Το Σχόλιο της Ημέρας

Όταν οι αριθμοί ευημερούν…

Όταν τη δεκαετία του ΄90, η Ιρλανδία πετύχαινε ρυθμούς ανάπτυξης 7 και 8% ετησίως, οι οικονομολόγοι της έδωσαν το όνομα «κέλτικη τίγρης». Ήταν το παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες «μικρές» χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που δεν χρειάστηκε πολύ για να αποδειχθεί ότι η «κέλτικη τίγρης» ήταν… γατάκι. Η «ανάπτυξη» μπορεί να οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, δεν είχε όμως καμιά επίπτωση στα λαϊκά στρώματα, αφού η Ιρλανδία παρέμενε στη δεύτερη θέση της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό της φτώχειας.

Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, προσπαθεί να αναστήσει το «μύθο» της τίγρης. Και καταφεύγει γι΄ αυτό σε απίστευτες αλχημείες με γελοία αποτελέσματα.

Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση ότι το τελικό ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ για το 2015 ήταν 26,3%!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης του Δουβλίνου (τον περασμένο Μάρτιο) έκανε λόγο για αύξηση 7,8%…

«Leprechaun economics»! Πρόκειται για τα «οικονομικά των Καλικαντζάρων», δήλωσε ο αμερικανός νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν για να σχολιάσει την αναθεώρηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend