Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μουσείο Φωταερίου. Τρεις «Ιστορίες Αντικειμένων» και μια θεατρική αφήγηση «Από έναν Γκαζιέρη»

Επειτα από εφτά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και επαφής με το κοινό, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, όπως και τα περισσότερα μουσεία..

Επειτα από εφτά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και επαφής με το κοινό, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, όπως και τα περισσότερα μουσεία στον κόσμο, έκλεισε για πρώτη φορά τις πόρτες του για τους επισκέπτες, ακλουθώντας τις οδηγίες που επέβαλε η απροσδόκητη covid-19 πραγματικότητα. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία, η ομάδα του μουσείου αποφάσισε να εκμηδενίσει την πρωτοφανή απόσταση με τον κοινό και να έρθει σε επαφή μαζί του μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον. Έτσι, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρέμεινε ανοιχτό και ζωντανό μέσω διαδικτύου, προτείνοντας εξίσου αδιάλειπτα με πριν μια σειρά από ξεχωριστές ψηφιακές δράσεις για όλους, αγαπημένες αλλά και νέες, όπως θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικά βίντεο, άφθονο εκπαιδευτικό υλικό κ.ά.

Τρεις ιστορίες που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν αφηγείται ψηφιακά από σήμερα, 27 Μαΐου, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, συνεχίζοντας τις διαδικτυακές δράσεις που το κρατούν ανοιχτό και ζωντανό στο κοινό του, όπως όλα τα μουσεία στις συνθήκες της πανδημίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου η ομάδα του Μουσείου φέρνει «Ιστορίες αντικειμένων» από τη συλλογή του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, που συνδέουν τα αντικείμενα τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων και σκιαγραφούν μια ολόκληρη εποχή που απέχει μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα. Πλούσιο αρχειακό υλικό και εντυπωσιακά τεκμήρια εμπλουτίζουν τις διηγήσεις: για τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση, τη συμβολή του φωταερίου στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης, τη σχέση του καλλιτεχνικού ρεύματος της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας.

Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

[arve url=”https://youtu.be/hjjQn6zfrFM” align=”center” /]

Η Δέσποινα Ανδριοπούλου, cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου.

[arve url=”https://youtu.be/8k8vDD9U0ig” align=”center” /]

Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή το φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, με την αφήγηση της βοηθά να ανακαλύψουμε τη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό.

[arve url=”https://youtu.be/Rqdw7Ip1mCA” align=”center” /]

Τρεις μοναδικές «Ιστορίες αντικειμένων» που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν, ειδικά επιλεγμένες από τους ανθρώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου!

Θεατρικές αφηγήσεις από έναν Γκαζιέρη

Τι είναι ο φανοκόρος; Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά;

Ένας γκαζιέρης αφηγείται και ζωντανεύει ιστορίες από το εργοστάσιο φωταερίου και τη γειτονιά του Γκαζιού! Μαζί του ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε την ώρα του κολατσιού του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

[arve url=”https://youtu.be/5eK4oH9_wU0″ align=”center” /]

Συντελεστές
Ερμηνεία: Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος
Επιμέλεια: Χρήστος Χριστόπουλος

Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανεμόμυλοι – Ομάδα Θεάτρου. Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου, που βρίσκονται στο αρχείο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Πολλά περισσότερα, θεατρικές παραστάσεις, Ψηφιακή συλλογή και φωτογραφίες, μαζί με μια Ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου κλπ., μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

 

 

 

Απόψεις