Οι απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα (ΚΕΤΘ), είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 40 νεοσύλλεκτοι να πάθουν τροφική δηλητηρίαση!
Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των νεοσύλλεκτων στο alt.gr, η δηλητηρίαση προήλθε από χαλασμένο και γεμάτο σκουλήκια φαγητό, ενώ στη συνέχεια από τη διοίκηση βαφτίστηκε «ιογενής γαστρεντερίτιδα», για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της και να μετριαστούν οι αντιδράσεις. Ακόμη, όπως επισημαίνουν οι νεοσύλλεκτοι που προσβλήθηκαν από τροφική δηλητηρίαση, δεν εξετάστηκαν από μόνιμους γιατρούς, αλλά από νεοσύλλεκτους οπλίτες γιατρούς, χωρίς να έχουν πάρει ειδικότητα και χωρίς να υπάρχει καμία επίβλεψη από κάποιον αξιωματικό – γιατρό.
Την ίδια ώρα, νεοσύλλεκτοι γιατροί καταγγέλλουν με επιστολή τους στο alt.gr ότι το περιστατικό αποτελεί «κορωνίδα των υγειονομικών παραβάσεων που λαμβάνει χώρα καθημερινά», όπου βρίσκονται «αντιμέτωποι με την παράλογη ευθύνη και πρόκληση να πρέπει να περιθάλψουμε μεγάλο αριθμό περιστατικών, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα κρίσιμα (π.χ. εγκαύματα τρίτου βαθμού, από καυτό λάδι στα μαγειρεία) τα οποία δεν έχουμε ούτε την κατάρτιση ούτε τις παροχές για να διαχειριστούμε».
Για το πρόσφατο κρούσμα σημειώνουν ότι οι ασθενείς «δεν απομονώθηκαν όπως προτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν έλαβαν παρά την ελάχιστη υγειονομική φροντίδα. Δεν επέβλεψε την κατάστασή τους κανένας οπλίτης ιατρός ούτε αξιωματικός, παρά μόνο ένας νεοσύλλεκτος ιατρός ο οποίος τους ρώτησε αν είναι καλά και αν χρειάζονται κάτι»!
Να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι, αφού πριν από λίγες μέρες οι νεοσύλλεκτοι με επιστολή τους στο alt.gr, διαμαρτυρήθηκαν για τις άσχημες συνθήκες υγιεινής που αντιμετώπισαν, από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκαν στο ΚΕΤΘ Αυλώνας. Επισήμαναν την παρουσία αρουραίων στα μαγειρεία, τα χαλασμένα τρόφιμα και τα λιγοστά καθαριστικά που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες υγιεινής των οπλιτών στο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα τα ίδια τα στελέχη πολλές φορές να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και να προσπαθούν να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια καλύπτοντας ακόμη και με δικά τους έξοδα τις ανάγκες για καθαριότητα, κάτι που φυσικά είναι μόνο ένα προσωρινό «μπάλωμα» στα ογκούμενα προβλήματα.
Κατόπιν αυτών μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η διαβεβαίωση του υπουργού Αμυνας, Ν. Δένδια, σε έκδοση του ΕΒΕΑ ότι από τις προτεραιότητες του υπουργείου είναι τάχα «η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων»…
Αποκαλυπτικό είναι άλλωστε ότι ακριβώς μέσα στο ΚΕΤΘ από τον Νοέμβρη 2022 εγκαινιάστηκαν και λειτουργούν οι νέες εγκαταστάσεις του περιλάλητου «Training and Qualification Centre» των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν για τη φιλοξενία και εξυπηρέτηση του προσωπικού των ΗΑΕ που θα εκπαιδευτούν στην ΕΑΒ, στην Τανάγρα, για τα επόμενα χρόνια, κατασκευάστηκαν από τη Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ με χρηματοδότηση από τα ΗΑΕ, και αυτήν τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 900 ατόμων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και η τεχνογνωσία να καλυφθούν οι ανάγκες και των παιδιών του λαού, αλλά άλλες είναι οι προτεραιότητες…
Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας.
ΠΗΓΗ: 902.gr