Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Παραδοχή καθυστερήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις έρευνες περί ρύπανσης στο λιμάνι της Σύρου

To θέμα των καταγγελιών για ρύπανση από βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Σύρου και της ανάγκης για μία ενδελεχή έρευνα με όλα τα στοιχεία διαθέσιμα βρέθηκε ξανά στη Βουλή, με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, να απευθύνει σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε, είναι ότι το δημόσιο 'νίπτει τας χείρας του' και αναρωτιόμαστε γιατί» τόνισε ο βουλευτής, μετά την απάντηση του υφυπουργού Νίκου Ταγαρά που παραδέδχθηκε τις καθυστερήσεις στις έρευνες.

Yπενθυμίζεται ότι μετά από ανάλυση δειγμάτων από το λιμάνι της Ερμούπολης στη Σύρο που διενεργήθηκε από τα εργαστήρια του Ελληνικού Κέντρου..

Yπενθυμίζεται ότι μετά από ανάλυση δειγμάτων από το λιμάνι της Ερμούπολης στη Σύρο που διενεργήθηκε από τα εργαστήρια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν τιμές συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων αρκετά υψηλότερες από εκείνα που  αναφέρει τόσο η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία, όσο και ο Ν. 3983/2011. Βάσει αυτών των δεδομένων, ξεκίνησε η συζήτηση περί της αναγκαιότητας συστηματικής καταγραφής του πραγματικού μεγέθους της ρύπανσης και των ρυπαντών.

Πριν μερικές εβδομάδες μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα Liberation αναφέρθηκε στο ζήτημα. Με τίτλο «Στη Σύρο ένα δείγμα βαρέων μετάλλων και μια μεγάλη δόση θυμού» και υπότιτλο «Στο ελληνικό νησί μια μελέτη μαρτυρά την παρουσία βαρέων μετάλλων στο λιμάνι και σπέρνει διχόνοια.H διαμάχη διογκώνεται μεταξύ εκείνων που φοβούνται για τη δουλειά τους και εκείνων που φοβούνται για την υγεία τους», ο Fabien Perrier στο δημοσίευμά του ασχολείται ενδελεχώς με το θέμα.

Σε σχετική του ανακοίνωση για την 3η συζήτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για «πρωτοφανή κωλυσιεργία εδώ και ενάμιση χρόνο για τη διερεύνηση του τεκμηριωμένου προβλήματος βαρέων μετάλλων στον βυθό του λιμανιού της Σύρου». Όπως σημείωσε, η μελέτη που έχει προτείνει το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. -διάρκειας 6 μηνών- θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί 3 φορές αν είχε ξεκινήσει τον Φλεβάρη του 2020 τότε που «ενεργοποίησε» το θέμα ο κ. Αρσένης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς επιβεβαίωσε μεν τα στοιχεία που δείχνουν ρύπανση από βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης, ωστόσο πρόσθεσε ότι «χρήζουν περισσότερης αξιολόγησης με περισσότερα δείγματα για να έχουμε αντιπροσωπευτική εικόνα των αποτελεσμάτων». Έκανε λόγο για «ενδείξεις» και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει Επιτροπή για αυτόν τον σκοπό. Υποβίβασε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από επίσημο συμβουλευτικό φορέα του Υπουργείου σε φορέα ίσης εμπειρίας και τεχνογνωσίας με τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές σχολές.

«Υπάρχει όντως καθυστέρηση» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, «αλλά χωρίς αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»

Όπως  σημειώνει ο βουλευτής, «την ίδια ώρα που ο τέως υπουργός κ. Χατζηδάκης στις 25.9.2020 από το βήμα της Βουλής είχε πει ότι συμφώνησε με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε για τη μελέτη του ρυπαντικού φορτίου στο ίζημα του πυθμένα ανακοινώνοντας τότε ότι «η πρόταση του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ευθυγραµµίζεται µε αυτό που είχαµε προτείνει εµείς». Ο κ. Ταγαράς απέφυγε επίσης να τοποθετηθεί ευθέως γιατί προκρίθηκε – μετά από δεκαοκτώ μήνες καθυστέρηση – το Πολυτεχνείο Κρήτης έναντι το αρμόδιου εθνικού φορέα ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε»

Όπως δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης «Αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε, είναι ότι το δημόσιο ‘νίπτει τας χείρας του’ και αναρωτιόμαστε γιατί».

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2021 επιδόθηκε στο ΔΣ του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) αγωγή από τις Ανώνυμες Εταιρίες “ΟΝΕΧ (ΟΝΕΞ) Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου AE” και “ΟΝΕΧ Neorion Shipyards AE”, με την οποία μεταξύ άλλων διεκδικούν από το ΠΠΠΣ ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του €1.000.000 για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Ως αιτία της αγωγής αναφέρεται η πρωτοβουλία του ΠΠΠΣ να αναζητήσει στο πλαίσιο των νόμιμων αρμοδιοτήτων του τα αίτια και τους υπεύθυνους για τη διά γυμνού οφθαλμού ορατή ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε συνέχεια της μελέτης της Aegean Rebreath.

Ακολούθησε δεύτερη αγωγή και τέσσερα συνολικά εξώδικα από την εταιρεία προς το Παρατηρητήριο, πο υ σημειώνε σχετικά ότι «είναι πραγματικά άξιο ιδιαίτερης αναφοράς ότι ο όμιλος της ONEX υποστηρίζει πως η ραδιοφωνική συνέντευξη του μέλους μας καθώς και οι δημοσιεύσεις μας ήταν ικανές να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εταιρείες του με ακυρώσεις συμβολαίων». Ενώ σε άλλο σημείο της γίνεται λόγος για «το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμού εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την υγεία τους και το περιβάλλον που ζουν και βλέπουν τις αρχές να μην αντιδρούν στα συνεχή και επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρύπανσης που λαμβάνουν χώρα σε κοινή θέα, αλλά και στη δίωξη πολιτών με εξοντωτικά ποσά».

πηγή: ThePressProject

Απόψεις