Σε αγωνιστικό μαχητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
Με τα αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα να κυριαρχούν και το χώρο να έχει στολιστεί με την σημαία της Παλαιστίνης και μεγάλα πανό να προβάλλουν την απαίτηση του λαού για «Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή – Εξω η Ελλάδα από τη σφαγή», αλλά και το σύνθημα – μήνυμα «ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή – η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».
Η μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τη Θεανώ Καπέτη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Με τους στίχους του ριζίτικου τραγουδιού “Πότε Θα κάνει Ξαστεριά” που σε εκτέλεση του Νίκου Ξυλούρη και μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου έμεινε χαραγμένο στο λαό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της μεγάλης εκδήλωσης.
Όλοι μαζί οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη συναυλία, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης τραγούδησαν μαζί ως εισαγωγή στίχους του τραγουδιού.
Στη σκηνή ανέβηκε πρώτα ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, που ξεκίνησε με το “Αυτά τα κόκκινα σημάδια” από τον δίσκο “Το Καπνισμένο Τσουκάλι” των Χρήστο Λεοντή και Γιάννη Ρίτσου. Καθώς το “Τούτες τις μέρες” ακούστηκε στο στάδιο, το πλήθος άρχισε να συνοδεύει ενεργά τραγουδώντας και με χειροκροτήματα από κάθε πλευρά των κερκίδων.
Από τα πρώτα λεπτά της συναυλίας τα αγαπημένα αντιδικτατορικά τραγούδια έχουν συγκινήσει το πλήθος, που πριν λίγο τραγούδησε με μια φωνή: “Κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει, έχει η πλάση κοκκινήσει”.
Η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγούδησε στη συνέχεια τον “Μικρόκοσμο” του αξέχαστου Θάνου Μικρούτσικου. Αφότου είπε μερικά λόγια για τον μεγάλο συνθέτη, για τις μέρες που ο ίδιος πέρασε στο Πολυτεχνείο και στα βασανιστήρια της χούντας, συνέχισε με άλλα τραγούδια του Θάνου. Σε κάθε στροφή του “Ο Φασισμός” το κοινό ξεσπούσε σε χειροκροτήματα, και ένωσε τη φωνή του με την Ρίτα Αντωνοπούλου: “Δε θα παιθάνει μόνος, τσακισέ τον!”
Ο Δημήτρης Μπάσης λαμβάνοντας θερμή υποδοχή στις ξεσηκωτικές ερμηνείες του τραγούδησε κομμάτια όπως το “σε τούτα εδώ τα μάρμαρα”, το “φίλοι και αδέρφια” και το “Θούριος”.
Με τη δική του μοναδική και αληθινή φωνή συνέχισε ο Παντελής Θαλασσινός με αξέχαστες ερμηνείες τραγουδιών όπως το “Δημοσθένους Λέξις” και το“Ποιος τη ζωή μου”
Ακολούθησαν μοναδικές στιγμές, καθώς διαρκώς ο Μανόλης Ανδρουλικάκης έδινε τον “λόγο” στους θεατές που δεν σταμάτησαν να τραγουδούν, ιδιαίτερα σε τραγούδια όπως το “Ένα το χελιδόνι” που τραγούδησε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, το “διότι δεν συνεμμορφώθην” που τραγούδησε ο Παντελής Θαλασσινός και το “Κάποτε Θα ‘ρθουν” από την Ρίτα Αντωνοπούλου. Με τη σειρά του ο Δημήτρης Μπάσης γύρισε το μικρόφωνο προς το κοινό για να τραγουδήσει δυνατά “Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες”, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να αντηχούν στο στάδιο τα συνθήματα “Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική” και “Ένας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στη πρωτοπορία” καθώς ο μαέστρος κρατούσε υψωμένη τη γροθιά του.
Ολοκληρώνοντας την αξέχαστη αυτή συναυλία, οι καλλιτέχνες έσμιξαν ξανά μαζί στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί “Τη Ρωμιοσύνη μη τη κλαις”, και από έναν στίχο ο καθένας του “Και να αδελφέ μου”
Το παρατεταμένο, χειροκρότημα του κοινού κράτησε τους καλλιτέχνες στη σκηνή, που αγκαλιασμένοι, τραγούδησαν το “το ακορντεόν” του μεγάλου Μάνου Λοϊζου.
Το πλήθος φώτισε μόνο του τις κερκίδες του σταδίου, και όρθιο, τραγούδησε στο κλείσιμο της μοναδικής αυτης βραδιάς το “ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία”, με μια φωνή με τους καλλιτέχνες.
Επαιξαν οι μουσικοί: Βαγγέλης Ζαρμπούτης (μπουζούκι), Νίκος Γερακέλλης (μπουζούκι), Μιχάλης Ατσάλης (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Μαρίνα Τσοκάνη (πιάνο, πλήκτρα), Χρήστος Παπαδόπουλος (πνευστά), Αντωνία Τσολάκη (μπάσο), Γιάννης Καρακασίδης (ντραμς).
Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης.
Ταυτόχρονα, στην οθόνη πίσω από την σκηνή, αναπαράγονταν αποσπάσματα από το Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ “Ένας ζεστός Νοέμβρης” καθώς και φωτογραφίες από τις ημέρες που χάραξαν «μια κόκκινη ρωγμή» στην Ιστορία.