Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κυπριακό: «Τρέχουν» διεργασίες ενώ εντείνονται οι προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Ετοιμότητα για συνάντηση, «που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για..

Ετοιμότητα για συνάντηση, «που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, σε μια περίοδο που εντείνονται οι διεργασίες για τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους (βλέπε και απανωτές σχετικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν).

Ο Ν. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε ότι ο γγ του ΟΗΕ τού μετέφερε ως ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας «για τις προσπάθειες που κάνουμε, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, ισχυρά κράτη – μέλη της ΕΕ έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα Ευρωτουρκικά».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι «ποτέ δεν αποφύγαμε τη διπλωματία και την επικοινωνία με την άλλη πλευρά» και ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συζητήσεις με τους συνομιλητές μας με 12 Τεχνικές Επιτροπές, στο πλαίσιο της ισότητας, αλλά σε καμία περίπτωση η ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου να μη μειώνεται». Επέμεινε μάλιστα ότι πρότεινε στον γγ του ΟΗΕ υπό τη δική του αιγίδα να συζητηθούν «με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη θέματα όπως το φυσικό αέριο και η Ενέργεια».

Στο μεταξύ, χτες, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων και είπε ότι «ο εισβολέας στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε το 1960 και προέβλεπε την παρουσία των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων». Υπερθεματίζοντας για την τουρκική εισβολή, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, δεν μπορούσε να παρακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων της Ενωσης να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία» και κατέληξε: «Και σήμερα η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δέχεται όλες τις διεθνείς συνθήκες. Τo σχέδιο Ανάν το δέχθηκε η Τουρκία. Η τουρκική πλευρά είναι αυτή που δεν θέλει να συνεχιστούν οι διαφορές».

Ρωσικές «προξενικές υπηρεσίες» στα κατεχόμενα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως «σε ό,τι αφορά τις προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η ανάγκη της προξενικής εξυπηρέτησης έχει προ πολλού ωριμάσει. Θα έλεγα ότι είναι “υπερώριμη” (…) Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της παροχής στους πολίτες μας του απαραίτητου φάσματος υπηρεσιών, απεστάλη τακτική προξενική αντιπροσωπεία στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας στις 21 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους».

Αναφερόμενη σε «βόρεια Λευκωσία» η Μ. Ζαχάροβα είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «η εργασία αυτή θα συνεχιστεί. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη λάβει προξενικές υπηρεσίες στη βόρεια Λευκωσία ή έχουν εγγραφεί γι’ αυτές πλησιάζει τα 1.000. Αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Η επόμενη προξενική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου».

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Σχετικά θέματα

Απόψεις