Πολιτική

Άπαιχτοι! Δεν υπέγραψαν μνημόνιο, αλλά το… Μπρεστ – Λιτόφσκ!

Καλά, ότι έχουμε ξεφύγει τελείως, το ξέραμε!

Βέβαια, μας «ξάφνιασε» ότι κάποια στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να ξεσκονίζουν τον «Αριστερισμό» και να μας λένε απ’ έξω «τσιτάτα» του Λένιν, δικαιολογώντας το κατάπτυστο μνημόνιο. 

Εντάξει, είπαμε, τα παιδιά έχουν πρόβλημα… Τους δώσαμε και μια δικαιολογία, βρε αδερφέ! Δεν είναι και λίγο που τους ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι -που θα έλεγε και ο Οβελίξ- και τώρα δεν ξέρουν ούτε τι να πουν, αλλά ούτε και τι να κάνουν.

Αλλά, αυτοί… δε μασάνε! 

Μετά τον Λένιν, τώρα θυμήθηκαν και το… Μπρεστ – Λιτόφσκ! 

Πρώτος, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας -το όνομα του οποίου, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός για τον επερχόμενο ανασχηματισμό- και μετά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις, σήμερα το πρωί, «προσομοίασαν» το μνημόνιο Νο 3 (γνωστότερο και ως «μνημόνιο της Αριστεράς»), με τη συνθήκη του… Μπρεστ – Λιτόφσκ, που υπέγραψε ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι για να κρατήσουν τη Σοβιετική εξουσία και τη νεοσύστατη ΕΣΣΔ, τερματίζοντας τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο λεγόμενο «Ανατολικό Μέτωπο». 

Τι μας είπαν οι ΣΥΡΙΖΑιο-ΑΝΕΛίτες; Ότι η υποχώρηση της δικής τους κυβέρνησης, είναι αντίστοιχη με την υποχώρηση που έκαναν οι μπολσεβίκοι το ’18, «τηρουμένων των αναλογιών», όπως ειπώθηκε!

Μην ξαφνιάζεστε!

(και, κυρίως, συγκρατείστε τα γέλια σας!…)

Πρώτα απ’ όλα, να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούν το Μπρεστ – Λιτόφσκ. Ακριβώς το ίδιο είχαν κάνει και τον Φλεβάρη, όταν ο Βαρουφάκης υπέγραφε την παράταση της δανειακής σύμβασης. 

Το επιχείρημα ήταν έτοιμο: Κάνουμε μια αναγκαία τακτική υποχώρηση, κι αυτό για να παραμείνει η Αριστερά στην διακυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε χρόνο και θα μπορέσουμε σταδιακά να εφαρμόσουμε το προοδευτικό – αριστερό μας πρόγραμμα. Και όσοι μας κατηγορείτε που υπογράψαμε ένα μνημόνιο, ε, λοιπόν, και ο Λένιν υπέγραψε μια επονείδιστη συμφωνία στο Μπρεστ – Λιτόφσκ. Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα;  

Ω, μα κανένα πρόβλημα, κύριοι! 

Όπως θα έλεγε και ο Πιραντέλο, «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε». 

Απλά, ένα υστερόγραφο:

Η μπολσεβίκικη επανάσταση εγκαθιδρύθηκε στις 14/11/1917 (νέο ημερολόγιο) με τη συντριβή των δυνάμεων του Κερένσκι. Οι πρώτες πράξεις της Σοβιετικής εξουσίας, έχουν ως εξής (σε παρένθεση το παλιό ημερολόγιο): 

23(10)/11: Διάταγμα της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΚΕΕ) για την κατάργηση του φεουδαρχικού θεσμού των καστών και της διαβάθμισης των πολιτών.

27(14)/11: Η ΠΚΕΕ και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού ψηφίζουν το νόμο για τον έλεγχο των εργατών στα εργοστάσια.

30(17)/11: Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του λαού για την εθνικοποίηση του εργοστασίου της εταιρείας “Λικίνσκαγια Μανουφακτούρα” (πρώτη πράξη εθνικοποίησης ιδιωτικών επιχειρήσεων).

15(2)/12: Διάταγμα της ΠΚΕΕ και του Συμβουλίου των Επιτρόπων του λαού για την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας (ΑΣΕΟ).

20(7)/12: Απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του λαού για την οργάνωση Πανρωσικής Εκτακτης Επιτροπής, για την πάλη εναντίον της αντεπανάστασης και των σαμποτάζ.

27(14)/12: Διάταγμα της ΠΚΕΕ για την εθνικοποίηση των τραπεζών.

Μάλλον αυτά ήθελε να υπερασπιστεί ο Λένιν υπογράφοντας το Μπρεστ – Λιτόφσκ.

Εσείς;…

(Επισκέψεις: 84 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend