Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης και επαναεροποίησης LNG στο Θερμαϊκό

Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης και επαναεροποίησης LNG στο Θερμαϊκό, ζητά η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τονίζοντας πως η..

Να ακυρωθεί η εγκατάσταση υποδομών αποθήκευσης και επαναεροποίησης LNG στο Θερμαϊκό, ζητά η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τονίζοντας πως η εγκατάσταση πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποιησης (FSRU) δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Σημειώνει πως «η τροποποίηση της αρχικής άδειας της ΡΑΕΕΥ, είναι δυνατό να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της μονάδας φτάνοντας τα 250.000 κ.μ. και να γίνει αντίστοιχη  με αυτή της Ρεβυθούσας, που πρόσφατα επεκτάθηκε» και πως όλα αυτά δεν συμβαίνουν στο κενό. 

Αντίθετα, «αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”, που βαφτίζει πράσινο το φυσικό αέριο (και στη μορφή του LNG) και το έχει αναγάγει σε στρατηγικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή και στη χώρα μας. Η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο είναι “δεμένη” με την πορεία “απελευθέρωσης” της αγοράς ενέργειας και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, με την απολιγνιτοποίηση, με την πολιτική της ΕΕ για Ενιαία Αγορά Ενέργειας. Με όλη αυτή τη στρατηγική δηλαδή, που στηρίζουν διαχρονικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΜΕΡΑ 25 και έχει εκτινάξει στα ύψη τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση». Επίσης, πρόκειται για κομμάτι του ενεργειακού πολέμου που συνοδεύει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία και του σχεδιασμού για τη μετατροπή και της περιοχής μας σε ενεργειακό κόμβο. Σε αυτές τις συνθήκες προωθείται ακόμα πιο γρήγορα ο στόχος της ΕΕ και των ΗΠΑ, για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρώσικο φυσικό αέριο, μετατρέποντας και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας μας που συμμετέχουν σε αυτό το σχεδιασμό σε μαγνήτη μεγάλων κινδύνων.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «συνοδεύονται και από μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Αυξάνει τις διαρροές μεθανίου, που επιδρά περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το CO2, αλλά και οι εκπομπές CO2 κατά τη μεταφορά του. Η αεριοποίηση του LNG ρυπαίνει το θαλασσινό νερό με τοξικούς για τους υδρόβιους οργανισμούς ρύπους. Η ύπαρξη τέτοιων μονάδων αυξάνει το κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης. Τέτοιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου» και προσθέτει ότι αυτή η πορεία έχει οδηγήσει σε όξυνση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό και σε πολλαπλασιασμό των κερδών ενεργειακών ομίλων, εφοπλιστών που το μεταφέρουν, άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γι αυτό, «τώρα πρέπει να δυναμώσει η σύγκρουση με έναν εγκληματικό ενεργειακό σχεδιασμό που αυξάνει την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους είτε από το LNG είτε από την άναρχη επέκταση ορισμένων ΑΠΕ» και ο λαός της πόλης να διεκδικήσει ακόμα πιο μαχητικά το επόμενο διάστημα:

  • Την ακύρωση όχι μόνο της επέκτασης της εγκατάστασης LNG στο Θερμαΐκό, αλλά και την ίδια την εγκατάσταση, καθώς και να μην προχωρήσουν τα σχέδια εγκατάστασης αντίστοιχων υποδομών και σε άλλες περιοχές.
  • Την αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών κόντρα στο εμπόριο ρύπων της ΕΕ
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής. 
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. 
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. 
  • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. 
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «το ΚΚΕ προτείνει έναν ριζικά διαφορετικό ενεργειακό σχεδιασμό. Πρώτη προϋπόθεση είναι η να βγει το κέρδος των λίγων από τη μέση με την κοινωνική ιδιοκτησία στις ενεργειακές πηγές και τα μέσα παραγωγής ενέργειας, με τους εργαζόμενους στην εξουσία. Έτσι, κατοχυρώνεται η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό. Σε αυτή την κατεύθυνση προβλέπεται η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, άλλες ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες) εφαρμόζοντας τεχνολογίες αντιμετώπισης της ρύπανσης και δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα στην πηγή, η ολοκληρωμένη  προστασία του περιβάλλοντος, θέσεις εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα».

Σχετικά θέματα

Απόψεις