Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μπράβο στον κ.Τσιόδρα, καθόλου “μπράβο” στην κυβέρνηση πίσω από τον κ.Τσιόδρα

(από τις 2 Απρίλη είχε κρούσει – εις ώτα μη ακουόντων – τον κώδωνα του κινδύνου για τους Ρομά η..

(από τις 2 Απρίλη είχε κρούσει – εις ώτα μη ακουόντων – τον κώδωνα του κινδύνου για τους Ρομά η “Λαϊκή Συσπείρωση”) –

Αυτή τη φορά το ρατσιστικό παραλήρημα ορισμένων έχει ξεσπάσει εναντίον των Ρομά, με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στον οικισμό της Λάρισας.

Από αυτή την άποψη πολύ καλά έκανε ο κ.Τσιόδρας και υπενθύμισε τα αυτονόητα:

«Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη – όπως σημείωσε – συγκαταλέγονται στις αδύναμες ομάδες, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν νερό, κάτι που κάνει δύσκολο ακόμα και το πλύσιμο των χεριών και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα. Τα μέτρα που έχουν παρθεί, αφορούν την διασπορά του ιού. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση.

Δεν υπάρχει χώρος – συνέχισε – για διακρίσεις, φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση. Ευχαριστώ όλους στη Λάρισα – κατέληξε – για την υπεύθυνη στάση τους, είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας».

Ωστόσο, αν αξίζει «μπράβο» στον κ.Τσιόδρα για τις επισημάνσεις του, κανένα και καθόλου «μπράβο» δεν αξίζει στην κυβέρνηση που εκ της θέσεώς του αυτή την περίοδο εκπροσωπεί ο κ.Τσιόδρας.

Αντίθετα η ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας που ελέγχεται από την ΝΔ είναι μεγάλες για την εξέλιξη στον οικισμό.  

 Οι ευθύνες περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμου 

    Σε αυτές τις «τεράστιες ευθύνες περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμου για την εξάπλωση του κορωνοϊού στους Ρομά της Νέας Σμύρνης Λάρισας», αναφέρεται η Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι τώρα «αναγκάζονται από την άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων να τρέχουν κατόπιν εορτής, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι και τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την καταστολή (καραντίνα)».

    Όπως υπογραμμίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, «στις 2 Απριλίου 2020,  με ανοιχτή επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ζητούσε η Περιφέρεια από κοινού με την κυβέρνηση και τους Δήμους, να δράσουν άμεσα και συντεταγμένα για την λήψη μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού στις πολυάριθμες κοινότητες των Ρομά σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν σ’ αυτούς τους οικισμούς.

Συγκεκριμένα – όπως σημειώνεται – ζητούσαμε:

  • «Να διεξάγουν άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορονοϊού στους καταυλισμούς Ρομά.
  • Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Ελλήνων Ρομά.
  • Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φως, νερό και αποχέτευση.  Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
  • Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.
  • Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.
  • Να παρασχεθούν στην κοινότητα μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
  • Να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας».

Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «από την πλευρά της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, της κυβέρνησης και δήμων, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μετά το κρούσμα που διαπιστώθηκε στις 7/4 σε Ρομά στη Λάρισα, με νέα ανακοίνωσή μας ως Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούσαμε ότι γίνεται πολύ πιο επιτακτική η ανάγκη άμεσης και συντονισμένης δράσης Περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμων.

Η άσχημη εξέλιξη με την ταχύτατη μετάδοση του κορωνοϊού σε 20 τουλάχιστον Ρομά στον οικισμό της Ν. Σμύρνης Λάρισας, ήρθε να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, της κυβέρνησης και του δήμου, που αναγκάζονται από την άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων να τρέχουν κατόπιν εορτής, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι και τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την καταστολή (καραντίνα)».

«Η υλοποίηση όλων των προτάσεων που έχουμε διατυπώσει ως «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι κατεπείγουσα ανάγκη να εφαρμοσθούν σε όλους τους οικισμούς των Ρομά στην Θεσσαλία και όλης της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, καταλήγει η ανακοίνωση, «απαιτείται η άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας στη Θεσσαλία.

Η επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των ΜΕΘ, των διαγνωστικών και των εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς.

Η επίταξη των αναγκαίων υλικών για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

Η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», των Κοινωνικών και Υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των Δήμων».

Απόψεις