Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ουκρανία, Τουρκία και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – «Βγάζει μάτι» η σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στο φόντο υπαρκτών αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου γύρω από την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, ιδίως εξαιτίας..

Στο φόντο υπαρκτών αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου γύρω από την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, ιδίως εξαιτίας του κόστους που προκαλεί στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να σηματοδοτήσει την ένταση των παζαριών στα Ελληνοτουρκικά, με βασικό ζητούμενο από τη μεριά της λυκοσυμμαχίας την προώθηση διευθετήσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η προσπάθεια να «αγκιστρωθεί» η Τουρκία στο «δυτικό» στρατόπεδο περιλαμβάνει τα αντίστοιχα «ανταλλάγματα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ η λογική της συνεκμετάλλευσης που διέπει τις προωθούμενες διευθετήσεις περιέχει το σπέρμα νέων συγκρούσεων. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κειμένου των Συμπερασμάτων που διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες, η Σύνοδος θα εκφράσει «βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας» και θα την καλέσει «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ», σε ένα ακόμα ευχολόγιο που δεν αναιρεί την πάγια τακτική της ΕΕ και των ισχυρότερων κρατών-μελών να καλούν Ελλάδα και Τουρκία να «τα βρούνε», εξισώνοντας τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Παρ’ όλα αυτά, σε μια ακόμα προσπάθεια εφησυχασμού, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων», ενώ προέτρεψε την Τουρκία «να εισακούσει» αυτές τις παραινέσεις, «γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες, με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Εν τω μεταξύ, αποτυπώνοντας και το πολυεπίπεδο ιμπεριαλιστικό παζάρι, Τούρκοι αξιωματούχοι διέδιδαν και χτες πως η στάση της κυβέρνησής τους και το αν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθούν από το «πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα» και από το εάν θα είναι επιθετική η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο σημερινό Συμβούλιο της ΕΕ.

«Βγάζει μάτι» η σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, στη Σύνοδο αναμένεται να αποφασιστεί η απόδοση καθεστώτος υποψηφιότητας προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, γεγονός για το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» προσερχόμενος νωρίτερα στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δίνοντας μια μικρή «γεύση» για τα νέα δεινά που περιμένουν τον ουκρανικό λαό από την ένταξη στη «στρούγκα» της ΕΕ, συμπλήρωσε: «Φυσικά, αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος. Υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις. Όλοι γνωρίζουν ότι για να ενταχθεί κάποιος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να αναλάβει την “ιδιοκτησία” της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Α. Τσίπρας, που προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πρόσθεσε απλά πως «η συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Κορυφής για την παραχώρηση καθεστώτος προς ένταξη χώρας της Ουκρανίας, έχει νόημα μόνο εάν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Στη Σύνοδο δεν αναμένεται να αποφασιστεί έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά τις αξιώσεις του Ουκρανού προέδρου, Β. Ζελένσκι«Θα συνεχιστεί η δουλειά με τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί η εφαρμογή τους και να εμποδιστεί η παράκαμψή τους», αναφέρεται στην εκδοχή του Σχεδίου των Συμπερασμάτων με ημερομηνία 20/6 που επικαλείται το «Reuters».

Το κείμενο είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις σκανδιναβικές και τις ανατολικές χώρες της ΕΕ, από τη μια πλευρά, που άσκησαν πίεση για μια σαφή αναφορά σε ένα έβδομο πακέτο κυρώσεων, και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες επιμένουν ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων.

Αύριο, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θα συζητηθεί η κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ και οι οικονομικές επιπτώσεις της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από 902.gr (Με πληροφορίες από τον «Ριζοσπάστη» και το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις