Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Iαπωνία: Συμπαραγωγή μαχητικού αεροσκάφους με Βρετανία και Ιταλία

Η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς ως το 2035 ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις..

Η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς ως το 2035 ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, καθώς το Τόκιο επιδιώκει να ενισχύσει το οπλοστάσιό του με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Οι τρεις χώρες επιδίδονται σε «φιλόδοξο εγχείρημα για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς», πρόγραμμα που βάφτισαν GCAP (Global Combat Air Programme), διευκρίνισαν οι τρεις κυβερνήσεις.

Η συνεργασία τους, που αναμένεται να βασιστεί εν μέρει στην έρευνα που έχουν ήδη κάνει οι τρεις εταίροι στο πεδίο των τεχνολογιών αιχμής, ιδίως στα αεροσκάφη χωρίς χειριστές, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ιαπωνία επιλέγει Ευρωπαίους εταίρους για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους.

Οι λεπτομέρειες, ειδικά το κόστος του σχεδίου, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, επισήμανε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2030 ή το 2031 ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι το 2035.

 
 

Η ιαπωνική «Mitsubishi Heavy Industries», η βρετανική «BAE Systems» και η ιταλική «Leonardo» αναμένεται να είναι οι τρεις βιομηχανίες στην καρδιά του προγράμματος, σύμφωνα με τις πηγές της ιαπωνικής οικονομικής εφημερίδας «Nikkei».

Ιαπωνία, ΗΒ και Ιταλία τονίζουν πως το πρόγραμμα GCAP έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελεί βάση συνεργασίας με άλλες χώρες, επιμένοντας στην ανακοίνωσή τους στην «μελλοντική διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ, με το NATO και με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, στον Ινδο-Ειρηνικό και σε όλο τον κόσμο».

Το μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος θεωρείται πως θα διαδεχθεί το ιαπωνικό «Mitsubishi F-2» (ιαπωνική εκδοχή του F-16), που κατασκευάζουν από κοινού η ιαπωνική βιομηχανία και η «Lockheed Martin» και τέθηκε σε υπηρεσία το 2000.

Η ανάπτυξή του αναμένεται να αξιοποιήσει στοιχεία του βρετανικού σχεδίου για το μαχητικό επόμενης γενιάς, του «Tempest», το πρώτο πρωτότυπο του οποίου αναμένεται να παρουσιαστεί «μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Η Ιαπωνία επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να αυξήσει δραστικά το στρατιωτικό της οπλοστάσιο. Το Τόκιο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 56% την περίοδο 2023-2027 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία και να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της στο 2% του ΑΕΠ ως το 2027, από 1% το μέγιστο ως τώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa) – Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις