Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ως Δαμέ: Ως εδώ!

Στην διαφθορά, στην σήψη και την πολιτική διαφθορά. Στα ΜΕΔ: Μη εξυπηρετούμενα, «κόκκινα» δάνεια . Ως Δαμέ στην απαξίωση της..

Στην διαφθορά, στην σήψη και την πολιτική διαφθορά.

Στα ΜΕΔ: Μη εξυπηρετούμενα, «κόκκινα» δάνεια .

Ως Δαμέ στην απαξίωση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας.

Ως Δαμέ στα κυβερνητικά σκάνδαλα  με την κατάρρευση και ακολούθως και στο ξεπούλημα, «με το  ευρωμνημονιακό πιστόλι», του «Συνεργατισμού», των 178 καταστημάτων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

Με διευθυντάδες διορισμένους με πολιτικά κριτήρια, αυλικούς του υπουργού Οικονομικών.

Με κακή εταιρική διακυβέρνηση με διαγραφές  χρεών για 18 προνομιούχους με τις κυβερνητικές ευλογίες Ομίλους και με μη ικανοποιητικούς ρυθμούς εκποιήσεων, με την εμπλοκή της επιχείρησης  Altamira Asset Management Cyprus Ltd στη διαχείριση  του «προβληματικού χαρτοφυλακίου» της Τράπεζας εκτός ισολογισμού αλλά και των “κόκκινων δανείων”, με το μεγάλο φαγοπότι όσο αφορά τα προς ξεπούλημα κυπριακά ακίνητα, θύματα του μνημονιακού ανεμοστρόβιλου στην μεγαλόνησο, τα οποία  εκτιμούνταν σε εξευτελιστικές τιμές  πώλησης σε σχέση με την πραγματική τους αξία, με ευνοϊκή μεταχείριση (;) στην  δανειοδότηση προσώπων που έχουν αναφορά στο κυπριακό πολιτικό σύστημα.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο Συνεργατισμός εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως ανάχωμα στη αποικιοκρατική πολιτικοοικονομική καταπίεση και στην παρασιτική δράση τοκογλύφων που βίωνε η κυπριακή κοινωνία..

Το 1937 ιδρύθηκε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

 Έως την μνημονιακή περίοδο το κράτος διατηρούσε  το  99%  του μετοχικού κεφαλαίου της. Με την  παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με την υπογραφή Μνημονίου,  με την αναδιάρθρωση και κατ’ επέκταση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, με το κούρεμα των καταθέσεων και με τις συγχωνεύσεις, άρχισε η δραματική συρρίκνωση των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ναι υπήρξαν τα κακώς κείμενα από κρατικούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησαν προς ίδιο πολιτικό όφελος τον Συνεργατισμό.

Για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της,  με γνώμονα την κοινωνική διάσταση στη λειτουργία της  είχε τιμηθεί με το βραβείο best Social Impact Bank από το περιοδικό  Capital Finance International.

Ως Δαμέ με τα «χρυσά» διαβατήρια για τους οικονομικούς ολιγάρχες με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να καταθέτει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει συσταθεί, σε σχέση με το δικηγορικό του γραφείο που κατέθετε αιτήσεις , από το οποίο, όμως, είπε ότι αποχώρησε από το 2013.

Και μέλη της οικογένειας του ερευνώνται ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα οποία διατηρούσαν μετοχικό μερίδιο στο γραφείο του αλλά και οι γαμπροί του , οι οποίοι ελέγχονται αν ανέπτυσσαν επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχαν άμεση διασύνδεση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις  αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών .

Όσο για τον Σαουδάραβα φίλο του όπου χρησιμοποίησε το τζετ του για πτήση στις …. Σεϋχέλλες, εξοικονομώντας, σύμφωνα με τον ίδιο,  χιλιάδες ευρώ για τους Κύπριους φορολογούμενους τόσο σε εκείνον όσο και στα 41 μέλη της οικογένειας του(!), χορηγήθηκε κατ’ εξαίρεση η κυπριακή υπηκοότητα από το 2015!

Ως Δαμέ στα κέντρα υποδοχής προσφύγων –φυλακές, υγειονομικές βόμβες!

Συγκεκριμένα  με προεδρικά διατάγματα οι αιτούντες ασύλου στοιβάζονται στις σιδερόφρακτες υποδομές κράτησης στο Πουρνάρα και στο Κοφίνου.

Τους έχουν καταδικάσει σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και πολύμηνο εγκλεισμό, εδώ και μήνες,  στερώντας ακόμα και το δικαίωμα της εκπαίδευσης για 60 ανήλικα προσφυγόπουλα!

Ως Δαμέ στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης (λειτουργούν 5 ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Κύπρο ),  στο ανεπαρκές (;) και χαμηλόμισθο εκπαιδευτικό δυναμικό στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο ελάχιστο ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης, σε σχέση με άλλες χώρες της αγίας ευρωπαϊκής οικογένειας, για την δημόσια ανώτατη εκπαίδευση. Για το 2017 οι δαπάνες για την παιδεία ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι μόλις 1,8812 %.

Ως Δαμέ στον «ολιγοπωλιακή» σύσταση που παρατηρείται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) λόγω των ιδιωτικών νοσοκομείων στην Μεγαλόνησο . Το ΓεΣΥ χρηματοδοτείται από κρατικές εισφορές, όπως και αυτοαπασχολούμενων , μισθωτών , συνταξιούχων κ.α. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην τελική β’ φάση οριστικής λειτουργίας του , από 1/3/2020, η εισφορά του κράτους επί των αποδοχών του κάθε δικαιούχου είναι 4,70 % και του αυτοαπασχολούμενου είναι 4%.  Στην Κύπρο λόγω του ιδιότυπου μοντέλου του συστήματος υγείας, το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης είναι από τα από τα  χαμηλότερα  σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Οι δαπάνες υγείας ως % του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλότερες από τον μέσο ευρωπαίκό όρο!

Το προηγούμενο Σάββατο (13/2), η οικονομική ασφυξία και το κοινωνικό τέλμα, η κλιμακούμενη υγειονομική κρατική φαρέτρα μέτρων ολοκληρωτισμού που στοχεύουν εναντίον της Δημοκρατίας, η απουσία πολιτικών προταγμάτων που θα δώσουν πνοή και ελπίδα, δημιουργούν  τις προοπτικές ενός νέου κινήματος,  βγάζοντας  τον κυπριακό λαό στους δρόμους. Το λαϊκό προσκλητήριο από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά αλλά και άλλες συλλογικότητες και περιβαλλοντικές οργανώσεις, απαγορεύοντας, όμως,  ρητά εθνικιστικά ή θρησκευτικά σύμβολα.

Στις 13/2 οι αστυνομικές δυνάμεις μετονόμασαν το σώμα διαδηλωτών σε «όχλο». Και τότε υπήρξε η βίαια επίθεση της φονικής αύρας «Αίαντας» εναντίον των συγκεντρωμένων… Η 25χρόνη Αναστασία Δημητριάδου το θύμα της αστυνομικής κυπριακής βαρβαρότητας και χθες ήταν νοερά μαζί με το πλήθος.

Η κινητοποίηση του Σαββάτου, αν και υπό το καθεστώς διαρροής πληροφοριών από κυβερνητικούς κύκλους ότι «ταραχοποιά στοιχεία», ροπαλοφόροι  θα εισέβαλλαν στη διαδήλωση, η κλασσική ρητορική τρομοκράτησης,  ήταν η πολυπληθέστερη των τελευταίων ετών.  Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10000 Κύπριοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.

Ένα «πολύχρωμο» μωσαϊκό διαδηλωτών.

Φοιτητές, εργαζόμενοι , άνεργοι (μην ξεχνάμε ότι η ανεργία αυξήθηκε κατά 32% στα τέλη του 2020 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019)..

Όλος ο δημοκρατικός λαός που αντιτίθεται στις κυβερνητικές αντισυνταγματικές πολιτικές καταστολής στην διαχείριση της πανδημίας, αγωνιζόμενος ενάντια στην αστυνομική βία..

 Συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς  και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, σύμφωνα με δηλώσεις της Δώρας Ανδρέου, μέλος του Συντονιστικού της πρωτοβουλίας Ως Δαμέ.

Συγκεκριμένα τόνισε για την προηγούμενη διαδήλωση : «Η οργή του κόσμου καθοδηγούσε την διαμαρτυρία. Ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία σεβόμενη τα υγειονομικά πρωτόκολλα . Δεν είδαμε κουκουλοφόρους, είδαμε κρανιοφόρους  με γκλομπς και άλλα εργαλεία καταστολής οι οποίοι είχαν πολεμική παράταξη απέναντι στον κόσμο!».

Μια από τις συλλογικότητες της πρωτοβουλίας, το Αερικό στα βουνά του Τροόδους,  αναφέρει,  μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα της: «Ανάμεσα στην κοινωνία των ιδιωτών και του κράτους, στην καυτή ζώνη των κοινωνικών συγκρούσεων, μια δημόσια σφαίρα, αυτή των από κάτω, υψώνεται κάθε φορά που αμφισβητείται η κυριαρχία της αστικής τάξης. Είναι λοιπόν αυτή η δημόσια σφαίρα των εξεγερμένων που αναστατώνει τους ιδιώτες τού «δεν ασχολούμαι», τους «κυρ Παντελήδες», και τους φέρνει αντιμέτωπους με τη συνείδησή τους, αντιμέτωπους με την ίδια την τάξη τους.

 

Συμπολίτες της κυπριακής γης,

Ας μην μείνουμε απαθείς.

Ας μην ζήσουμε σαν σκλάβοι.

Κάθε μικρό βήμα είναι μια μεγάλη νίκη…»…

Και αυτή η πρωτοβουλία φέρνει σε τεράστια αμηχανία το συστημικό πολιτικό κυπριακό σύστημα.

Το ΑΚΕΛ στήριξε την διαδήλωση , αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Στέλεχος του κόμματος ο Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι «το ΑΚΕΛ δεν έχει καμία σχέση με τη διοργάνωση των διαδηλώσεων κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην συμμετέχουν οργανωμένα κόμματα και προβεβλημένα στελέχη..». Ως προς αυτήν την κινηματική «ρήτρα» χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση της Θύρας 9 που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο ΦΒ.

Δείτε το δελτίο τύπου της πρωτοβουλίας (βλέπε εδώ ) μετά τη λήξη της μεγαλειώδους κυπριακής πορείας  που είχε και ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης από Τουρκοκύπριους.

Στη Λεμεσό οι επικεφαλής της πορείας με αναμμένα κεριά κουβαλούσαν φέρετρο και μοίραζαν κόλλυβα …

*Σκίτσο του Καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ για την χθεσινή εκδήλωση που δείχνει την «πολεμοχαρή» υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ε. Γιολίτη, να στέκεται πάνω από την 25χρονη Δ. Αναστασιάδου που χτυπήθηκε στο μάτι από τον φονικό Αίαντα που φαίνεται στο βάθος του σκίτσου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις