Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΣΥΡΙΖΑ: Σε πλήρη εξέλιξη οι παρασκηνιακές διεργασίες – Οι ομάδες, τα πρόσωπα και η… πολιτική σταθερά!

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σήμερα, τρίτη μέρα του 4ου Συνεδρίου, οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και ενώ οι εκλογές «από τη βάση» είναι πλέον προ των πυλών. Οι εξελίξεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Η ηγετική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά τις ευρύτερες αντιθέσεις και αδιέξοδα του αστικού πολιτικού συστήματος. Την ίδια στιγμή, κοινός τόπος είναι ότι το μέλλον του κόμματος θα εξαρτηθεί από την έκβαση των εσωκομματικών εκλογών και από την ικανότητά του να διαμορφώσει μια εναλλακτική σοσιαλδημοκρατικού τύπου πρόταση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο πολιτικός χαρακτήρας του κόμματος δεν αμφισβητείται από καμιά πλευρά, αποτελώντας την πολιτική σταθερά πάνω στην οποία γίνεται όλη η «συζήτηση» περί προσώπων

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βάση του κόμματος. Ο Κασσελάκης, αρνούμενος να γίνει “πρόεδρος υπό προθεσμία”, όπως δήλωσε, προκήρυξε εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. 

Επικρατέστερη αντίπαλος η Γεροβασίλη

Στο μεταξύ, η Όλγα Γεροβασίλη, εμφανίζεται ως η επικρατέστερη αντίπαλος του Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, έχοντας λάβει στήριξη από κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Σενάρια για τρίτη υποψηφιότητα

Παράλληλα, σενάρια κυκλοφορούν για τρίτη υποψηφιότητα, με ονόματα όπως του Γιώργου Καραμέρου και του Σωκράτη Φάμελλου να ακούγονται. Ο Νίκος Παππάς, διατηρώντας καλές σχέσεις και με τους δύο βασικούς υποψηφίους, φέρεται να μην έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Στο μέτωπο των δηλώσεων, η Νοτοπούλου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Γεροβασίλη, τονίζοντας την ανάγκη για ηγεσία με πολιτική αξιοπιστία και ενότητα. Ο Ζαχαριάδης συμφώνησε, υπογραμμίζοντας ότι η Γεροβασίλη μπορεί να παίξει το συνδετικό ρόλο. Ο Καλαματιανός δήλωσε ότι η Γεροβασίλη είναι “μια εξαιρετική υποψηφιότητα”, ενώ ο Βασιλειάδης τόνισε την ανάγκη για ένα κόμμα που δεν στηρίζεται σε “πατερούληδες”.

Η πλευρά Κασσελάκη

Από την πλευρά του, ο Κασσελάκης, εμφανιζόμενος αμετακίνητος, δήλωσε ότι δεν είναι “κολλημένος” με την καρέκλα και επανέλαβε την ανάγκη για ένα κόμμα “ανεξάρτητο από συμφέροντα”. Η στάση του Πολάκη παραμένει άγνωστη, αφήνοντας ένα κενό στο στρατόπεδο Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τουλάχιστον κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2023, να ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρείας, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων.

Πέτρος Παππάς, Νίνα Κασιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη, Δώρα Αυγέρη, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ραλλία Χρηστίδου είναι μερικά από τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Στη συγκεκριμένη εξίσωση πρέπει να μπαίνει πάντα και η όποια δυναμική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα μέλη του κόμματος που εγγράφηκαν στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, μόλις πριν τέσσερις μήνες.

Την ίδια στιγμή, στο συνέδριο τείνει να σχηματοποιηθεί μία πρόταση από κάποια στελέχη σύμφωνα με την οποία η εκλογή αρχηγού θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να μεταφερθεί για μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ, διακινείται ήδη σχετικό ψήφισμα για αναβολή των πρεδρικών εκλογών. Εισερχόμενος μάλιστα στον χώρο του συνεδρίου ο Στέφανος Κασσελάκης, ερωτηθείς από εκείνους που μαζεύουν υπογραφές αν θα υπογράψει κι αυτός απάντησε «όχι, θέλω καθαρές λύσεις, δεν θα γίνω Ιφιγένεια».

Όλα θα πρέπει να αποφασιστούν μέχρι αύριο το μεσημέρι, με τους συνέδρους να αποφασίζουν για το αν θα γίνουν εκλογές για πρόεδρο και για Κεντρική Επιτροπή, αλλά και για τις ημερομηνίες που αυτές θα διεξαχθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πιθανές ημερομηνίες είναι τρεις: είτε 10 Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, ή και μετά τις Ευρωεκλογές.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις