Μια διαβεβαίωση και μια επιβράβευση, με απόλυτα αντιλαϊκό πρόσημο, εμπεριείχαν οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση που έγινε στο Βερολίνο καθώς Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γερμανία.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής», δηλαδή είναι αδιαπραγμάτευτος ο ασφυκτικός περιορισμός των λαϊκών αναγκών στα όρια των περιβόητων “αντοχών της οικονομίας” που ωστόσο αντέχει να στηρίξει τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα της ανάπτυξης των κερδών τους!
Η επιβράβευση σχετίζεται με την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων με αντάλλαγμα δημοσιονομική ευελιξία. Ο πρωθυπουργός ενόψει των συζητήσεων για αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ ζήτησε δημοσιονομική ευελιξία με αντάλλαγμα τη συνεπή υλοποίηση των “μεταρρυθμίσεων”, δηλαδή σκληρών μέτρων. Επί της ουσίας ο Κ. Μητσοτάκης με τα περί δημοσιονομικής ευελιξίας ζητά να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή, πακέτα ζεστού χρήματος, για στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται από γερμανικά ΜΜΕ ότι φέρνει ‘ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο κρατών. Άλλωστε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» είχε τίτλο: «Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο»… υπό την αιγίδα τους επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς.
Μίλησε και για το προσφυγικό ο Κ. Μητσοτάκης δείχνοντας ότι κινείται εντός του κατασταλτικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει η πολιτικής της ΕΕ και το σύμφωνό της με την τουρκιά. «Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου, ισχυρίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος “μαγνήτης” για τους μετανάστες τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών».
Για τα ελληνοτουρκικά κατέδειξε την διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν γρήγορα οι διεργασίες και οι διευθετήσεις λέγοντας ότι «με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων» και ότι αυτό δεν αλλάζει από τη διαφορετική στάση στο Παλαιστινιακό λέγοντας ότι «έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις». Από 902.gr