Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Καζακστάν: Επέμβαση του στρατού – Συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες στους δρόμους

Συγκρούσεις μεταξύ στρατού και διαδηλωτών διεξάγονται στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, Αλμάτι, όπου γίνονται διαδηλώσεις ενάντια  στις αυξήσεις της λιανικής..

Συγκρούσεις μεταξύ στρατού και διαδηλωτών διεξάγονται στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, Αλμάτι, όπου γίνονται διαδηλώσεις ενάντια  στις αυξήσεις της λιανικής τιμής της ενέργειας. 

Σύμφωνα με το Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν την ώρα που οι στρατιώτες με θωρακισμένα οχήματα προσέγγιζαν το πλήθος, που έχει συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

Σε αρκετά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram έχουν αναρτηθεί βίντεο που απαθανατίζουν επιχειρήσεις του στρατού εναντίον διαδηλωτών, ορισμένα στην Αλμάτι. Στα βίντεο ακούγονται πυρά και ουρλιαχτά. 

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τους θανάτους οκτώ αστυνομικών και ανδρών της Εθνοφρουράς και τους τραυματισμούς άλλων 317. Δεν έδωσε απολογισμό θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες για ελεύθερους σκοπευτές που εκτελούν πολίτες και για χιλιάδες τραυματίες διαδηλωτές. 

«Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές του Καζακστάν, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

“Δεκάδες” διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε κατά την προσπάθειά τους να εισβάλλουν σε διοικητικά κτίρια στην Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία.

Θωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες εισήλθαν το πρωί της Πέμπτης στην κύρια πλατεία του Αλμάτι. Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters και αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο ακούστηκαν πυροβολισμοί  καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος.  

Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την ίδια ώρα, επικαλούμενο ανακοίνωση των δυνάμεων καταστολής ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Αλμάτι κατά την προσπάθειά τους να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στη διάρκεια της νύχτας. “Απόπειρα εισβολής στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αλμάτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν”, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ολη η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

 
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενώ όλες οι πτήσεις από και προς το Αλμάτι έχουν ανασταλεί προσωρινά. Αργότερα, ο αντιδήμαρχος της πόλης Αλμάτι, Ερσάν Μπαμπακουμάροφ, ανακοίνωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου της πόλης τερματίστηκε.
 

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις προς και από την πόλη μετά την κατάληψή του από πλήθος ανθρώπων χθες Τετάρτη.

Οι λαϊκές διεκδικήσεις 

Οι διαδηλώσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αερίου το Σαββατοκύριακο μετατράπηκαν σε αληθινές μάχες τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις ανώτατες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας την τιμή του καυσίμου, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη χώρα, ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι. Η αύξηση του υγραερίου θεωρείται άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Ο λαός του Καζακστάν από την Κυριακή βγήκε μαζικά στους δρόμους διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών ζωής, εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές και άλλες ελευθερίες κ.λπ.

«Όλα ξεκίνησαν με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά η πραγματική αιτία των διαδηλώσεων είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, οι υψηλές τιμές, η ανεργία, η διαφθορά» τόνισε 55χρονος διαδηλωτής. 

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγεφ, αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησής του, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τη λαϊκή οργή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Τοκάγεφ ανέλαβε επίσης την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει με τη «μέγιστη σκληρότητα» για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Παρεμβάσεις από ΗΠΑ – Ρωσία – ΕΕ 

 
Η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε χθες τις αρχές του Καζακστάν να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και εξέφρασε την ευχή οι διαδηλώσεις να είναι «ειρηνικές», με την εκπρόσωπό της Τζεν Ψάκι να διαψεύδει κατηγορηματικά τις «ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας» περί αμερικανικής υποκίνησης των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. «Αυτό είναι απόλυτα ψευδές» και εντάσσεται στη «ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης», επέμεινε. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις ανέφερε πως η Ουάσινγκτον «καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες και την καταστροφή περιουσιών και καλεί σε αυτοσυγκράτηση τόσο τις αρχές όσο και τους διαδηλωτές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Η Ρωσία κάλεσε να υπάρξει ειρηνική επίλυση της κρίσης «εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων και μέσω διαλόγου και όχι μέσω ταραχών στους δρόμους».

Ο ΟΗΕ «παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, προσθέτοντας πως είναι «πολύ σημαντικό (…) οι πάντες να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από τη βία και να προωθήσουν τον διάλογο».

Ετοιμάζουν στρατιωτική αποστολή

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε πως θα σταλεί στο Καζακστάν ειρηνευτική δύναμη από στρατιωτική συμμαχία χωρών, με επικεφαλής τη Ρωσία, για να βοηθήσουν τον πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ να ανακτήσει τον έλεγχο. Ήδη στη χώρα μπήκαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές. 

«Έπειτα από αίτημα του προέδρου του Καζακστάν Τοκάγεφ και μπροστά στην απειλή για την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Καζακστάν που προκλήθηκε, μεταξύ άλλων, από εξωτερική παρέμβαση, η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συλλογικής Συνθήκης Ασφαλείας, αποφάσισε να αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις της στο Καζακστάν», έγραψε ο Πασινιάν σε ανάρτησή του στο Facebook.

Δεν είναι προς το παρόν γνωστός ο αριθμός των στρατευμάτων της αποστολής της CSTO, ούτε το διάστημα που θα παραμείνουν στη χώρα. Ο Ρώσος βουλευτής, Λεονίντ Καλάσνικοφ, είπε στο Interfax ότι τα στρατεύματα θα παραμείνουν «για όσο διάστημα ο πρόεδρος του Καζακστάν το θεωρήσει απαραίτητο». 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις