Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κύπρος: Επενδυτικό Πρόγραμμα Διαβατηρίων ή ένα μεγάλο πλυντήριο;

Ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας είναι το Επενδυτικό Πρόγραμμα Έκδοσης Διαβατηρίων που ξεκίνησε από το 2013. Σύμφωνα..

Ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας είναι το Επενδυτικό Πρόγραμμα Έκδοσης Διαβατηρίων που ξεκίνησε από το 2013. Σύμφωνα αυτό, δίνεται η Κυπριακή υπηκοότητα σε κάθε πολίτη που επενδύει τουλάχιστον 2,15 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο, ενώ τυπική απαίτηση είναι και να έχει καθαρό ποινικό μητρώο. Τυπικά, ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει όλα εκείνα τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι δεν υπόκειται σε δίωξη και στο επόμενο στάδιο οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ελέγχουν την εγκυρότητα. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει στην Κυπριακή οικονομία από την έκδοση διαβατηρίων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως σε αγορές ακινήτων.

Το πρόγραμμα έχει κατακριθεί από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παρελθόν, είναι όμως καθόλα νομότυπο και η Κύπρος το συνεχίζει, υιοθετώντας από το 2019 κάποιες αλλαγές όπως η δυνατότητα αφαίρεσης της υπηκοότητας σε όσους είχαν διαπράξει κάποιο σοβαρό έγκλημα είτε τους καταζητούσε η Ιντερπόλ, ή είχαν υποστεί δίωξη 10 χρόνια μετά της αγορά του διαβατηρίου τους. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν έπειτα από σωρεία καταγγελιών τέτοιων περιπτώσεων, με εμπλοκή σημαινόντων παραγόντων της Κύπρου. Η αυστηροποίηση του πλαισίου εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2019 και αφαιρέθηκαν από τότε διαβατήρια σε 30 περιπτώσεις. Παρόλα αυτά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα κανένα όνομα, ούτε και των δικηγορικών γραφείων ή ελεγκτικών οργάνων που εμπλέκονταν στη διαδικασία έκδοσης τους.

Το δίκτυο Aljazeera δημοσίευσε χτες (23/8) πως διαθέτει στην κατοχή του περισσότερα από 1,400 έγγραφα που αφορούν σε εγκεκριμένες αιτήσεις έκδοσης Κυπριακού διαβατηρίου. Τα Cyprus Papers, όπως τα ονομάζει αφορούν σε 2,500 άτομα, αφού περιλαμβάνουν και μέλη οικογενειών, για την περίοδο 2017-19. Σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που είναι ύποπτοι για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, διαφθοράς, ενώ κάποιοι περιλαμβάνονται σε λίστες διεθνών κυρώσεων. Ακόμα άλλα άτομα που έλαβαν κυπριακή ιθαγένεια, κατείχαν δημόσια αξιώματα σε διάφορες χώρες, ωστόσο ενδεχομένως να είχαν εμπλακεί σε ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία.

Στο άρθρο αναφέρονται περιπτώσεις ατόμων που διώκονται στις χώρες τους κυρίως για οικονομικές απάτες, δωροδοκίες και ξέπλυμα χρήματος ενώ θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες μέρες περισσότερα στοιχεία.

Περισσότερα:  https://www.aljazeera.com/news/2020/08/exclusive-cyprus-sold-passports-criminals-fugitives-200818112722072.html

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις