Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καλλιτέχνες: Με κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού είπαν «όχι» στη διάλυση των εργασιακών τους δικαιωμάτων (Βίντεο& ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι καλλιτέχνες - «Δωράκι» στους επιχειρηματίες του κλάδου οι διατάξεις κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν οι καλλιτέχνες, διαμαρτυρόμενοι για τα άρθρα σε πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, τα οποία τα χαρακτηρίζουν «δωράκι» στους επιχειρηματίες του κλάδου. 

Στην κινητοποίηση είχε καλέσει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος είχε εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ.

Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 102-105 και 118 θεσμοθετείται το Μητρώο Απασχολουμένων στον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα, για «τη χάραξη και υιοθέτηση αποτελεσματικότερων και δικαιότερων πολιτικών και, ιδίως, την εφαρμογή των υφισταμένων και τη θέσπιση νέων δικαιωμάτων, παροχών, εργαλείων, πολιτικών και μέτρων στήριξής τους για τη βελτίωση των συνθηκών δραστηριοποίησης, εργασίας και ασφάλισής τους». «Κούφια λόγια», αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο για όσους κάνουν δεύτερη δουλειά προκειμένου να επιβιώσουν και για όσους δεν έχουν ενεργό ΚΑΔ, καθώς η οικονομική τους δραστηριότητα είναι πολύ μικρή και αμείβονται με τίτλους κτήσης. Αποκλείονται, δηλαδή, αυτοί οι καλλιτέχνες που περισσότερο απ’ όλους χρειάζονται στήριξη από το κράτος.

Στο άρθρο 106, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας σε παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής» ουσιαστικά νομιμοποιεί την παραπάνω, αφού διαχωρίζεται η πρόβα «ως άλλου είδους εργασία» από την «κύρια» εργασία, της παράστασης, δίνοντας το δικαίωμα η πρόβα να πληρώνεται με ατομικές συμβάσεις όποιας μορφής θέλει ο εργοδότης, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος της μελέτης και της προετοιμασίας που χρειάζεται να δαπανά ο καλλιτέχνης πριν την πρόβα. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απολύει με το «έτσι θέλω» κατά τη διάρκεια της πρόβας «ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας» (άρα ακόμα και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου), καταργώντας τη συνδρομή του σπουδαίου λόγου για καταγγελία σύμβασης. Και, μάλιστα, το συγκεκριμένο άρθρο το περνά η κυβέρνηση αυτήν τη χρονική περίοδο, που είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε πολλούς χώρους.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, σημείωσε ότι από πλευράς του υπουργείου διατυπώθηκαν κάποιες αναδιαμορφώσεις σε κάποια άρθρα, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στο εργασιακό περιβάλλον. Για το ασφαλιστικό επισήμανε ότι πρόκειται για «ακόμα ένα χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα μας» και κάλεσε σε αγώνα για να αλλάξουν τα πράγματα.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις