Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

O Ν. Δένδιας στο Ramstein της Γερμανίας για την παραχώρηση και άλλων όπλων στο Κίεβο

Στο Ramstein της Γερμανίας μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα..

Στο Ramstein της Γερμανίας μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 19 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία.

Η συνάντηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και αποτελεί το συντονιστικό όργανο για την αποστολή όπλων και πυρομαχικών από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στη Γερμανία, αφότου η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στη Διακήρυξη – μπουρλότο του G7 για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων μιλά για «διμερείς μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις ασφαλείας» προς π.χ. τη «διασφάλιση μιας βιώσιμης δύναμης ικανής να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον»… Όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση, όλα αυτά μεταφράζονται σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με πρώτο στο «μενού» την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 και εγγυήσεις για την «άμυνα της παρευξείνιας περιοχής», με ό,τι αυτό σηματοδοτεί, την ώρα που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Θυμίζουμε ότι στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Επίσης, στο πλαίσιο της EUMAM UA, από την ελληνική πλευρά προσφέρονται και άλλες εκπαιδεύσεις, όπως η διοίκηση, ο έλεγχος μικρών κλιμακίων μάχης χερσαίων δυνάμεων («junior leadership training from section / squad and platoon levels up to company»), ειδικά στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, και η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»).

Εξάλλου, καθώς στις 27 Ιούλη ολοκληρώθηκε η -συμφωνημένη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις- παραχώρηση των 40 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 στους Ουκρανούς με τη διεκπεραίωση και της τελευταίας παρτίδας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν αμερικανικής «παρότρυνσης», επιτροπή Ουκρανών αξιωματικών έγινε πρόσφατα δεκτή στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, όπου και επιθεώρησε άρματα μάχης M60A3 προκειμένου να τα πάρουν στην Ουκρανία, ενάντια στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα εν λόγω άρματα, που υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες, τυπικώς δεν βρίσκονται σε ενέργεια αλλά σε αποθήκευση και απαιτούν εργασίες συντήρησης και επισκευών. Κρίθηκε, επομένως, ότι η κατάστασή τους δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει ταχεία εκμετάλλευση, εφόσον για την αποκατάστασή τους απαιτούνται χρόνος και χρήμα.

Επιπλέον, οι Ουκρανοί θέλουν υλικό στο οποίο έχει ήδη εκπαιδευτεί προσωπικό τους. Εξού και στον απόηχο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας, στο τραπέζι είναι πάντα το «αίτημα» που έχουν βάλει στην ελληνική κυβέρνηση Ουκρανοί, Γερμανοί και Αμερικανοί για παραχώρηση στο Κίεβο μέχρι και 100 αρμάτων μάχης «Leopard 1Α5». Σημειωτέον, Έλληνες εκπαιδευτές πληρωμάτων «Leopard» εκπαιδεύουν Ευρωπαίους χειριστές και αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς (μέθοδος «εκπαιδεύω τον εκπαιδευτή» – «train the trainer»).

Θυμίζουμε, επίσης, ότι μετά την πρόσφατη έλευση Ζελένσκι στην Αθήνα και όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου, ο υπουργός Άμυνας, Ν. Δένδιας, έκανε γνωστό στη Βουλή, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημοσιοποιώντας μάλιστα και μια σειρά από έγγραφα, ότι οδεύει «προς ακύρωση» η «εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των Tor-M1 και OSA-AK», συστημάτων ρωσικής προέλευσης.

Συνολικά, Πολεμική Αεροπορία και Στρατός διαθέτουν αντίστοιχα 21 αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και 38 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων OSA-AK/AKM. Τα OSA είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Θράκη είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των Tor-M1. Την παραχώρησή τους έχουν ζητήσει εδώ και καιρό οι Ουκρανοί, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν και οι Αμερικανοί.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο παζάρι για τα Ελληνοτουρκικά -κομμάτι κι αυτό των ευρύτερων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών- κι ενώ οι δύο κυβερνήσεις επιταχύνουν ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις, η τουρκική αστική τάξη εγείρει διαρκώς ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και ζητήματα στη Δυτική Θράκη, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, ο δε Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρεται στα ελληνικά νησιά στην περιοχή ως «ΝΑΤΟικά νησιά»…

Στο ίδιο πλαίσιο, στους πίνακες του υπουργείου Άμυνας σχετικά με την προτεραιοποίηση και εξέλιξη των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, απουσιάζει κάθε αναφορά σε ένα απαραίτητο -όπως κρίνεται αρμοδίως- για την ελληνική αποτροπή πρόγραμμα, αυτό του εκσυγχρονισμού των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70, σύστημα το οποίο επίσης ζητάνε οι Ουκρανοί.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Πρόκειται για «έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ, το οποίο μάλιστα στόχο είχε βάλει να προχωρήσει στην «πληρέστερη αξιοποίηση των ΠΕΠ RM-70 εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και με προμήθεια βελτιωμένων πυρομαχικών». Κάτι που τώρα, όπως φαίνεται, οδεύει για τις ελληνικές καλένδες, οδηγώντας και τα εν λόγω συστήματα στην απαξίωση, προκειμένου να σερβιριστεί ευκολότερα η διάθεσή τους στο ουκρανικό μέτωπο.

ΠΗΓΗ 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις