Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΚΚΕ: Ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες

Άρθρο της Κατερίνας Γεράκη, υπεύθυνης της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων, σχετικά με..

Άρθρο της Κατερίνας Γεράκη, υπεύθυνης της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων, σχετικά με την τροπολογία για την χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες που ζουν στην χώρα μας τουλάχιστον τρία χρόνια «χωρίς χαρτιά» (πηγη: 902) .

«Το ΚΚΕ σταθερά και μόνιμα αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών εργατών, που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας για χρόνια, χωρίς άδειες διαμονής. Είναι αυτοί οι «αόρατοι» άνθρωποι, που διαβιούν κάτω από άθλιες απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη μέσα διαβίωσης και υγιεινής, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι τα θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων διακινητών, που περιφέρονται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες της συγκομιδής, από συσκευαστήριο σε συσκευαστήριο, από λάντζα σε λάντζα μεγαλοεστιατορίων και μεγάλων ξενοδοχείων, σε άλλους κλάδους, στις πιο σκληρές δουλειές. Είναι οι άνθρωποι, για τους οποίους χρειάστηκε να δοθεί μεγάλος αγώνας μαζί με τα εργατικά συνδικάτα για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία του εμβολιασμού κατά την διάρκεια της πανδημίας (το κράτος δεν έπαιρνε μέτρα για τον εμβολιασμό τους, γιατί δεν είχαν ΑΜΚΑ). Είναι οι εργάτες της Μανωλάδας, του Μαραθώνα, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των τουριστικών νησιών, των μεγάλων κατασκευαστικών έργων κ.ά., που από την δουλειά τους θησαυρίζουν οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι βιομήχανοι και άλλοι καπιταλιστές.

Η χορήγηση αδειών διαμονής σ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι το ελάχιστο, το αυτονόητο αίτημα, που διεκδικούν τα εργατικά συνδικάτα σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί η βάρβαρη αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων σ’ αυτά τα «άβατα» της εκμετάλλευσης από τις έτσι κι αλλιώς αποδεκατισμένες και εξαφανισμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, ωφελεί μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα αφεντικά και στρέφεται ενάντια σε όλη την εργατική τάξη, οδηγώντας σε συνολική πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή, έρχεται καθυστερημένα και είναι η πιο αποκαλυπτική ομολογία ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση και την άγρια εκμετάλλευση χιλιάδων «αόρατων» μεταναστών εργαζομένων στην χώρα μας. Έχουν τεράστιες ευθύνες.

Η πάλη ενάντια στην εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση του πιο ευάλωτου τμήματος της εργατικής τάξης είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης, όπως και η πάλη ενάντια στο καθεστώς της «αόρατης» ομηρίας «χωρίς χαρτιά» που τους αφήνει έρμαια θύματα στα κυκλώματα των διακινητών.

Οι κάθε είδους εθνικιστικές και ρατσιστικές ιαχές, που λοιδορούν το αυτονόητο αυτό αίτημα ως δήθεν νομιμοποίηση των «λαθρομεταναστών», ως δήθεν κράχτη και σινιάλο στα κυκλώματα διακινητών για νέα κύματα «λαθρομετανάστευσης», όπως λένε, είναι απαράδεκτες και απάνθρωπες. Όπως και το ίδιο απαράδεκτα, ξενοφοβικά και παραπλανητικά είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να τους «καθησυχάσει». Γιατί τα κυκλώματα των διακινητών ανθούν πάνω στο έδαφος της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των κατατρεγμένων, πάνω στο έδαφος της πολιτικής που μετατρέπει τους ξεριζωμένους πότε σαν εργαλείο σε γεωπολιτικά παζάρια και πότε σαν τους «αόρατους» σύγχρονους πένητες και σκλάβους να κινούνται κάτω από τα σύρματα, σε συνθήκες εξαθλίωσης και της πιο σκληρής εκμετάλλευσης.

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τη συζήτηση, που διεξάγεται όλη αυτή την περίοδο για τις ελλείψεις σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας, στον πρωτογενή τομέα, τις κατασκευές, τον τουρισμό – επισιτισμό και αλλού. Ξέρουμε ότι συχνά, πίσω από τις ψευδεπίγραφες και εύηχες εκφράσεις για την προσέλκυση «ταλέντων» ή του «κατάλληλου εργατικού δυναμικού», όπως γράφεται στα κείμενα της ΕΕ, κρύβεται ο τεράστιος ανταγωνισμός του κεφαλαίου για ολοένα και πιο φθηνά εργατικά χέρια.

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία, έχοντας σκοπό την προστασία αυτών των ανθρώπων. Άλλωστε, από το συνοδευτικό κείμενο του Υπουργείου, επιβεβαιώνεται ότι η βασική επιδίωξη είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα, στον ανταγωνισμό για φθηνά εργατικά χέρια και με άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, π.χ. Ιταλία ή Ισπανία («όπου μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν “χαρτιά” και να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου). Γι’ αυτό το ελληνικό αστικό κράτος επιλέγει, σ’ αυτή την φάση, να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας χωρίς άδειες διαμονής, όπως άλλωστε έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Το ΚΚΕ, σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος χορήγησης αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται και ζουν στην χώρα μας για χρόνια, όπως και πολύ περισσότερο για την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην εργασία και στο σύνολο των δικαιωμάτων τους και για την ένταξη των προσφύγων. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών Μετανάστευσης με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών διαμονής των μεταναστών εργατών.

Με τα παραπάνω κριτήρια, τοποθετούμαστε στη συγκεκριμένη τροπολογία και καλούμε τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας να αξιοποιήσουν την δυνατότητα με τη νέα άδεια διαμονής. Έχουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την διαδικασία που περιγράφεται και είναι προβληματική, όπως κυρίως για την εμπλοκή της εργοδοσίας, με την οποία «δένονται» οι μετανάστες ακόμα πιο σφιχτά, για τον περιορισμένο χαρακτήρα δικαιωμάτων, για την προσωρινότητα του μέτρου κ.λπ. Αλλά σε κάθε περίπτωση, για εμάς είναι ζήτημα αρχής η προστασία αυτών των ανθρώπων, που δεν μπορούν να είναι «αόρατοι» και αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης. Καλούμε Έλληνες και μετανάστες εργάτες να δυναμώσουν τον αγώνα τους για δουλειά με μεροκάματα και δικαιώματα, για την ζωή που μας αξίζει.»

Σχετικά θέματα

Απόψεις