Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας – Παζάρι για τα F-16

Την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ..

Την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το τέλος της συνάντησης που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δείξει αποφασιστικότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Αυτό που είναι σημαντικό εδώ είναι αν η (αμερικανική) κυβέρνηση θα δείξει αποφασιστικότητα ή όχι… Εάν υιοθετήσει σθεναρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε μέτρα με σκοπό να την αποτρέψουν (την πώληση των F-16 στην Τουρκία), το ζήτημα θα επιλυθεί», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέδωσε η τουρκική δημόσια τηλεόραση TRT.

Επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «δεν πρέπει να σπαταλήσει μια τόσο σημαντική συμφωνία μεταξύ δύο συμμάχων, μόνο και μόνο επειδή κάποιος ή ορισμένοι την εμποδίζουν. Δεν πρέπει να υποκύψει», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε εμμέσως ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο έντονου παζαριού, καθώς αν και όπως είπε «ξεκαθάρισε» στον αμερικανό ομόλογό του πως η άρση των ενστάσεων της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για την απόκτηση των F-16, ωστόσο σημείωσε ότι του επισημάνθηκε πως η άρση των εμποδίων που βάζει η Άγκυρα στο συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεκτιμηθεί θετικά από το Κογκρέσο.

Πάντως οι ΗΠΑ φαίνεται να διάκεινται θετικά στην πώληση των αεροσκαφών, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διευκρινίζει ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) επιτρέπουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αμυντική σύμβαση.

Η Τουρκία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις κυρώσεις CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της νομοθεσίας, οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών. Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις στόχευαν την Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της.

Εξάλλου, η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και της διατήρηση των διπλωματικών δίαυλων επικοινωνίας επισημαίνονται στη κοινή δήλωση για τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας που εξέδωσαν οι δύο χώρες μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου.

Στη δήλωση σημειώνονται οι συζητήσεις για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας και η εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, οι δύο χώρες αναφέρουν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.

Επίσης, οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να διατηρήσουν στενό συντονισμό και συνεργασία στις προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδίως του Ισλαμικού Κράτους και του PKK.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις