«Αναζητούμε την επιστημονική γνώση, αλλά τη θέλουμε ενσωματωμένη στο Υπουργείο, το οποίο έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Δεν τους στερεί αυτό την ανεξαρτησία τους και τη δυνατότητα να ασκούν το ερευνητικό τους έργο. Αλλά εγώ θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο, να ακούω τις προβλέψεις τους, έτσι ώστε όλοι να είναι υπόλογοι και να μη λένε εκ των υστέρων, α εμείς τα είπαμε αλλά δεν μας άκουσαν».
Απέναντι σε αυτήν την άθλια πολιτική, έχουν αντιδράσει οι ίδιοι οι επιστήμονες και οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Οι ερευνητές, προχωρούν επίσης σε διεθνή κινητοποίηση με συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αποσυνδέσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) από το ελληνικό δίκτυο ερευνητικών κέντρων με την υπαγωγή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στο κείμενό τους, ερευνητές-επιστήμονες, επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή «αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την πρόοδο της έρευνας στην Ελλάδα και για το ίδιο το ΕΑΑ ως ερευνητικό κέντρο».
Αναφέρουν μάλιστα «εννέα επιτακτικά επιχειρήματα που μιλούν ξεκάθαρα ενάντια σε αυτήν την κίνηση»:
- Η κύρια αποστολή του ΕΑΑ, όπως περιγράφεται στο καταστατικό του, είναι η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, η οποία είναι εντελώς ασύμβατη με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
- Η υλοποίηση της κύριας αποστολής του ΕΑΑ απαιτεί ακαδημαϊκή ελευθερία, η οποία είναι εγγυημένη εδώ και δεκαετίες μέσω της ΓΓΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Η συντριπτική πλειοψηφία (~85%) των επιστημονικών δραστηριοτήτων και επιστημονικών κλάδων που ασχολούνται από το ερευνητικό προσωπικό του ΕΑΑ δεν σχετίζονται με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
- Τα εθνικά ερευνητικά κέντρα συνεργάζονται συχνά με υπουργεία, νομαρχίες και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς μέσω καθιερωμένων και δοκιμασμένων διαδικασιών, χρησιμοποιώντας μνημόνια συμφωνίας (MoUs) ή προγραμματικές συμφωνίες. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του ΕΑΑ μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και επιτυχώς μέσω τέτοιων διαδικασιών.
- Ο ξεριζωμός ερευνητικού κέντρου από την εποπτεία της ΓΓΕΚ είναι πρωτοφανής στην Ελλάδα, και θα έχει σοβαρές οργανωτικές και οικονομικές συνέπειες.
- Η υπαγωγή ενός ερευνητικού κέντρου σε ένα υπουργείο εντελώς άσχετο με την επιστημονική έρευνα είναι εντελώς αχαρτογράφητο έδαφος.
Βασική αρχή της καλής δημόσιας διοίκησης είναι να μην επιβάλλονται δραστικές και αχαρτογράφητες αλλαγές σε έναν ισχυρό οργανισμό. - Η αποσύνδεση ενός ερευνητικού κέντρου από το δίκτυο ερευνητικών κέντρων της χώρας του δεν έχει, εξ όσων γνωρίζουμε, προηγούμενο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και ολόκληρη η ελληνική επιστημονική κοινότητα έχουν δηλώσει ομόφωνα και επισήμως τη διαφωνία τους με την απόφαση αυτή».
Επίσης, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αστεροσκοπείου έχει ξεκαθαρίσει ότι «υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας”, όμως “για να είναι ο κάθε φορέας αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του«.
Ουσιαστικά, όπως τονίζεται, το Εθνικό Αστεροσοπείο Αθηνών δηλώνει υπέρ μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας με με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εκφράζει όμως τους προβληματισμούς του για υπαγωγή στο Υπουργείο, κάνοντας λόγο για «δραματικές επιπτώσεις».
Δείτε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μετά το 44′.00”:
Από thepressproject.gr