Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σήμερα Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στις 8:00 μ.μ., κορυφώνονται οι..

Με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σήμερα Σάββατο 19 Σεπτέμβρη, στις 8:00 μ.μ., κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Αμέσως μετά, στις 21.00, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, σε ενορχήστρωση του Θύμιου Παπαδόπουλου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης.

Η χτεσινή ημέρα

Χτες, Παρασκευή, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, με την ίδια άψογη οργάνωση όπως την πρώτη μέρα, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και με υποδειγματική πειθαρχία των επισκεπτών σε αυτά, πλήθος νέων ανθρώπων κατέφτασαν στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια και παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος στην ομιλία του αναφέρθηκε και αποχαιρέτησε εκ μέρους της ΚΝΕ τον Βαγγέλη Μπούτα, που «έφυγε» χτες από τη ζωή:

«Σύντροφε Βαγγέλη, “στρατηγέ του κάμπου”, η ΚΝΕ σε αποχαιρετά με βαθιά θλίψη. Αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του, στην σύζυγό του Χριστίνα, στα παιδιά και τα εγγόνια του. Θα εμπνεόμαστε πάντα από το παράδειγμά σου».

Ο Ν. Αμπατιέλος, αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα,  από τους χρυσαυγίτες, τέτοια μέρα πριν από επτά χρόνια, και ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Ο όρκος έχει δοθεί από παλιά και εμείς τους όρκους μας τους τιμάμε: Τον φασισμό θα τον τσακίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας. Ο Παύλος θα ζει στον δρόμο του αγώνα, εκεί που θα κρίνεται το δίκιο, εκεί που ο λαός θα σπάσει μια για πάντα το αυγό του φιδιού. Φυσικά, η πάλη ενάντια στους φασίστες δεν είναι επετειακή. Χρόνια τώρα, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, μέσα στους φορείς του κινήματος πρωτοστατούν για να μην έχουν τόπο να σταθούν».

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ έκλεισε την ομιλία του με ένα αγωνιστικό προσκλητήριο:

 «Τώρα είναι που η ΚΝΕ πρέπει και μπορεί να δυναμώσει αποφασιστικά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα οι χιλιάδες νέοι που συμπορεύονται μαζί μας όλο το τελευταίο διάστημα. Γιατί κάθε νέος και νέα που κάνει το βήμα να οργανωθεί στην ΚΝΕ είναι και μια ήττα για το σάπιο σύστημά τους, που απέτυχε να τον κάνει πρώτα απαθή, μετά χειροκροτητή της αδικίας και τελικά να τον αποκτηνώσει. Τώρα είναι η ώρα να μπούμε ακόμα πιο αποφασιστικά μπροστά για να αναπτυχθούν οι αγώνες της νεολαίας. Να γίνουμε πιο ικανοί να συνδέουμε την πάλη για τα ζητήματα της μόρφωσης, της δουλειάς, την πάλη ενάντια στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την πάλη ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό με την πάλη για την οριστική διέξοδο, την κοινωνία όπου θα μπορούμε πια να ανασαίνουμε ελεύθερα, όπου θα νικήσει η ζωή, τον σοσιαλισμό». 

«Τραγουδάμε σε δύσκολους καιρούς, αλλά τραγουδάμε όρθιοι», για τον κόσμο της δουλειάς που αγωνιά για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για τους πρόσφυγες και μετανάστες, δήλωσαν οι Υπεραστικοί καλωσορίζοντας το κοινό  και ευχαρίστησαν ΚΝΕ για την πρόσκληση στο Φεστιβάλ.

Το συγκρότημα «Υπεραστικοί» άνοιξαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της δεύτερη μέρας με μουσικές δημιουργίες τους, αφιερώνοντας στον Παύλο Φύσσα το τραγούδι «Μαύρη Αυγή» και θυμίζοντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ερμήνευσαν «Του Αδόλφου τα εγγόνια». Το κοινό που απόλαυσε τη συναυλία έσμιξε τις φωνές με το συγκρότημα σε στίχους της ελπίδας και σε τραγούδια του αγώνα όπως οι «Ήρωες», με τα οποία έκλεισε η συναυλία.

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, ο οποίος χαιρέτησε λέγοντας:  

«Παράξενοι καιροί, παράξενο κι αυτό το Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε την ΚΝΕ για άλλη μια φορά που μας φώναξε, εδώ και 20 τόσα χρόνια… Με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης μάλλον είναι η τελευταία φορά που τραγουδάω για φέτος. Θα προσπαθήσω να παίξω όσα περισσότερα τραγούδια γίνεται και όσο πιο δικά μας, δικά μας εννοώ… κόκκινα», και τραγούδησε μεγάλες επιτυχίες του, όπως:   «Ιθάκη», «Ξημερώματα», «Περσίδες», «Βυθισμένες άγκυρες» και τόσα άλλα…

«Μετράμε απώλειες πολλές αλλά 2 είναι από αυτές που δεν χωνεύονται. Αυτό το τραγούδι το λέγαμε πάντα 24 χρόνια με τον Λαυρέντη, πια δεν θα το λέμε παρέα, αλλά όπως και να ‘χει όταν το λέω θα του το στέλνω», είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης πριν τραγουδήσει την «Απουσία», για να συνεχίσει με το «Φλασάκι»…

Τη σκηνή, μαζί του στο πιάνο και στο τραγούδι η Νίκη Γρανά ερμήνευσε το «Όταν σου χορεύω» του Φοίβου Δεληβοριά, αλλά και τις «Βαριές κουβέντες» του Μίλτου κ.ά. Μαζί του ακόμα ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, ο Πάρης Περυσινάκης στη λίρα και το μαντολίνο, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο, ο Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα.

Στη μνήμη του Παύλου Φύσσα τραγούδησε και αφιέρωσε στην Μάγδα Φύσσα το «Κιφ», ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αναφορές στον Άλκη Αλκαίο με το «Αγύριστο κεφάλι» που έγραψαν το 1999, λίγο πριν τραγουδήσει και τότε σε ένα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, καθώς και στον Θάνο Μικρούτσικο με ένα ποτ πουρί τραγουδιών από του «Αιώνα την παράγκα» και άλλα τραγούδια του αγαπημένου συνθέτη.

«Θα παίξουμε για πρώτη φορά στα χρονικά έναν καθιστό Καλαματιανό», έδωσε το σύνθημα ο Μίλτος από τη σκηνή και μπορεί κανείς να μη σηκώθηκε για να χορέψει, αλλά το τραγούδι του κόσμου ήταν τόσο έντονο σαν χορός όταν τον συνόδευαν στο «Κάποτε γνώρισα μια λίμνη».

Στο Φεστιβάλ παραβρέθηκε και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφτηκε τους χώρους του Φεστιβάλ, συνομίλησε με τους επισκέπτες και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη δεύτερη μέρα.

Η πρόσβαση στο Φεστιβάλ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οι λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ, που διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού στο χώρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια (κεντρική είσοδος από την οδό Ούλοφ Πάλμε), είναι:

«220» Άνω Ιλίσια – Ακαδημία.

«221» Πανεπιστημιούπολη – Ακαδημία.

«140» Πολύγωνο – Γλυφάδα. Αφετηρία από Δικαστήρια, στάση στην Ούλοφ Πάλμε.

«224» Καισαριανή – Ελ. Βενιζέλου.

 «250» Πανεπιστημιούπολη – Σταθμός «Ευαγγελισμός» (κυκλική).

«608» Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκροταφείο Ζωγράφου.

 «235» Ζωγράφου – Ακαδημία (κυκλική).

Για όσους δεν φοβούνται το περπάτημα, διευκολύνει και η στάση «Ευαγγελισμός» του Μετρό.

Σημειώνεται πως στα ΜΜΜ ισχύουν μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Φωτογραφίες και πληροφορίες από τον 902.gr

 

Απόψεις