Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο: Το ΚΚΕ το απορρίπτει ως αντιδραστική κι επικίνδυνη τομή που δεν θέλει την ενεργητική παρέμβαση του λαού

Την καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο αλλά και τα επιχειρήματα – προσχήματα της κυβέρνησης, εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας βουλευτής..

Την καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο αλλά και τα επιχειρήματα – προσχήματα της κυβέρνησης, εξέφρασε ο Γιάννης Γκιόκας βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας την πρώτη μέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. 

Ξεκινώντας την ομιλία του και απαντώντας στην υπουργό που αναφέρθηκε σε αυτό, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο, γιατί ήταν ένας προσχηματικός διάλογος για ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει καμία δυνατότητα για τους όρους εφαρμογής των δήθεν εγγυήσεων που επικαλείται η κυβέρνηση. 

«Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο ως αντιδραστική κι επικίνδυνη τομή καθώς και τα προσχήματα – επιχειρήματα της κυβέρνησης, μερικά από τα οποία, μάλιστα, αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει μόνο τεχνική διευκόλυνση ενώ επί της ουσίας αλλάζει όλη τη φιλοσοφία και τη λογική συμμετοχής του λαού στις εκλογές, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για τη χειραγώγηση της ψήφου.

Ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο μία τεχνική διευκόλυνση για τους απόδημους ή για κάποιες ειδικές κατηγορίες εκλογέων, είναι κάτι πολύ ευρύτερο και βαθύτερο. Ειδικά για τους απόδημους, σημείωσε, ότι «έρχεται να συμπληρώσει τον περσινό νόμο της κυβέρνησης και να ενισχύσει τους κινδύνους για αλλοίωση του αποτελέσματος, όταν συμπεριλαμβάνει κόσμο που δεν έχει κανένα οικονομικό ή κοινωνικό δεσμό με τη χώρα, δεν έχει γνώση των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και το κυριότερο, και δεν θα υφίσταται τις συνέπειες από την όποια πολιτικής του επιλογή». Απαντώντας μάλιστα στον εισηγητή της κυβέρνησης για την «προσέγγιση του θέματος» από κάποια πολιτικά κόμματα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι προσέγγιση κομμάτων, αλλά κοινή λογική και διεθνής πρακτική σε χώρες που βάζουν συγκεκριμένα κριτήρια για την ψήφο των αποδήμων  (όπως ελάχιστο όριο παραμονής, πιστοποίηση οικονομικού δεσμού, κλπ.)

Πρόσθεσε, ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά επιβάλλει δύο μέτρα και δύο σταθμά για την επιστολική ψήφο, αφού για τους ομογενείς την καθιστά υποχρεωτική, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση να προσέλθουν αυτοπροσώπως σε εκλογικό τμήμα, κάτι που δεν ισχύει για τους εκλογείς του εσωτερικού.

Το ΚΚΕ, στηριζόμενο και στη διεθνή εμπειρία,  επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την  μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο. Οπως σημείωσε, εντοπίζει τους κινδύνους όχι μόνο στα τεχνικά ζητήματα αλλά κυρίως στην άσκηση πιέσεων, εκβιασμών και χειραγώγησης στους εκλογείς, πιέσεις που δύσκολα απορρίπτονται, από τη στιγμή που ο εκλογέας δεν πάει στην κάλπη και μέσα στο παραβάν, όπου έχει τη δυνατότητα να κάνει την επιλογή του μόνος του, αλλά κάθεται στο σπίτι ή το χώρο δουλειάς, πιο ευάλωτος στις όποιες πιέσεις. 

Τονίζοντας ότι στο σύστημα που ζούμε, οι πιέσεις υπάρχουν έτσι κι αλλιώς, υπενθύμισε την περίπτωση υποψήφιου υπουργού, που επισκέφθηκε προεκλογικά ένα εργοστάσιο, όπου μαζί με το αφεντικό, παρότρυναν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. «Κι όλα αυτά τα είδαμε σε δημόσια θέα, μπροστά στις κάμερες, φανταστείτε τί θα γίνεται, έξω από αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Αναφέρθηκε ακόμα στη διεθνή πρακτική, που σκόπιμα αποσιωπεί η κυβέρνηση όταν επικαλείται τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και αυτές καταγράφουν συγκεκριμένες καταγγελίες, που έφθασαν μέχρι και στα δικαστήρια, σε χώρες ‘οπως ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία κ.α. 

Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς, αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτών των κινδύνων, όταν θεσμοθετεί την υποχρέωση του ψηφοφόρου να συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση ότι ο ίδιος αυτοπροσώπως συμπλήρωσε τον φάκελο και έστειλε την επιστολή. 

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θέλει να αλλάξει ολόκληρη τη στάση απέναντι στην εκλογική διαδικασία, να υποβιβάσει τη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές, περιορίζοντας τη συμμετοχή του σε μια επιστολική ψήφο ενώ θα κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του, θέλει να τον αποξενώσει από την εκλογική διαδικασία, γιατί δεν θέλει την ενεργητική παρέμβαση του λαού, ούτε στις εκλογές, ούτε στα σωματεία, ούτε πουθενά. 

Οσο για την αποχή σημείωσε, πως η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται την αντιμετώπισή της, αφού δύο φορές απέρριψε τροπολογία του ΚΚΕ που την καλούσε να συντάξει ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ενώ και τα αίτιά της δεν είναι τεχνικά, αλλά κοινωνικά και πολιτικά. 

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα κι έξω από τη βουλή για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο, κατέληξε. Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις