Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παραιτήθηκαν οι Παλαιστίνιοι από την Προεδρεία του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων, Ριάντ Αλ-Μαλίκι, ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Κράτους της Παλαιστίνης να παραιτηθεί από το..

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων, Ριάντ Αλ-Μαλίκι, ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Κράτους της Παλαιστίνης να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να προεδρεύει του Συμβουλίου της Ένωσης Αραβικών Κρατών στην τρέχουσα σύνοδό του.

Η Παλαιστίνη έπρεπε να προεδρεύει στις συναντήσεις του Αραβικού Συνδέσμου για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι είπε σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι δεν ήθελε πλέον τη θέση.

Μετά από αρχικές παρατηρήσεις, ο Μαλίκι διάβασε μια επιστολή, την οποία έστειλε στον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, ενημερώνοντάς τον για την παλαιστινιακή κίνηση και επικρίνοντας τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν, για τις συμφωνίες που υπέγραψαν με το Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι:  «Οι συμφωνίες των χωρών του Κόλπου σπάνε την πολιτική του Αραβικού Συνδέσμου για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, και καταδικάστηκαν από τους Παλαιστινίους ως «προδοσία».

Το 2002, ο Αραβικός Σύνδεσμος υιοθέτησε ένα σχέδιο ειρήνης που προτάθηκε από τη Σαουδική Αραβία και το οποίο ανανεώθηκε μόλις το 2017, το οποίο στηριζόταν στην πλήρη απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και μια δίκαιη λύση για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Το αραβικό σχέδιο τορπιλίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία μετά από αρκετές καθυστερήσεις αποκάλυψε ένα αμφιλεγόμενο δικό της σχέδιο ειρήνης τον Ιανουάριο.

Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν με το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον πριν από μια εβδομάδα, στις 15 Σεπτέμβρη, ως προδοσία του σκοπού τους και πλήγμα στην αναζήτηση ενός ανεξάρτητου κράτους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή.

Στις 9 Σεπτέμβρη, ο Αραβικός Σύνδεσμος απέφυγε να καταδικάσει τις «ειρηνευτικές» συμφωνίες των ΗΑΕ και Μπαχρέιν με το Ισραήλ.

Το Κράτος της Παλαιστίνης ανέλαβε την Προεδρεία της τελευταίας συνόδου του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου νωρίτερα αυτό το μήνα και έπρεπε να παραμείνουν στη θέση μέχρι τον Μάρτιο.

Εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, το Ισραήλ έχει υπογράψει ειρηνευτικές συνθήκες με την Αίγυπτο, το 1979, και την Ιορδανία, το 1994 αντίστοιχα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Abdullatif al-Zayani, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Benanyahu, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, μετά την υπογραφή των «Συμφωνιών του Αβραάμ», στην Ουάσιγκτον στις 15 Σεπτέμβρη 2020.

*Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι αρχείου. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μαλίκι κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής συνάντησης κορυφής στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, 29 Μαΐου 2019. REUTERS / Hamad I Mohammed.


 

Σχετικά θέματα

Απόψεις