Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι χώρες της Βαλτικής συνδέθηκαν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στο πλαίσιο του «ενεργειακού πολέμου» με την Ρωσία

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανίασυνδέθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή, τερματίζοντας μια συνεργασία δεκαετιών με το..

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανίασυνδέθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή, τερματίζοντας μια συνεργασία δεκαετιών με το δίκτυο της Ρωσίας. 

Οι τρεις χώρες, νυν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σχεδίαζαν εδώ και χρόνια αυτή τη μετάβαση, αλλά η ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας από το 2022 επιτύγχανε τη διαδικασία με στόχο την «ανεξαρτησία από το τη Μόσχα». 

«Τα κράτη της Βαλτικής ενεργοποιούν την ενεργειακή ανεξαρτησία. Τέρμα η εξάρτηση από τη Ρωσία. Όχι άλλος εξωτερικός έλεγχος. Από αυτή τη στιγμή, είστε πλήρως συνδεδεμένοι με την Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. 

Συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ – κυρίως κεφάλαια της ΕΕ – έχουν επενδυθεί στο έργο συγχρονισμού στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, σημείωσε το AFP.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι ενταγμένες στον σφοδρό «ενεργειακό πόλεμο» ανάμεσα στην ΗΠΑ – ΕΕ με την Ρωσία στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης που διεξάγεται και στο πεδίο των μαχών. «Πόλεμοι» που οι λαοί εκτός του ότι τους πληρώνουν με το αίμα τους, έχουν αντίκτυπο και στο πανάκριβο ρεύμα που καλούνται να πληρώσουν. 

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνονται κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη θάλασσα της Βαλτικής, όπου το ΝΑΤΟ με πρόσχημα «δολιοφθορές» σε υποθαλάσσια καλώδια, έχει αυξήσει την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή. 

«Σοβαρές προκλήσεις» για το Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ, ρωσικός θύλακας ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, λέγεται ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, καθώς ο ρώσικος στόλος της Βαλτικής Θάλασσας βασίζεται ιστορικά στο δίκτυο της Βαλτικής για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Η Ρωσία παράγει ενέργεια στο Καλίνινγκραντ φέρνοντας φυσικό αέριο μέσω λιθουανικού εδάφους, κάτι που την καθιστά εξαρτώμενη από εμάς, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική οδό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας», είπε η Ίνγκριντα Σιμονιτέ, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας.  Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις