Κοινωνία Πολιτική

Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου να μείνουν στη θέση τους

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Υπουργειο Πολιτισμού πραγματοποιούν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας την ημέρα που το ΣτΕ συζητάει την υπόθεση της απόσπασης των αρχαίων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, αλλά και καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους για τη διάσωση των αρχαίων

Την Παρασκευή 6/11/2020 εξετάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση που κατέθεσαν για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης οι Σύλλογοι: Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων ∙ Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων ∙ Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ∙ Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Σε κοινή τους ανακοίνωσης τονίζουν:

Είναι ένας μεγάλος σταθμός στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή μιας ολόκληρης βυζαντινής γειτονιάς έκτασης 1.600 περίπου τ.μ., ενώ υπήρχε Τεχνική Λύση για την διατήρησή του κατά χώραν, η οποία είχε εγκριθεί από το Υπουργείο και την Αττικό Μετρό το 2017 και εφαρμοζόταν μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η λύση αυτή αποτελούσε την εγγύηση για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους και την παράλληλη κατασκευή και λειτουργία του σταθμού με ασφάλεια, εντός ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων και με έλλογο κόστος.

Ένα χρόνο πριν, στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αλλαγή σχεδιασμού για το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με απόσπαση του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου και καταστροφή της αυθεντικότητάς του. Η επίσημη αιτιολογία ήταν, ότι με αυτή την λύση θα ολοκληρωθεί γρηγορότερα ο σταθμός Βενιζέλου και θα παραδοθεί το 2023 μαζί με όλο το μετρό. Σήμερα, περισσότερο από έναν χρόνο μετά, αποδεικνύεται πως το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να φέρουν επιπλέον καθυστερήσει στο έργο και αποζημιώσεις στον εργολάβο. Με την Μελέτη που ενέκρινε το Υπουργείο ΔΕΝ πρόκειται να παραδοθεί το έργο του μετρό το 2023. Αντιθέτως, και τα αρχαία θα καταστραφούν και το σύνολο του έργο θα καθυστερήσει να αποδοθεί στους πολίτες.

Η 6η Νοεμβρίου είναι ένας σταθμός, αλλά δεν είναι το τέρμα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης, συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, έχοντας στο πλευρό μας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, επιφανείς επιστήμονες των βυζαντινών σπουδών από όλο τον κόσμο και τους διεθνείς οργανισμούς προστασίας των μνημείων, που απευθύνουν εκκλήσεις και επιστολές για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για τη διάσωση του ιστορικού βυζαντινού σταυροδρομίου και των παρακείμενων αρχαιοτήτων!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου να μείνουν στη θέση τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ξαναρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με την τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να παραδοθούν άμεσα οι υπόλοιποι σταθμοί του μετρό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου κηρύσσουμε παναττική στάση εργασίας από τις 9 πμ ως τις 12 πμ και συμβολικη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49, Αθήνα) στις 9 πμ.

(Η παράσταση διαμαρτυρίας θα αναπτυχθεί στο πεζοδρόμιο με την τήρηση των αποστάσεων και όλα τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τη δημόσια υγεία)

Στο μεταξύ καλλιτέχνες συντάσσονται με τον αγώνα διάσωσης των αρχαίων και στο πλαίσιο της μεγάλης καμπάνιας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων διαβάζουν λογοτεχνικά αποσπάσματα και ποιήματα που συνδέονται με την ιστορική τοπογραφία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος διαβάζει Τίτο Πατρίκιο («Γῆ καὶ Θάλασσα», Χωματόδρομος, Αθήνα 1954)

Η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διαβάζει Τίτο Πατρίκιο («Γῆ καὶ Θάλασσα», Χωματόδρομος, Αθήνα 1954)

Η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου διαβάζει Τίτο Πατρίκιο («Γῆ καὶ Θάλασσα», Χωματόδρομος, Αθήνα 1954)

Η τραγουδίστρια και ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου διαβάζει Ντίνο Χριστιανόπουλο (Θεσσαλονίκην, οὗ μ᾽ἐθέσπισεν…αύτοβιογραφικὰ κείμενα, Θεσσαλονίκη 2012)

(Επισκέψεις: 184 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend