“Ο κόσμος είναι άρρωστος και είναι αρκετά πιθανόν ότι βρίσκεται στο χείλος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου”, δήλωσε σήμερα σε συνέδριο στη Μόσχα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σήμερα αντιπρόεδρος στο πανίσχυρο συμβούλιο ασφαλείας του Πούτιν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας τέτοιος παγκόσμιος πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος, αλλά πρόσθεσε πως οι κίνδυνοι μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης αυξάνονται –και είναι πιο σοβαροί από τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, τις δυνάμεις που διαθέτουν τα δύο μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο, «μεγεθύνεται σταθερά», διαμηνύει και ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης σε συνέντευξή του αποσπάσματα της οποίας μεταδίδει σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Βλαντίμιρ Γερμάκοφ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, επέρριψε μιλώντας στο πρακτορείο την ευθύνη για αυτό στην Ουάσιγκτον, λόγω του τρόπου με τον οποίο ενεργεί έναντι της Μόσχας.
Εάν «οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τρέχουσα πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία, κλιμακώνοντας συνεχώς τα πράγματα, στα όρια του να διολισθήσουμε σε απευθείας ένοπλη σύγκρουση, η μοίρα της νέας START (σ.σ. της συμφωνίας των δύο χωρών για τα πυρηνικά όπλα) μπορεί να έχει σφραγιστεί ήδη», διεμήνυσε ο κ. Γερμάκοφ.
Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Ρωσία τον Μάρτιο πως θα πάψουν να ανταλλάσσουν δεδομένα για τις πυρηνικές δυνάμεις τους μαζί της, μετά τη δική της άρνηση να στείλει στοιχεία, κάνοντας λόγο περί αντίδρασης στην αναστολή της εφαρμογής της Νέας START από τη ρωσική πλευρά.
Ο Γερμάκοφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή που χαρακτήρισε συγκρουσιακή προσέγγιση των ΗΠΑ, τουλάχιστον με βάση τα αποσπάσματα της συνέντευξής του στο TASS που έχουν μεταδοθεί μέχρι τώρα.
«Η πιο οξεία πρόκληση σήμερα συνδέεται (…) με τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης εξαιτίας μιας απευθείας στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις», είπε ο κορυφαίος ρώσος διπλωμάτης. «Και ο κίνδυνος αυτός, προς βαθιά μου θλίψη, μεγεθύνεται σταθερά», επέμεινε.
Εξάλλου, η Μόσχα και το Πεκίνο θα μελετήσουν την πιθανή εμπλοκή άλλων χωρών της Δύσης στην επέκταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας σε παγκόσμια κλίμακα, που «ξεκάθαρα υπονομεύει τη στρατηγική σταθερότητα», πρόσθεσε ο Γερμάκοφ.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)