Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ-Ρωσία: Η κρίση μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία μεταφέρθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί για έναν..

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία μεταφέρθηκε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί για έναν «φρικτό» πόλεμο σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στη γείτονά της και τη Ρωσία να κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι υπερβάλλει εσκεμμένα αναφορικά με την «επικείμενη ρωσική εισβολή».

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε στο ΣΑ κατά τη διάρκεια ειδικής ανοιχτής συνεδρίασης τη Δευτέρα ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα απειλούσε την παγκόσμια ασφάλεια.

«H κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη είναι επείγουσα και επικίνδυνη και το διακύβευμα για την Ουκρανία και για κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο», είπε η Τόμας-Γκρίνφιλντ, προειδοποιώντας για «τρομακτικές» συνέπειες εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. «Οι ενέργειες της Ρωσίας χτυπούν την καρδιά του καταστατικού του ΟΗΕ. Αυτή είναι μια τόσο ξεκάθαρη και συνεπακόλουθη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια όσο μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία πως επιδιώκει να αναπτύξει «ως τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι διατυμπανίζουν την απειλή του πολέμου παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Μόσχας για προγραμματισμένη εισβολή.

«Οι συζητήσεις για απειλή πολέμου είναι από μόνες τους προκλητικές. Σχεδόν ζητάτε αυτό. Θέλετε να συμβεί. Περιμένετε να συμβεί σαν να θέλετε να κάνετε τα λόγια σας πραγματικότητα», είπε ο Νεμπένζια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. «Αυτό παρά το γεγονός ότι απορρίπτουμε διαρκώς αυτούς τους ισχυρισμούς και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απειλή προγραμματισμένης εισβολής στην Ουκρανία από τα χείλη οποιουδήποτε Ρώσου πολιτικού ή δημοσίου προσώπου σε όλη αυτή την περίοδο», πρόσθεσε.

Πάντως, τόσο ο Νεμπένζια όσο και ο ομόλογός του της Λευκορωσίας, Βαλεντίν Ριμπακόφ, δήλωσαν πως θα διεξαχθούν «κοινά στρατιωτικά γυμνάσια» τον Φεβρουάριο. «Κάνουμε συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού στη Λευκορωσία», όπως και στη Ρωσία, είπε ενώπιον των ΜΜΕ ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση στο ΣΑ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εξέθεσαν την πλήρη έκταση της απειλής» που θέτει η Ρωσία. Πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν την έκκλησή τους για διπλωματία» για την επίλυση της κρίσης σε σχέση με την Ουκρανία, αλλά «είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί».

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έλαβαν γραπτή απάντηση της Ρωσίας στη δική τους επιστολή για την ουκρανική κρίση, την παραμονή της σημερινής ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας των δύο αντίπαλων δυνάμεων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως λάβαμε γραπτή απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενό της.

«Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να διαπραγματευόμαστε δημόσια, επομένως θα αφήσουμε τη Ρωσία να αποφασίσει εάν επιθυμεί να μιλήσει για την απάντησή της», συνέχισε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Παραμένουμε δεσμευμένοι στον διάλογο για να επιλυθούν τα ζητήματα (…) και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Η επιστολογραφία αυτή συνεχίστηκε την παραμονή της σημερινής τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράλληλα, η πίεση προς τη Ρωσία ενισχύεται και σε επίπεδο κυρώσεων. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, νέα νομοθεσία για την ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα καταθέσουμε ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας απέναντι στην επιθετική δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, εξηγώντας ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούν να στοχεύσουν μεγαλύτερο αριθμό προσώπων και επιχειρήσεων ανάλογα με τη σημασία τους για το Κρεμλίνο.

Η Τρας υπογράμμισε ότι αυτό το καθεστώς κυρώσεων, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως τις 10 Φεβρουαρίου, θα είναι το «πιο αυστηρό» που έχει εφαρμοστεί ποτέ κατά της Ρωσίας και συνιστά «τη μεγαλύτερη αλλαγή» στην προσέγγιση της Βρετανίας από τότε που έφυγε από την ΕΕ.

«Θα διασφαλίσουμε ότι όσοι μοιράζονται την ευθύνη για την επιθετική και αποσταθεροποιητική δράση του Κρεμλίνου θα φέρουν βαρύ τίμημα», είπε η υπουργός. Θα διακινδυνεύσουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αδυναμία εισόδου στο έδαφός του. Θα είναι επίσης αδύνατο για μια εταιρία ή ένα πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο να συναλλάσσεται μαζί τους.

Η Λιζ Τρας δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα, η οποία θα οργανωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε ότι θα εργαστεί με τον Ουκρανό ομόλογό του για να βρει μία «διπλωματική λύση» για να αποφευχθεί «περαιτέρω αιματοκύλισμα».

Στο μεταξύ, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, είχαν χθες νέα τηλεφωνική συνομιλία, τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις ημέρες, μεσούσης της ουκρανικής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Η ανταλλαγή απόψεων συνεχίστηκε για την κατάσταση σε σχέση με την Ουκρανία και τα θέματα που συνδέονται με την παροχή στη Ρωσία εγγυήσεων ασφαλείας μακροπρόθεσμων και νομικά κατοχυρωμένων», δήλωσε η ρωσική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνομιλία.

Την ίδια ώρα το Ελιζέ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας. Πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος με σκοπό την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ σε σχέση με την κατάσταση στο Ντονμπάς.

Στο σχήμα της Νορμανδίας μετέχουν οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, με σκοπό να βοηθήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, BBC, Reuters) – Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις