Διεθνή

Ολοκληρώθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός «Turkish Stream»

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν χειροκρότησαν, σε ειδική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού «Turkish Stream». Πρόκειται για τον αγωγό που προορίζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία -και από κει στην Ευρώπη-, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας, ενώ διευρύνεται και η συζήτηση για την ένταξη και άλλων δυνάμεων στη λειτουργία του (όπως της Ιταλίας).

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη Ρωσία «αξιόπιστο εταίρο για την Τουρκία» και έναν «σημαντικό» πάροχο φυσικού αερίου, με τον οποίο η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί μακροπρόθεσμα. Ο δε Πούτιν, εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στον Τούρκο ομόλογό του «για την πολιτική βούληση και το κουράγιο που επέδειξε», καθώς «τέτοια σχέδια δεν υλοποιούνται χωρίς αυτά (τα χαρακτηριστικά) σε συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού». Πρόσθεσε ακόμα ότι «αυτό υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη» που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μετά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες ο Ρ. Τ. Ερντογάν επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας – Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα «Άκουγιου», αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Μετά τις δηλώσεις, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Συρία και η πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Επισκέψεις: 111 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend