Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μιανμάρ: Άγρια εκμετάλλευση εργατών στις βιομηχανίες – προμηθευτές πολυεθνικών

Μείωση και κλοπή μισθών, άδικες απολύσεις και αναγκαστικές υπερωρίες βιώνουν στην Μιανμάρ οι εργάτες στα εργοστάσια παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών ειδών που..

Μείωση και κλοπή μισθών, άδικες απολύσεις και αναγκαστικές υπερωρίες βιώνουν στην Μιανμάρ οι εργάτες στα εργοστάσια παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών ειδών που προμηθεύουν πολυεθνικές ρούχων και αθλητικών ειδών. 

Τα στοιχεία της άγριας εκμετάλλευσης των εργατών καταγράφονται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Business and Human Rights Resource Center (BHRRC). Η έκθεση που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα αποκάλυψε 156 παραβιάσεις των δικαιωμάτων εργαζομένων μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και 2023.

Οι πολυεθνικές για να μην «λερώνουν» τη φίρμα τους αποφεύγουν να έχουν απευθείας δικές τους μονάδες παραγωγής και υπογράφουν συμβόλαια με εργοστάσια που λειτουργούν ως προμηθευτές τους. Οπως έγινε γνωστό 20 περιπτώσεις συνδέονται με προμηθευτές του H&M.

«Έπειτα από ώριμη σκέψη, λάβαμε την απόφαση να σταματήσουμε σταδιακά τις δραστηριότητές μας στη Μιανμάρ», δήλωσε η εταιρία H&M σε ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο όμιλος H&M δεν διαθέτει κανένα εργοστάσιο παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών ειδών στη Μιανμάρ, αλλά εφοδιάζεται από 26 προμηθευτές που διαθέτουν συνολικά 39 εργοστάσια.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021 και την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας από τον στρατό, πλήθος ξένων εταιριών επέλεξαν να φύγουν από τη Βιρμανία.

Η Primark και η Marks & Spencer ανακοίνωσαν σχέδια αποχώρησης πέρυσι, ενώ η ισπανική εταιρεία λιανικής μόδας Tendam σχεδιάζει επίσης να σταματήσει τις προμήθειες από τη Μιανμάρ. 

Αντίθετα η πολυεθνικής Adidas θα παραμείνει αναφέροντας ότι «παρά τους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν εντοπιστεί, πιστεύουμε ότι μέσω ενισχυμένων μέτρων δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μπορούμε να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στη Μιανμάρ με υπεύθυνο τρόπο και σε ευθυγράμμιση με τις βασικές συμβάσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), τις Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ».

Επίσης, η Britain’s Next έγραψε ότι είχε σκεφτεί να αποσυρθεί από τη Μιανμάρ, αλλά «ενώ μπορεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην τοπική κυβέρνηση ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές της είναι απαράδεκτες, μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στις τοπικές κοινότητες και τους εργαζόμενους, στερώντας τους επενδύσεων και μισθών που χρειάζονται απεγνωσμένα».

Σε κάθε περίπτωση ο γνώμονας είναι το κέρδος από την εκμετάλλευση των εργαζόμενων του κλάδου και για αυτό από την Αϊτή έως τη Μιανμάρ και την Καμπότζη, οι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας -που εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες- διαδηλώνουν συχνά για αυξήσεις μισθών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλώσεις αντιμετωπίζονται με κρατική βια και καταστολή.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις