Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

East Med: Επικίνδυνες εμπλοκές – φαιδρά πανηγύρια

Την παραμονή της 72ης επετείου της Νάκμπα (Καταστροφή), του 1948, του εγκλήματος κατά του Παλαιστινιακού λαού που συνεχίζεται και κλιμακώνεται..

Την παραμονή της 72ης επετείου της Νάκμπα (Καταστροφή), του 1948, του εγκλήματος κατά του Παλαιστινιακού λαού που συνεχίζεται και κλιμακώνεται σήμερα, διάλεξε η κυβέρνηση και έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής την κύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας –Κύπρου –Ισραήλ, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Την συμφωνία υπερψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνικής Λύση, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η ΜεΡΑ 25.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του που η Βουλή, όπως είπε, «κυρώνει, μέσα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, μια ιστορική συμφωνία, από τις πιο σημαντικές, η οποία συμπληρώνει τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας την ενεργειακή γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας».

«Είναι πολύ σημαντικό που στην Ελλάδα κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα και αυτό στέλνει στην κοινωνία ένα θετικό μήνυμα», είπε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας την «θετική» συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων: «Αυτή η συμφωνία δεν είναι δική μου. Εγώ ήμουν ο δρομέας στα τελευταία μέτρα. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη και συνέχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Γιάννη Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης να υπερηφανευτεί: «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που την κυρώνει και δείχνει τη δέσμευση και αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει».

ΚΚΕ: Ο «East Med» δημιουργεί κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας

Τους κινδύνους που εγκυμονεί ο αγωγός φυσικού αερίου «East Med» στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής, η οποία είναι σταυροδρόμι οξύτατων ανταγωνισμών κρατών και πολυεθνικών για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Ισραήλ για τον αγωγό «East Med», τόνισε ότι ο πόλεμος των αγωγών είναι μέρος των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία για τον έλεγχο της Ενέργειας και των ΗΠΑ με την Κίνα για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σημείωσε ότι η ελληνική αστική τάξη συμπλέει με τα αμερικανικά συμφέροντα προσδοκώντας μερίδιο από τη λεία και πρόσθεσε ότι η χώρα γίνεται αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο αλλά και μαγνήτης αντιποίνων.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του αγωγού σημείωσε ότι είναι φιλόδοξο, με σοβαρές δυσκολίες και πολλά ερωτηματικά. Για τις γεωπολιτικές δυσκολίες ανέφερε την άρνηση της Τουρκίας, την αντίθεση τη Παλαιστίνης και του Λιβάνου, όπως και τη διφορούμενη στάση της Ιταλίας που ακόμα δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία. Αναφέρθηκε στις τεχνικές δυσκολίες καθώς θα φτάσει σε βάθος 3 χιλιομέτρων και στο μεγάλο κόστος που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Σημείωσε ακόμα πως δεν υπάρχει ασφάλεια για το Περιβάλλον και πως εκείνοι που αποφασίζουν είναι οι πολυεθνικές που ελέγχουν τα κοιτάσματα.

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των άλλων κομμάτων περί σταθερότητας και ειρήνης έκανε λόγο για ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο που περιπλέκει την κατάσταση και δίνει πάτημα στην τουρκική επιθετικότητα και ειδικά όταν δεν υπάρχει ανακήρυξη της ΑΟΖ. Πρόσθεσε ότι έρχεται πιο κοντά η υπόθεση «συνεκμετάλλευση» υπό την αμερικανοΝΑΤΟική μπότα, ενώ για την ενεργειακή ασφάλεια τη χώρας σημείωσε ότι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απορρίπτεται ένα εγχώριο ορυκτό καύσιμο, ο λιγνίτης και εισάγεται ένα ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο.

Αναφερόμενος στον εισηγητή της ΝΔ που υπονόησε ότι όσοι διαφωνούν με τον αγωγό εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα, έδωσε σκληρή απάντηση, λέγοντας: «Ως απόγονος ενδεχόμενα όλων αυτών που έστησαν στον τοίχο αυτούς που αντιστάθηκαν, στο όνομα ότι ήταν “προδότες των μπολσεβίκων”, τολμάτε και φέρνετε τέτοια συζήτηση εδώ στη Βουλή εσείς που συνεργάζεστε με την Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ και οικονομικά μέσω της ΕΕ». Για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως και καλύτερος υπηρέτης των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Κινδύνους και ενεργειακή φτώχεια στον λαό φέρνουν
τα μονοπώλια που ελέγχουν αγωγούς και Ενέργεια

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Ιταλίας για τον αγωγό «East Med», τόνισε: «Αυξημένους κινδύνους και ενεργειακή φτώχεια φέρνουν στο λαό οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια και ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τα μονοπώλια

Σημείωσε ότι έχει αποδειχτεί πως η στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου εκδηλώνεται με την επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και με την εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αυτή η λογική διαπερνά τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα και αυτή είναι η στρατηγική τους σύμπλευση, μέρος της οποίας είναι η κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό «East Med». Αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Συρία και Λιβύη και στη συγκέντρωση στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή για να σημειώσει ότι είναι καθοριστικής σημασίας οι εξελίξεις που περικλείουν πολύ επικίνδυνη ενέργεια.

Υπογράμμισε ότι χαράζεται ένας αγωγός χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ που αποτελεί παράγοντα πυροδότησης τραγικών επιπτώσεων. Πρόσθεσε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, ενώ αντίθετα υπάρχει συμμαχία με το κράτος του Ισραήλ που ετοιμάζεται για νέες προσαρτήσεις παλαιστινιακών εδαφών με τις πλάτες των ΗΠΑ και δίνει άλλοθι στην τουρκική αστική τάξη για ίδιες πρακτικές καταπάτησης.

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε πως ο αγωγός θα είναι στην υπηρεσία των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων και των κατασκευαστριών πολυεθνικών και θα οδηγήσει τη χώρα πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς αυξάνοντας τους κινδύνους για τον λαό. Σημείωσε ότι η θέση αυτή του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και σε άλλες χώρας, από το γεγονός πως η παρουσία των μονοπωλιακών ομίλων από ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία στα «οικόπεδα» της Κύπρου δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα της τουρκικής κατοχής, αντίθετα το περιέπλεξαν ακόμα περισσότερο και τα παζάρια είναι σε εξέλιξη.

Για την ενεργειακή φτώχεια θύμισε πως με τον αγωγό TAP οι κυβερνώντας έταξαν «λαγούς με πετραχήλια» στον λαό, αλλά τελικά δεν είδε κανένα όφελος, αντίθετα πληρώνει πανάκριβα την ηλεκτρική ενέργεια διότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές είναι στα χέρια των μονοπωλίων.

Η θέση της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης

Ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσσι, πέρσι το Μάρτη 2019, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τις προοπτικές του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed , είχε δηλώσει:

«Κατανοούμε ότι η Ελλάδα ψάχνει για συνεργασίες με άλλες χώρες, θέλει να αναπτύξει την οικονομία της για να βγει από την κρίση. Αυτό είναι δικαίωμα κάθε κράτους και δεν μπορούμε να αναμειχθούμε στην υπόθεση αυτή, αλλά όταν συζητιούνται τέτοια σχέδια με το κράτος του Ισραήλ, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, που δεν συμμετέχει στο Δίκαιο του ΟΗΕ για τις Θάλασσες, που παραβιάζει την ΑΟΖ της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι αν είναι να υλοποιηθεί αυτός ο αγωγός, πρέπει να καθοριστούν πριν τα θαλάσσια σύνορα και οι ΑΟΖ και της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, με τη συμφωνία τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει διεθνείς συνθήκες και σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Και στη αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Ημεροδρόμο τον Φλεβάρη του 2020, στην ερώτηση: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συμφώνησαν στην κατασκευή του αγωγού του Eastmed. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της Παλαιστίνης; Τι γίνεται με την ΑΟΖ της Παλαιστίνης;» ο Μαρουάν Τουμπάσι απάντησε:

— «Οχι μόνο αυτά τα οποία βρίσκονται στα έγκατα των εδαφών της Παλαιστίνης, αλλά και όσα βρίσκονται και στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ.

Δεν ασκεί το Ισραήλ μόνο πολιτική εποικισμού εις βάρος των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά στην πολιτική της εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των θαλασσίων υδάτων συμπεριλαμβάνονται και δικαιώματα παλαιστινιακά. Ετσι παραβιάζει όχι μόνο τα παλαιστινιακά δικαιώματα αλλά και τα λιβανέζικα δικαιώματα που υπάρχουν, και στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης.

Με την τη ευκαιρία το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία των θαλασσών. Ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της συμφωνίας αυτής των ανοικτών θαλασσών.

Είπαμε στους φίλους μας τους Ελληνες και τους Κύπριους με επιστολές που αποστείλαμε, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις μας επ’ αυτού του σχεδίου. Εμείς δεν είμαστε εναντίον οποιουδήποτε σχεδίου ή έργου από το οποίο θα ωφεληθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος, δεν είμαστε εναντίον τέτοιων σχεδίων. Αντιθέτως εμείς τα ενθαρρύνουμε. Θέλουμε την ευημερία των λαών, αλλά οποιοδήποτε σχέδιο εδώ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα δικαιώματα των γύρω κρατών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει την προαναφερθείσα συμφωνία».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr, ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Σχετικά θέματα

Απόψεις