Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καζακστάν: Συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων

Για ανάκτηση του ελέγχου σε ολόκληρη την χώρα, κάνει λόγω η κυβέρνηση του Καζακστάν, μετά από ένα τριήμερο αιματηρής καταστολής των..

Για ανάκτηση του ελέγχου σε ολόκληρη την χώρα, κάνει λόγω η κυβέρνηση του Καζακστάν, μετά από ένα τριήμερο αιματηρής καταστολής των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν από τις δυτικές περιοχές και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την χώρα.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου – βασικό καύσιμο στη χώρα που επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές σε πολλά ακόμα βασικά αγαθά – ήταν η αφορμή για να εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση χρόνων ενάντια στην ακρίβεια, στην  ανεργία, στην επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

 
Άγαλμα του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στην Αλμάτι

Σήμερα, οι εργάτες, στις πόλεις Ζαναοζέν, Οράλσκ (πρωτεύουσα της επαρχίας του Δυτικού Καζακστάν) και Σιμκέντ, περιοχές με σημαντική εργατική – λαϊκή οργάνωση και παραδόσεις αγώνων, όπου ξεχώρισαν στοιχεία όπως η κλιμάκωση και η πολιτικοποίηση των αιτημάτων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η περιφρούρησή τους, οργανωμένα, όπως ξεκίνησαν, σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις, μετά από την επαναφορά του πλαφόν στα καύσιμα.

Στρατός με το δάκτυλο στην σκανδάλη, συλλήψεις και απαγωγές

 
 

Την ίδια ώρα, στρατιωτικές περιπολίες με το δάκτυλο στην σκανδάλη, πογκρόμ συλλήψεων και απαγωγών, εκατοντάδες νεκροί σε ολόκληρη την χώρα συνθέτουν το σκηνικό, σήμερα, Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σε περιοχές όπως την Αλμάτι, όπου στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν πιο άπειρα λαϊκά τμήματα και δεν υπήρχαν μορφές λαϊκής οργάνωσης, σημειώθηκαν περιστατικά βανδαλισμών κ.λπ., γεγονός που αξιοποίησε ως αφορμή ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ – Γιομάρτ Τοκάεφ, για να εξαπολύσει ένα όργιο καταστολής κατά του λαού. Μάλιστα σήμερα, σε ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO – το «αμυντικό» σύμφωνο υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στο οποίο συμμετέχουν ακόμα Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Κιργιστάν) έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι διαδηλώσεις ήταν «μια απόπειρα πραξικοπήματος» της οποίας ηγήθηκαν «ένοπλοι μαχητές». Όπως ισχυρίστηκε, οργανωμένες δυνάμεις «τρομοκρατών», στους οποίους περιλαμβάνονταν «ισλαμιστές» αλλά και «εγκληματίες» και «ταραχοποιοί» εκμεταλλεύθηκαν τις διαδηλώσεις για την άνοδο των τιμών των καυσίμων προκειμένου να προσπαθήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι 7.989 άτομα συνελήφθησαν στο Καζακστάν. Ο στρατός συνέλαβε 207 άτομα στο Altyn Orda και σε μια άλλη αγορά στο Αλμάτι.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει αδιευκρίνιστος. Χθες βράδυ, το υπουργείο Πληροφοριών απέσυρε ανακοίνωση που είχε αναρτήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα Telegram κι ανέφερε πως σκοτώθηκαν πάνω από 164 άνθρωποι. Υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιτίας «τεχνικού λάθους».

Σήμερα, πάντως, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται έξω από από το νεκροτομείο της Αλμάτι στην οδό Kazybek, ψάχνοντας αγνοούμενους συγγενείς τους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

 
Κόσμος έξω απο το νεκροτομείο της Αλμάτι

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Καζάκος Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Aruzhan Sain, δήλωσε ότι δύο παιδιά σκοτώθηκαν και τρία τραυματίστηκαν από σφαίρες στρατιωτών. Τα νεκρά παιδιά είναι ένα κορίτσι επτά ετών και ένα αγόρι 11 ετών που πυροβολήθηκαν στο Αλμάτι σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Ένα κορίτσι 12 ετών που πυροβολήθηκε μέσα στο αμάξι που επέβαινε, νοσηλεύεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Να σημειωθεί πάντως ότι το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες για εξαφανίσεις συνδικαλιστικών ηγετών, κυρίως στο Δυτικό Καζακστάν. Αστυνομικοί και άνδρες με πολιτικά, έχουν συλλάβει δεκάδες διαδηλωτές και επικεφαλής συνδικάτων, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για του πού κρατούνται.

Για όσο χρειαστεί τα Ρωσικά στρατεύματα στο Καζακστάν

 
 

Στρατεύματα από τη Ρωσία και τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, έχουν αναλάβει τον έλεγχο όλων των «στρατηγικών εγκαταστάσεων» μέσα και γύρω από το Αλμάτι. Αυτό ανακοίνωσε ο στρατηγός Αντρέι Σερντιούκοφ, ο οποίος ηγείται του αποσπάσματος του CSTO στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατηγό, τα στρατεύματα θα παραμείνουν στο Καζακστάν «μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση».

Δεν είναι γνωστό πόσοι ακριβώς στρατιώτες έφτασαν στη χώρα, αλλά ο αριθμός υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από τη Ρωσία.

Σύνθετες διεργασίες και στο εσωτερικό

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των σύνθετων διεθνών ανταγωνισμών, «τρέχουν» και ενδοαστικές διεργασίες στο Καζακστάν. Μετά τις συλλήψεις πρώην και νυν στελεχών της κυβέρνησης, το Σαββατοκύριακο, στο επίκεντρο έχει βρεθεί η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας (KNB): Ο πρώην επικεφαλής της KNB, Karim Massimov, κρατείται σε κέντρο κράτησης με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Την ίδια ώρα ο υπαρχηγός της KNB, συνταγματάρχης Azamat Ibrayev, βρέθηκε νεκρός στην αυλή του σπιτιού του στην πρωτεύουσα Νουρ Σουλτάν.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αρχηγού της Αστυνομίας της Περιφέρειας Zhambyl, Στρατηγού Zhanat Suleimenov. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο στρατηγός αυτοκτόνησε.

Εν μέσω φημών ότι ο πρώην πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, τον οποίο ο πρόεδρος της χώρας καθαίρεσε από ισόβιο πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, εγκατέλειψε τη χώρα, ο εκπρόσωπός του Άιντος Ουκιμπάι έγραψε στο Twitter ότι «ο Ναζαρμπάγιεφ βρίσκεται στη Νουρ-Σουλτάν».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, azattyq)

Σχετικά θέματα

Απόψεις