Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κασσελάκης: Συνετή δημοσιονομική πολιτική, ευρωατλαντισμός και… «κολεκτιβιστική ανάπτυξη»

Ως νέος και άφθαρτος που «φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ...

Ως νέος και άφθαρτος που «φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες» εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, χρησιμοποιώντας όμως τόσο όλο το χρεοκοπημένο κυβερνητικό και «αντιπολιτευτικό» αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και φρασεολογία που παρά το γεγονός ότι τον… ξόρκιζε, έμοιαζε ιδιαίτερα σε αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Αφού αυτοχαρακτηρίστηκε «σύγχρονος μαχητής για το συλλογικό μέλλον της χώρας» και διαβεβαίωσε αρχικά τους επενδυτές «δεν είμαι λαϊκιστής», στη συνέχεια εγκωμίασε τον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα επιτεύγματα τους στην οικονομία, δηλαδή την διεκπεραίωση των μνημονίων και των αντιλαϊκών τους νόμων, το «ταμειακό απόθεμα» που προέκυψε από την άγρια φορολογία του λαού και το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Όσο για τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα, ο Στ. Κασσελάκης επανέλαβε το χιλιοπαιγμένο έργο της σοσιαλδημοκρατικής κοπής «δίκαιης ανάπτυξης» με ολίγον νεοδημοκρατικό «ανάπτυξη για όλους». Έκανε λόγο για δημοσιονομικό πλεόνασμα από τις κοινωνικές πολιτικές μας, για δραστική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, για μέρισμα ευημερίας και ευτυχίας παράλληλα με συνετή δημοσιονομική πολιτική και για … «κολεκτιβιστική ανάπτυξη» απέναντι στην κρατικοδίαιτη οικονομία και το «άδικο φορολογικό σύστημα».

Μπορεί να μίλησε για τους έμμεσους φόρους και την ακρίβεια που από τη μία γονατίζουν τον λαό και από την άλλη οδηγούν σε υπεραπόδοση των φόρων, ωστόσο κουβέντα δεν είπε για κατάργησή τους, ή για αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφαλαίο, παρά μόνο για τα γνωστά «υπερκέρδη» αθωώνοντας δηλαδή την πηγή της εκμετάλλευσης, το καπιταλιστικό κέρδος.

Σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας ξιφούλκησε κατά της «κομματοκρατίας στις διοικήσεις του ΕΣΥ», βγάζοντας λάδι τις πολιτικές εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης και υποχρηματοδότησης ενώ σε ένα πλαίσιο… δημιουργικής ασάφειας, απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε για «επενδύσεις για σύγκλιση με την Ευρώπη». Όσο για το τρίπτυχο «ανάπτυξη, καινοτομία, εξωστρέφεια» μοιάζει σαν να αντιγράφηκε από ανακοίνωση του Μαξίμου…

Όσο για την αναφορά του στην αποκατάσταση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο Στ. Κασσελάκης εξήγησε ότι «αυτό επιβάλλουν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού».

Ρεσιτάλ ευρωατλαντισμού όμως έδωσε μιλώντας για τα δραματικά γεγονότα στην Παλαιστίνη και την Λωρίδα της Γάζας, καταδικάζοντας σε έντονο ύφος τις «εγκληματικές επιθέσεις της Χαμάς», ως αποτρόπαια πράξη που καταδικάσαμε, όπως ορθώς καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα».

Όσο για το κράτος του Ισραήλ ίσα που αναφέρθηκε στις «τεράστιες ευθύνες της ισραηλινής ηγεσίας για την κατοχή, τους εποικισμούς και τους εκτοπισμούς», σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την πράξη της Χαμάς κατά αμάχων».

Υιοθέτησε μάλιστα αυτούσια την ευρωατλαντική προπαγάνδα, την οποία φυσικά συμμερίζεται και η κυβέρνηση της ΝΔ ότι «είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Χαμάς», αλλά αυτό δεν σημαίνει «πράσινο φως σε ισραηλινές επιχειρήσεις που οδηγούν σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους».

Μάλιστα, σε πλήρη στοίχιση με κυβερνητικά στελέχη, έκανε λόγο για κίνδυνο «ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών στην Ελλάδα», από την «αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή». Χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κίνηση Μητσοτάκη «να συναντήσει μόνο τον Νετανιάχου», προτάσσοντας το παράδειγμα του Εμ. Μακρόν που συναντήθηκε – για τα μάτια του κόσμου – και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σημείωσε επίσης ότι «το συμφέρον της Ελλάδας είναι να προωθεί τη σταθερότητα», όπως «και στην Ουκρανία απέναντι στην παράνομη και αιματηρή εισβολή της Ρωσίας», ενώ έκανε λόγο για «τον επικίνδυνο ρόλο του Ιράν στη Μ. Ανατολή». Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις