Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η φτώχεια μας… Τα κέρδη τους!

Φυλλάδιο για την ακρίβεια κυκλοφορεί από το ΚΚΕ, το οποίο και παραθέτουμε

 

Η φτώχεια μας…

▶ Για 19 ημέρες επαρκεί το μηνιαίο εισόδημα για το 60% των νοικοκυριών.

▶ 72,7% των νοικοκυριών μείωσε δαπάνες εξαιτίας των αυξήσεων τιμών στα τρόφιμα.

▶ 6 στους 10 μισθωτούς έχουν μισθό κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά.

▶ 75% των μισθωτών δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

▶ Τις μισές μέρες του χρόνου δουλεύουμε για να πληρώνουμε την εφορία και τις ασφαλιστικές εισφορές!

▶ 95% του συνόλου των φόρων πληρώνονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

▶ Το 2023 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αυξημένη κατά 85% σε σχέση με το 2019.

…Τα κέρδη τους

▶ Οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν τα 11 δισ. το 2023. Οι 5 μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι είχαν πάνω από 1,6 δισ. κέρδη (2022).

▶ Οι τράπεζες εδώ και 10 χρόνια δεν πληρώνουν φόρους!

▶ Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες το 2024 αναμένεται να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ του 2022.

▶ Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν το 2022 αύξηση 75,5% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), φτάνοντας τα 25,1 δισ. ευρώ.

Άδεια κρατικά ταμεία όταν πρόκειται για…

▶ Τα νοσοκομεία.

▶ Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των επαγγελματιών.

▶ Τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, την Προσχολική Αγωγή.

▶ Μέτρα προστασίας από πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς.

Γεμάτα κρατικά ταμεία όταν πρόκειται για…

▶ Φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές.

▶ Χρηματοδότηση και διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών σχεδιασμών.

▶ 40 F-35 συνολικού κόστους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

▶ Αποστολή φρεγάτας και προσωπικού

των Ενόπλων Δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας.

▶ Νέα μέσα καταστολής των αγώνων του λαού.

Για να ανακουφιστεί ο λαός πρέπει να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο!

Οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων για την ακρίβεια και το λαϊκό εισόδημα μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Έχουν κοινό παρονομαστή να πληρώσει ο λαός για να θωρακίζονται τα κέρδη των λίγων.

Το «φάρμακο» που προτείνουν είναι να πληρώνουν οι φτωχοί τους φτωχότερους και να μένουν αλώβητα τα δισεκατομμύρια κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΝΔ διαφημίζει τους «αναπτυξιακούς» στόχους και τα «πλεονάσματα», ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά περηφανεύονται για τα γεμάτα -από τη φοροληστεία- ταμεία που παρέδωσαν στη ΝΔ.

Οι σύμμαχοί τους είναι απειλή για τον λαό – Καμία συμμετοχή στους πολέμους

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι συνέχεια της εσωτερικής της πολιτικής. Υπηρετεί με συνέπεια τους στόχους της άρχουσας τάξης.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, φέρνει περισσότερους κινδύνους. Η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου μεγαλώνει με τη χώρα και τον λαό μας να βρίσκονται στο στόχαστρο αντιποίνων.

Με στόχο την εξασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, η κυβέρνηση προωθεί σχέδια συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με την τουρκική άρχουσα τάξη. Είναι ψεύτικο το δίλημμα «Ή συνεκμετάλλευση ή πόλεμος» καθώς η συνεκμετάλλευση θα αφορά συμφωνίες ανάμεσα σε ληστές – μεγάλες εταιρείες εξορύξεων και καπιταλιστικά κράτη. Η όποια συμφωνία ετοιμάζει τον νέο γύρο έντασης και πολεμικών κινδύνων που γεννάει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις για την ενεργειακή μερίδα του λέοντος.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απολαμβάνει τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων. Ψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, δίνουν «προοδευτικό» άλλοθι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπλένοντας τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, «με ένα στόμα, μία φωνή» στηρίζουν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, υιοθετούν τα προσχήματα και τα άλλοθι του Ισραήλ στη γενοκτονία που διεξάγει ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους μαζικούς φορείς των φοιτητών, των αγροτών, των επαγγελματιών λειτουργούν ως στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής, υπονομεύουν την ανάπτυξη των αγώνων, επιδιώκουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων ομίλων.

Η μόνη, πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι: Ή με το κεφάλαιο, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τον εργαζόμενο λαό!

Οι αγώνες του λαού σπάνε τη σιωπή, στη μίζερη ζωή καμιά υποταγή!

Οι αγώνες των αγροτών στα μπλόκα με αιτήματα επιβίωσης, ο οργανωμένος αγώνας των φοιτητών και των συλλόγων τους για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η προετοιμασία απεργιακής απάντησης στις 28 Φεβρουαρίου από τους εργάτες και υπαλλήλους, δείχνουν τον δρόμο.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην ανάδειξη των σύγχρονων διεκδικήσεων και αναγκών του εργαζόμενου λαού. Εδώ είναι ο δρόμος της ανατροπής! Να τον βαδίσουμε μαζί μέχρι τη νίκη!

Όταν ο εργαζόμενος λαός σηκώνει το ανάστημά του, έχει τη δύναμη να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική, να πάρει ανάσες ανακούφισης, να ανοίξει τον δρόμο για την αντεπίθεση απέναντι στον πραγματικό ένοχο και αντίπαλο, το εκμεταλλευτικό σύστημα και το εχθρικό αντιλαϊκό κράτος που το υπηρετεί, την εγκληματική πολιτική που μοναδικό κριτήριο έχει την κερδοφορία των ομίλων.

Τώρα με το ΚΚΕ

Με τη μαζική οργάνωση και πάλη της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων και των λαϊκών οργανώσεων, για να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Για να δυναμώσει η σύγκρουση με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, γιατί τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και τα κέρδη των λίγων είναι ασυμβίβαστα.

Γιατί η οριστική λύση βρίσκεται στην ανατροπή του. Για να εξασφαλιστεί για όλο τον λαό αξιοπρεπές εισόδημα, δουλειά, σταθερότητα στη ζωή και την καθημερινότητά του, ανάπτυξη με κριτήριο την εξασφάλιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η λύση βρίσκεται στην κοινωνία της πραγματικής λαϊκής ευημερίας, με την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό! Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Δείτε εδώ το φυλλάδιο

Σχετικά θέματα

Απόψεις