Την αντίθεση του ΚΚΕ στην κύρωση της συμφωνίας που προβλέπει την ένταξη και παραχώρηση ιδιωτικής συλλογής 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής τέχνης σε ιδιωτικό μουσείο των ΗΠΑ εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπ. Πολιτισμού με τίτλο: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις. Πρόκειται ή όχι για μια συλλογή σημαντικών ευρημάτων, προϊόντα λαθρανασκαφών από σημαντικές θέσεις του κυκλαδικού πολιτισμού, τα οποία έχουν καταφανώς παράνομα εξαχθεί από την Ελλάδα;».
«Είχε ή όχι η χώρα μας κάθε νόμιμο και κάθε ηθικό λόγο, να διεκδικήσει την άμεση κυριότητα και κατοχή τους; Είναι ή όχι γεγονός ότι μεσολαβούν η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή, προκειμένου να εκτεθούν αρχαιότητες, παρανόμως εξαχθείσες, σε ένα ιδιωτικό μουσείο και στη Νέα Υόρκη, όπως είναι το ΜΕΤ, αλλά και στην Ελλάδα, όπως είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αντί πραγματικά αυτά να επαναπατριστούν με την πραγματική έννοια του όρου;», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ που κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει γιατί εκτός από την κυριότητα, δεν περιέχεται στη Συμφωνία και η κατοχή των αρχαιοτήτων στο Ελληνικό Δημόσιο που «είναι η ουσία της ιδιοκτησίας» και «γιατί αυτή η κατοχή μεταβιβάζεται σε ένα ίδρυμα άγνωστης σύνθεσης με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ιδρύεται μάλιστα ειδικά για αυτό το σκοπό».
Οπως σημείωσε, η συμφωνία – παρά του περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς – δεν διασφαλίζει τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών που βρέθηκαν παρανόμως εκτός Ελλάδας και αποτελούν ουσιαστικά προϊόντα λαθρανασκαφών και ιδιοκτησία ενός μεγιστάνα συλλέκτη που τα παραχωρεί στο «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ», ένα ίδρυμα άγνωστης ταυτότητας και χωρίς καταστατικό, αφού δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή, παρά το αντίστοιχο αίτημα του ΚΚΕ.
Με βάση τη συμφωνία, αυτό το ίδρυμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης θα εκθέτουν τη συλλογή των 161 αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ, όπου το εμπόριο αρχαιοτήτων είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο κι έχει οικονομικό ενδιαφέρον για τα ιδιωτικά μουσεία.
Ως κερασάκι στην τούρτα και για να χρυσωθεί το χάπι της παραχώρησης των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού επί της πολιτιστικής του κληρονομιάς, στη συμφωνία προβλέπεται ότι στην Ελλάδα θα αποστέλλονται 15 εκθέματα, κάθε φορά, για τα επόμενα 50 χρόνια, τα οποία μάλιστα, η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να αντισταθμίζει, αποστέλλοντας ισάριθμα εκθέματα από άλλα Μουσεία στη Ν. Υόρκη.
Αυτή η συμφωνία δεν είναι ούτε επαναπατρισμός, ούτε προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, σημείωσε ο Γ. Δελής προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η ηθική του επαναπατρισμού, έτσι ακριβώς αναφέρεται, στην Αιτιολογική Έκθεση, όπως αυτάρεσκα ισχυρίζεται αυτή, δεν ενισχύεται με τέτοιες πρακτικές απαράδεκτων συμβιβασμών και υποχωρήσεων και με αμφίβολο μάλιστα αποτέλεσμα. Θεωρούμε ότι αυτή η ηθική του επαναπατρισμού ενισχύεται και υλοποιείται με την ανυποχώρητη διεκδίκηση, με κάθε τρόπο, της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού της χώρας μας».
Από 902.gr