Παραμύθι, τέλος

Αυτή ήταν η προεκλογική αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ…  

    Ο κ.Τσίπρας στην επιστολή του προς τον Ντάισελμπλουμ και προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM (σσ: πρόκειται για τον λεγόμενο «ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας»), στην επιστολή με την οποία αιτείται νέο δάνειο για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παρόν σας υποβάλλουμε το αίτημά μας για την στήριξη της σταθερότητας όπως αυτή περιγράφεται στα Αρθρα 12 και 16 της συνθήκης του ESM».

    Στην ίδια επιστολή, λίγο παρακάτω, ο κ.Τσίπρας σημειώνει:

«Η Ελλάδα αιτείται χρηματοπιστωτική βοήθεια για την σταθερότητα από τον ESM στη μορφή διετούς Δανείου («Δάνειο») εφόσον όλες οι συνθήκες που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών καλύπτονται. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και τις υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας».

    Όπως βλέπουμε στην επιστολή του πρωθυπουργού, το αίτημα της συγκυβέρνησης βασίζεται στα άρθρα 12, 13 και 16 της Συνθήκης για την Ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

    Επίκληση των συγκεκριμένων άρθρων κάνει ο κ.Τσίπρας. Αυτά είναι τα άρθρα που αποδέχεται ο κ.Τσίπρας και βάσει αυτών είναι που ζητά τον νέο δανεισμό.

    Ας δούμε, όμως, τι λένε αυτά τα άρθρα:

    α) Το άρθρο 12 (παράγραφος 1), αναφέρει:

«1.Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών-μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής ως τησυνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας».

    β) Το άρθρο 13 αναφέρει ότι η εκτίμηση επί του αιτήματος «αναμένεται να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ» (παράγραφος 1,β) και στη συνέχεια προσθέτει (παράγραφοι 3 και 4):

«3. Εάν εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ– να διαπραγματευτεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΚ) όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση.

Το Μνημόνιο Κατανόησης συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που προβλέπονται στη ΣΛΕΕ, ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανόμενης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ.

4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το Μνημόνιο Κατανόησης εξ ονόματος του ΕΜΣ, υπό τον όρο της προηγούμενης τήρησης των προϋποθέσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 και της προηγούμενης έγκρισης από το συμβούλιο διοικητών».

    γ) Το άρθρο 16 (παράγραφος 2) αναφέρει:

«2. Οι όροι που συνδέονται με τα δάνεια ΕΜΣ περιέρχονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που παρουσιάζεται αναλυτικά στοΜνημόνιο Κατανόησης, σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 3).

    Αυτά ζητάει ο κ.Τσίπρας. 

    Ο κ.Τσίπρας ζητάει δανεισμό κάτω από «αυστηρούς όρους».

    Ο κ.Τσίπρας ζητάει «συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων», δηλαδή συνεχή επιτήρηση.

    Ο κ.Τσίπρας ζητά την παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα (σσ: «Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ», αναφέρει το άρθρο13).

    Ο κ.Τσίπρας ζητάει Μνημόνιο. Ούτε μία, ούτε δυο αλλά πέντε φορές, στα άρθρα που επικαλείται ο κ.Τσίπρας, αναφέρεται ευκρινώς τι είναι εκείνο που ζητάει.

    Αυτό που ζήτησε, αυτό που αιτήθηκε, αυτό που με την υπογραφή του φέρνει ο κ,.Τσίπρας, μια λέξη υπάρχει που το περιγράφει – και η λέξη αυτή επαναλαμβάνεται 5 φορές: «Μνημόνιο»

    Αυτό ζήτησε ο κ.Τσίπρας.

    Ο κ.Τσίπρας  που – σε ένα νόμο με ένα άρθρο – θα καταργούσε τα Μνημόνια , με την επιστολή που έστειλε στον «πολύ» κ.Νταισελμπλουμ και στον ESM ζήτησε ακριβώς αυτό: Μνημόνιο.

    Παραμύθι, τέλος. 

Πηγή: enikos.gr

 

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

5 Σχόλια - "Παραμύθι, τέλος"

 1. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

  Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Από τις ιδεοληψίες τους (ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει δίκαιος κλπ) είναι και η πολιτική πράξη τους μπλοκαρισμένη. Αυτό ισχύει ακόμα και αν δεν παίζουν «στημένα» παιχνίδια, ακόμα και αν είναι – κάποιοι απ’ αυτούς – καλοπροαίρετοι . . . Οι εξ αυτών καλοπροαίρετοι, νομίζω, ήρθε η ώρα να αποφασίσουν με το μέρος τίνος είναι. Δεν μπορεί να είναι και με το κεφάλαιο και με τους εργάτες και εν γένει μή έχοντες και κατέχοντες τα μέσα παραγωγής. Είναι δυνατόν να δοθεί λύση «φιλολαϊκή» μέσα σ’ αυτή τη ληστοσυμμορία ; Δεν θέλει δα πολύ μυαλό.- Ευχαριστώ για το χώρο.-

 2. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

  Xαίρομαι που πάντα γράφεις την αλήθεια. Να συνεχίσεις απτόητος. Το ζήτημα βέβαια που ξεσκεπάζεις είναι πολύ σοβαρό και δύσκολα θα επιδεχόταν «πλάκα». Υποκύπτω όμως στον πειρασμό. Κάπου στην Αποκάλυψη του Ιωάννη γράφεται : «ή θερμός, θερμός, ή κρύος, κρύος, τον χλειό θέλω εξεμμέσει, είπε το Θηρίο». Ο κόσμος μας βέβαια τα λέει πιο απλά : «ή αυγά ή πουλιά» και, λίγο «βρωμερότερα» «με πορδές δεν βάφονται τα αυγά». Όπερ εστί, μεθερμηνευόμενο: Ή θα φτιάχνουμε ψωμί για να μή πεινάνει οι άνθρωποι, ή θα φτιάχνουμε ψωμί για να κονομήσουνε οι έχοντες τα μέσα παραγωγής στην ιδιοκτησία τους. ΣΥΝΕΠΩΣ, κύριοι του Σύριζα, πάρτε το απόφαση. Αν δεν συμπαραταχθούν όλες οι δυνάμεις που θέλουν (αν θέλετε κι’ εσείς βέβαια) κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και δεν αγωνιστούν γι’ αυτό το σκοπό, άσπρη μέρα δεν θα δούμε και το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποί του θα θριαμβεύουν. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΦΤΩΧΩΝ. Άντε γειά και αφήστε τις μεσοβέζικες καταστάσεις και λύσεις. Αυτές είναι ύποπτες και ως τέτοιες θα πολεμηθούν.-

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  Συναγωνιστές! Όσοι δε θέλετε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σας έχω λύση!!! Ρίξετε στην κάλπη την αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ που αναρτά σήμερα ο Νίκος Μπογιόπουλος.

 4. Ο/Η antivaro λέει:

  Τα διαγγέλματα δεν είναι βαρετά http://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html

 5. Ο/Η Στάθης λέει:

  Φίλε Νίκο, πόσο δίκιο έχεις.
  Δεν βλέπω να ξυπνάμε δυστυχώς. Είναι τόσο στημένα όλα αυτά που ζούμε, απορώ πως είναι δυνατόν μόνο ένας να το ξεσκεπάζει δημόσια. Χαίρομαι που είσαι εσύ Νίκο.

  Καλή δύναμη σε όλους μας…. και κακορίζικο το πλαστικό χρήμα που ήρθε για να μείνει διαμέσου Τσίπρα… και κανένας δεν το έχει πάρει χαμπάρι.

Άποστολή άρθρου μέσο Email