γιατροί) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η βιβλιοθήκη  είναι ένας από τους κοινόχρηστους χώρους στο Σπίτι του Αγωνιστή
Η βιβλιοθήκη είναι ένας από τους κοινόχρηστους χώρους στο Σπίτι του Αγωνιστή

Η εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων αγωνιστών δεν περιορίζεται στην εξασφάλιση καλής κτιριακής υποδομής, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Εχει να κάνει με μια συνολικότερη φροντίδα και προσφορά στους συναγωνιστές, ώστε η διαμονή στο Ιδρυμα να είναι λειτουργική και παραγωγική και, τελικά, ευχάριστη. Γι’ αυτό η διοίκηση και το προσωπικό του Σπιτιού, με τη συνδρομή και ανιδιοτελή προσφορά γνωστών καλλιτεχνών, κατά διαστήματα, διοργανώνει ποικίλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Ενώ στη διάθεση των φιλοξενουμένων υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη που συνεχώς εμπλουτίζεται με προσφορές συναγωνιστών σε βιβλία. Ο στόχος είναι η διαμονή να είναι δημιουργική και ευχάριστη.

«Για την είσοδο και παραμονή στο Ιδρυμα, αναφέρεται σε Ανακοίνωση Κάλεσμα για φιλοξενία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του «Σπιτιού του Αγωνιστή», απαιτείται αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος, καθώς και συμφωνία τήρησης των όρων του Κανονισμού Λειτουργίας από τον ενδιαφερόμενο. Βασική προϋπόθεση εισόδου είναι η δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησής του (κινητικότητα κ.ά.), με την έννοια ότι το Ιδρυμα δεν είναι νοσοκομείο, καθώς και η οικονομική συμμετοχή του, με βάση τις δυνατότητές του (συντάξεις, άλλα εισοδήματα).

Με βάση τα παραπάνω και για τον καλύτερο προγραμματισμό της λειτουργίας του «ΣτΑ», καλούνται οι μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος (Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις), όλοι οι ενδιαφερόμενοι για φιλοξενία στο Ιδρυμα να υποβάλουν την αντίστοιχη αίτηση, με σύντομο βιογραφικό σημείωμα, προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος («Σπίτι του Αγωνιστή», Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος, ΤΚ 17236, τηλ. 210 9769036»).

Σημαντική η εθελοντική προσφορά

Η κατασκευή του κτιρίου και η διαμόρφωση των χώρων φιλοξενίας έγινε δυνατή με την εθελοντική προσφορά χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών και πολλών ακόμα καλοπροαίρετων ανθρώπων που βοήθησαν, ανιδιοτελώς, και οικονομικά. Πολλοί απ’ αυτούς, κατά καιρούς, έδωσαν στο «ΣΠΙΤΙ» σημαντικά ποσά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη, ιδρυτικού μέλους του «Σπιτιού» και πρώτου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του, που προσέφερε ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε στο βραβείο «Λένιν», που πήρε στη δεκαετία του ’80, ενώ πολύ σημαντικές προσφορές υπήρξαν από πολλούς ακόμα, συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

Σήμερα, το «Σπίτι του Αγωνιστή» διανύει τον ένατο χρόνο προσφοράς του. Ολο αυτό το διάστημα, πολλές δεκάδες συναγωνιστές και συναγωνίστριες απ’ όλη τη χώρα δέχτηκαν την αμέριστη φροντίδα του Ιδρύματος. Με δεδομένο ότι τα έσοδα του Ιδρύματος είναι πάντα πολύ λιγότερα από τα έξοδα που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες για τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους αγωνιστές, το «Σπίτι του Αγωνιστή» εξακολουθεί να υπολογίζει στην ηθική συμπαράσταση και την υλική συνεισφορά των φίλων του, σε χρήματα, εξοπλισμό, τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να κρατήσει το χαμόγελο μόνιμα ανθισμένο στα πρόσωπα τους.

 

Σημείωση εκτός από την άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση του Ιδρύματος, μπορούν να αξιοποιηθούν για οικονομικές ενισχύσεις οι λογαριασμοί:

Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 040768014 – 73 και
Λογαριασμός Τράπεζας Πειραιώς: 5023-048023 -175

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις