Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Λίβανος: Οι τεράστιες διαδηλώσεις «πάγωσαν» τα μέτρα λιτότητας

Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου ανακοίνωσε απόψε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Σαάντ αλ Χαρίρι,..

Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου ανακοίνωσε απόψε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Σαάντ αλ Χαρίρι, ότι συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετους φόρους ή τέλη, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί μια “καθησυχαστική λύση” στην οικονομική κρίση.

Το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εκφράζοντας την οργή τους εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών που οδηγούν τον Λίβανο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και το λαό ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια. 

Από την Πέμπτη, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλο τον Λίβανο εξαιτίας του τρόπου που η κυβέρνηση του Λιβάνου διαχειρίζεται την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και ειδικά εναντίον των μέτρων λιτότητας που εξήγγειλε.

Την Πέμτπη κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου στο κέντρο της Βηρυτού ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που ήθελαν να εισβάλουν στο κτίριο, με τις δυνάμεις της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Επίσης, δύο ξένοι εργαζόμενοι στον Λίβανο έχασαν χθες τη ζωή τους από ασφυξία όταν ξέσπασε φωτιά που εξαπλώθηκε σε κτίριο κοντά στον χώρο όπου γίνονταν μαζικές διαδηλώσεις. 

«Φορολογική ιντιφάντα»

Η κυβέρνηση του Σάαντ αλ Χαρίρι, που έχει κηρύξει «κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης», αναζητεί τρόπους να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σε επίπεδο πάνω από το 150% του ΑΕΠ.

Η Βηρυτός δεσμεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου δωρητών, σε αντάλλαγμα για τις υποσχέσεις που έλαβε για τη χορήγηση δανείων και δωρεών συνολικού ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό είναι το δεύτερο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων που πραγματοποιείται στον Λίβανο αυτό τον μήνα και οι ογκώδεις διαδηλώσεις αποτελούν ένδειξη της αυξανόμενης οργής των πολιτών απέναντι στην άρχουσα τάξη της χώρας.

Η εφημερίδα al Nahar χαρακτήρισε το κίνημα αυτό «φορολογική ιντιφάντα».  Πολλοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο ισχυρός πολιτικός Ουάλιντ Τζουμπλάτ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Χαρίρι να παραιτηθεί.

«Εμείς τους εκλέξαμε, εμείς θα τους διώξουμε από την εξουσία», τόνισε ένας διαδηλωτής χθες το βράδυ. «Αυτό που μας ενώνει είναι ότι το επίπεδο διαβίωσής μας είναι πλέον κατεστραμμένο», δήλωσε ένας άλλος.

Σχετικά θέματα

Απόψεις