Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ο Τραμπ απειλεί με μόνιμη αποχώρηση από τον ΠΟΥ και παίρνει υδροξυχλωροκίνη…

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι θα..

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι θα βάλει οριστικό τέλος στη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και θα επανεξετάσει τον εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος του ή όχι μέσα σε τριάντα ημέρες, εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές.

«Εάν ο ΠΟY δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», είπε δ στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους

Ο Τραμπ παίρνει υδροξυχλωροκίνη

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε  ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαφημίζει ως πιθανή «θαυματουργή θεραπεία» για την ασθένεια Covid-19, παρά τις ιατρικές προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρήση του ως προληπτικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού.

«Το παίρνω την τελευταία 1,5 εβδομάδα. Το παίρνω επειδή ακούω πολύ καλά πράγματα». δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε την έκφραση: τι έχεις να χάσεις;» πρόσθεσε.

«Ένα χάπι κάθε μέρα. Κάποια στιγμή θα σταματήσω», πρόσθεσε, λέγοντας ότι έχει «μηδενικά συμπτώματα» από αυτό.

Παράλληλα είπε πως όλα τα τεστ που έχει κάνει μέχρι στιγμής για την Covid-19, έχουν βγει αρνητικά.

Μέτρια αποτελέσματα από δύο κλινικές δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης σε Κίνα και Γαλλία

Να σημειωθεί ότι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάστασή τους και την πορεία της νοσηλείας τους, όπως έδειξαν δύο κλινικές δοκιμές, μία κινεζική και μία γαλλική. Η χλωροκίνη και η συγγενική υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, είναι ανάμεσα στα φάρμακα που δοκιμάζονται τελευταία κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορες χώρες.

Η πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κινεζική δοκιμή, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσινγκ Σίε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου Ρουιτζίν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αφορούσε 150 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19, από τους οποίους οι μισοί πήραν υδροξυχλωροκίνη και οι άλλοι μισοί όχι.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που πήραν υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν σημαντικά ταχύτερη βελτίωση (μόνο 4%) όσον αφορά την αναπνευστική δυσχέρεια, σε σχέση με όσους δεν πήραν αυτό το φάρμακο. Επίσης, οι πρώτοι είχαν περισσότερες παρενέργειες, κυρίως διάρροια.

Η γαλλική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματιέ Μαεβά του Νοσοκομείου Ανρί-Μοντόρ και του Πανεπιστημίου Paris-Est Creteil του Παρισιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αφορούσε 180 ασθενείς, 18 έως 80 ετών, με πνευμονία Covid-19 και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, οι οποίοι αρχικά χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά όχι διασωλήνωση σε ΜΕΘ.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασής τους, εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «η υδροξυχλωροκίνη έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19 λόγω των θετικών αποτελεσμάτων σε μικρές μελέτες. Όμως, τα αποτελέσματα της δικής μας μελέτης δεν υποστηρίζουν τη χρήση της σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο και απαιτούν οξυγόνο».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις