Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι εμβολιασμοί αναχαιτίζουν την ορμή του κορωνοϊού

του Μανόλη Δρεττάκη*

Πηγη: Μανόλης Δρεττάκης (*), Εφημερίδα των Συντακτών Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου..

Πηγη: Μανόλης Δρεττάκης (*), Εφημερίδα των Συντακτών

Από διεθνείς οργανισμούς, λοιμωξιολόγους και κυβερνήσεις συνεχώς τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του πληθυσμού για την τιθάσευση του κορονοϊού. Πράγματι οι εμβολιασμοί έχουν ήδη αναχαιτίσει την ορμή του ιού σε ορισμένες χώρες, χωρίς όμως (γιατί είναι πολύ νωρίς) να περιορίσουν δραστικά την εξάπλωσή του.

Την αναχαίτιση της ορμής αυτής του κορονοϊού (δηλαδή τη μείωση του ρυθμού αύξησης κρουσμάτων και των θανάτων και τη μεταβολή των διασωληνωμένων από κορονοϊό) θα αναλύσουμε στο άρθρο αυτό εξετάζοντας τα ποσοστά του πληθυσμού της Ε.Ε.27, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και του κόσμου που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου, τη μία δόση τους και το σύνολό τους την 1η Μαΐου 2021 (στο Μέρος Ι του άρθρου) σε σχέση με τους ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, των θανάτων και τις μεταβολές των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21 (στο Μέρος ΙΙ του άρθρου). Τα στοιχεία για τους εμβολιασμένους την 1η Μαΐου 2021 είναι από τον ιστότοπο Our World in data και για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους από τον ιστότοπο Worldmeters.

Από το δεύτερο μέρος του Πίνακα 1 φαίνεται ότι το ποσοστό του συνόλου των εμβολιασμένων:

● Στην Ε.Ε.27 είναι πάνω από μιάμιση φορά χαμηλότερο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και πάνω από δύο φορές χαμηλότερο απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

●Στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε., ενώ

●Στον κόσμο λιγότερο από το μισό απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27 και χαμηλότερο από το ένα τέταρτο απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού ανάμεσα σε περιοχές του κόσμου, ανισότητες που συνδέονται στενά με τις οικονομικές ανισότητες. Ταυτόχρονα, όμως, το χαμηλό αυτό ποσοστό στις φτωχότερες χώρες και περιοχές δεν προοιωνίζεται σύντομη τιθάσευση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 2 δίνονται τα κρούσματα από κορονοϊό την 17.1.21, στη 2η την 3.5.21 και στην 3η η ποσοστιαία μεταβολή τους στην Ε.Ε.27, στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Στις αντίστοιχες στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται οι θάνατοι και του τρίτου οι διασωληνωμένοι.

Από την 3η στήλη του Πίνακα 2 φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21:

■ Των κρουσμάτων στην Ε.Ε.27 είναι υπερδιπλάσιος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας σχεδόν διπλάσιος της Ε.Ε.27 και του κόσμου υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

■ Των θανάτων στην Ε.Ε.27 και στον κόσμο υψηλότερος των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας μιάμιση φορά υψηλότερος της Ε.Ε.27.

Πολύ πιο έντονες είναι οι διαφορές στη μεταβολή των διασωληνωμένων την 3.5.21 σε σχέση με την 17.1.21. Στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκε μεγάλη μείωσή τους, στον κόσμο μικρή, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους. Συγκρίνοντας τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού του Πίνακα 1 με τους ρυθμούς μεταβολής στον Πίνακα 2, παρατηρούμε ότι:

■ Οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, είναι χαμηλότεροι απ’ ό,τι στην Ε.Ε.27, στην Ελλάδα και στον κόσμο, περιοχές στις οποίες τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα, ενώ

■ Στους διασωληνωμένους σημειώνεται σημαντική μείωση στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και μικρή στον κόσμο, ενώ στην Ε.Ε.27 αύξηση και στην Ελλάδα υπερδιπλασιασμός τους.

Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό φαίνεται καθαρά ότι το εμβόλιο αναχαιτίζει την ορμή του κορονοϊού. Κατά συνέπεια η άρνηση εμβολιασμού ή η αδιαφορία γι’ αυτόν είναι πράξη που υπονομεύει την προσπάθεια τιθάσευσης του ιού και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή συνανθρώπων μας.

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις