Άπαιχτοι! Δεν υπέγραψαν μνημόνιο, αλλά το… Μπρεστ – Λιτόφσκ!

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΚΟΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΚΟΣΑΣ Πολιτική • 17 Ιουλίου 2015

Καλά, ότι έχουμε ξεφύγει τελείως, το ξέραμε!

Βέβαια, μας «ξάφνιασε» ότι κάποια στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να ξεσκονίζουν τον «Αριστερισμό» και να μας λένε απ’ έξω «τσιτάτα» του Λένιν, δικαιολογώντας το κατάπτυστο μνημόνιο. 

Εντάξει, είπαμε, τα παιδιά έχουν πρόβλημα… Τους δώσαμε και μια δικαιολογία, βρε αδερφέ! Δεν είναι και λίγο που τους ήρθε ο ουρανός στο κεφάλι -που θα έλεγε και ο Οβελίξ- και τώρα δεν ξέρουν ούτε τι να πουν, αλλά ούτε και τι να κάνουν.

Αλλά, αυτοί… δε μασάνε! 

Μετά τον Λένιν, τώρα θυμήθηκαν και το… Μπρεστ – Λιτόφσκ! 

Πρώτος, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας -το όνομα του οποίου, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει ο πρωθυπουργός για τον επερχόμενο ανασχηματισμό- και μετά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις, σήμερα το πρωί, «προσομοίασαν» το μνημόνιο Νο 3 (γνωστότερο και ως «μνημόνιο της Αριστεράς»), με τη συνθήκη του… Μπρεστ – Λιτόφσκ, που υπέγραψε ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι για να κρατήσουν τη Σοβιετική εξουσία και τη νεοσύστατη ΕΣΣΔ, τερματίζοντας τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο λεγόμενο «Ανατολικό Μέτωπο». 

Τι μας είπαν οι ΣΥΡΙΖΑιο-ΑΝΕΛίτες; Ότι η υποχώρηση της δικής τους κυβέρνησης, είναι αντίστοιχη με την υποχώρηση που έκαναν οι μπολσεβίκοι το ’18, «τηρουμένων των αναλογιών», όπως ειπώθηκε!

Μην ξαφνιάζεστε!

(και, κυρίως, συγκρατείστε τα γέλια σας!…)

Πρώτα απ’ όλα, να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούν το Μπρεστ – Λιτόφσκ. Ακριβώς το ίδιο είχαν κάνει και τον Φλεβάρη, όταν ο Βαρουφάκης υπέγραφε την παράταση της δανειακής σύμβασης. 

Το επιχείρημα ήταν έτοιμο: Κάνουμε μια αναγκαία τακτική υποχώρηση, κι αυτό για να παραμείνει η Αριστερά στην διακυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε χρόνο και θα μπορέσουμε σταδιακά να εφαρμόσουμε το προοδευτικό – αριστερό μας πρόγραμμα. Και όσοι μας κατηγορείτε που υπογράψαμε ένα μνημόνιο, ε, λοιπόν, και ο Λένιν υπέγραψε μια επονείδιστη συμφωνία στο Μπρεστ – Λιτόφσκ. Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα;  

Ω, μα κανένα πρόβλημα, κύριοι! 

Όπως θα έλεγε και ο Πιραντέλο, «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε». 

Απλά, ένα υστερόγραφο:

Η μπολσεβίκικη επανάσταση εγκαθιδρύθηκε στις 14/11/1917 (νέο ημερολόγιο) με τη συντριβή των δυνάμεων του Κερένσκι. Οι πρώτες πράξεις της Σοβιετικής εξουσίας, έχουν ως εξής (σε παρένθεση το παλιό ημερολόγιο): 

23(10)/11: Διάταγμα της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΠΚΕΕ) για την κατάργηση του φεουδαρχικού θεσμού των καστών και της διαβάθμισης των πολιτών.

27(14)/11: Η ΠΚΕΕ και το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού ψηφίζουν το νόμο για τον έλεγχο των εργατών στα εργοστάσια.

30(17)/11: Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του λαού για την εθνικοποίηση του εργοστασίου της εταιρείας «Λικίνσκαγια Μανουφακτούρα» (πρώτη πράξη εθνικοποίησης ιδιωτικών επιχειρήσεων).

15(2)/12: Διάταγμα της ΠΚΕΕ και του Συμβουλίου των Επιτρόπων του λαού για την ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας (ΑΣΕΟ).

20(7)/12: Απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του λαού για την οργάνωση Πανρωσικής Εκτακτης Επιτροπής, για την πάλη εναντίον της αντεπανάστασης και των σαμποτάζ.

27(14)/12: Διάταγμα της ΠΚΕΕ για την εθνικοποίηση των τραπεζών.

Μάλλον αυτά ήθελε να υπερασπιστεί ο Λένιν υπογράφοντας το Μπρεστ – Λιτόφσκ.

Εσείς;…

Ετικέττες: , , , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

4 Σχόλια - "Άπαιχτοι! Δεν υπέγραψαν μνημόνιο, αλλά το… Μπρεστ – Λιτόφσκ!"

 1. Ο/Η Kostas λέει:

  @Philalethe
  Λογικά κάνεις πλάκα, δεν καταργήθηκε τίποτα από αυτά!
  Δεν λες και κουβέντα για το γεγονός ότι υπήρχε σοβιετική εργατική εξουσία, που ασκούταν άμεσα μέσο των σοβιέτ, η οποία είδη είχε διαγράψει όλο το χρέος, είχε τον πλήρη έλεγχο των εργοστασίων που δουλεύανε για την κάλυψη των αναγκών του πολέμου, και άλλα πάρα πολλά. Στον καπιταλισμό η κυβέρνηση ΠΟΤΕ δεν θα έχει την πραγματική εξουσία, και γιαυτό ποτέ δεν θα μπορεί να κάνει ελιγμούς όπως το Μπρεστ – Λιτόφσκ, που έγινε για να προστατευτούν οι κατακτήσεις της επανάστασης χωρίς να χειροτερέψει την ζωή του λαού.
  Και όχι η ΕΣΣΔ δεν ήταν υπερδύναμη, αλλά μια τσακισμένη χώρα από 10 χρόνια πόλεμο και κοινονικές ανακατατάξεις.
  Με λίγα λόγια είσαι λάθος από 100 μεριές.

  • Ο/Η Philalethe λέει:

   Καταλαβαίνω τι λες, αν και ασφαλώς η συνθήκη του Μπρεστ-Λιτοφσκ είχε τρομακτικά σκληρές παραχωρήσεις παρά το ότι δεν τους είπαν να καταργήσουν τα σοβιέτ κτλ Η φτώχεια θέριζε τα πρώτα χρόνια παρά την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για αυτό και ο Λένιν υποχρεώθηκε να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς με την «Νέα Οικονομική Πολιτική».
   https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Brest-Litovsk

   Τώρα, για εμένα το σημείο-κλειδί βρίσκεται στο ότι η Ρωσσία/ΕΣΣΔ εντασσόταν σε ένα ευρύτερο κύκλο κρατών/εθνών που αντιμάχονταν , δηλαδή πολεμούσαν τις «Κεντρικές Δυνάμεις». Στην περίπτωσή μας η Ελλάδα δεν είχε κανένα τέτοιο σύμμαχο, ειδικά όλους τους πρώτους μήνες. Όταν ο μαέστρος Σόιμπλε έδινε τον τόνο, κάθε αντιλογία έπαυε, ακόμη και από τους Γάλλους.

   Για αυτό λέω ότι πρέπει να βλέπει κανείς και τις πραγματικές συνθήκες όταν κρίνει τέτοιες καταστάσεις, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τις αποδέχεται και επευλογεί.

 2. Ο/Η Philalethe λέει:

  Μη βιάζεσθε, αγαπητέ…
  Κανείς πρέπει να θυμηθεί την όλη πορεία που διέγραψε ο Λένιν τότε. Ένα τεράστιο μέρος από την αρχική νομοθεσία όπως αυτή που αναφέρετε καταργήθηκε στην συνέχεια, ενώ το ’21 ο Λένιν εφάρμοσε καπιταλιστική μέτρα φιλελευθεροποίησης που ονομάστηκαν Νέα Οικονομική Πολιτική, που διατηρήθηκαν ως το ’29:
  http://spartacus-educational.com/RUSnep.htm

  Φυσικά δεν λαμβάνουμε εδώ υπόψη το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ ήταν ήδη μια εν δυνάμει υπερδύναμη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email