Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση από ΗΠΑ και Φιλιππίνες στη θάλασσα της νότιας Κίνας

Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν σήμερα τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά σε βυθισμένο πλοίο στη Θάλασσα της..

Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν σήμερα τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν βολές με πραγματικά πυρά σε βυθισμένο πλοίο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Περισσότεροι από 17.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην άσκηση με την ονομασία «Balikatan», με περίπου 12.200 Αμερικανούς στρατιώτες, 5.400 μέλη των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων (AFP) καθώς και εκπροσώπους από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Balikatan σημαίνει «ώμος με ώμο» στην τοπική διάλεκτο.

Οι ασκήσεις προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 28 Απρίλη.

«Η άσκηση “Balikatan” ενισχύει τις τακτικές, τις τεχνικές και τις διαδικασίες τόσο του AFP όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του AFP συνταγματάρχης Μέντελ Αγκιλάρ σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. «Αυξάνει την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά και αποδοτικά ως απάντηση σε διάφορες καταστάσεις κρίσης».

Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται τη ώρα που η Κίνα μόλις ολοκλήρωσε τις τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις της γύρω από την Ταϊβάν, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της Ταϊπέι, της Ουάσιγκτον αλλά και της Ιαπωνίας.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται σε διαμάχη με την Κίνα τα τελευταία χρόνια, λόγω των διεκδικήσεων που έχουν οι δύο πλευρές σε περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Τον Φλεβάρη, η Μανίλα κατηγόρησε την κινεζική ακτοφυλακή ότι χρησιμοποίησε «λέιζερ στρατιωτικού τύπου» εναντίον του πληρώματος ενός πλοίου του πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων που βρισκόταν σε αποστολή ανεφοδιασμού.

Οι Φιλιππίνες συμφώνησαν πρόσφατα να επιτρέψουν στις ΗΠΑ πρόσβαση σε περισσότερες από τις στρατιωτικές τους βάσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA) μεταξύ των δύο χωρών.

Σχετικά θέματα

Απόψεις