Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η «Μεσαιωνική ιστορία της Ιταλίας 400 – 1125 μ.Χ. από ιταλοελληνικά κείμενα»

Μόλις κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο του Ιστορικού Βυζαντινολόγου επιστήμονα –ερευνητή Τηλέμαχου Κ. Λουγγή «Μεσαιωνική ιστορία της Ιταλίας  400 – 1125..

Μόλις κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο του Ιστορικού Βυζαντινολόγου επιστήμονα –ερευνητή Τηλέμαχου Κ. Λουγγή «Μεσαιωνική ιστορία της Ιταλίας  400 – 1125 μ.Χ. από τα ιταλοελληνικά κείμενα», από τις Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.

«[…] η χώρα αυτή που λέγεται Ιταλία (και που σχεδόν οπουδήποτε και αν την κοιτάξεις, δείχνει να κάμπτεται από το βάρος της τεράστιας πολιτιστικής της κληρονομιάς) πέρασε από δοκιμασίες απίστευτες, πριν καταπλήξει τον κόσμο με την Αναγέννηση των Ανθρώπων […] Η προϋπόθεση της αναγέννησης είναι η ικανότητα να αναπτυχθείς μέσα από τις συμφορές»

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο Τηλέμαχος Λουγγής, ο επιφανέστερος των Ελλήνων βυζαντινολόγων, χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό άλλη μια εμπνευσμένη και πολύτιμη ιστορική μελέτη.

Μια σειρά συνεκτικών πανεπιστημιακών διαλέξεων για την ιστορική διαδρομή της Ιταλίας του πρώιμου Μεσαίωνα. Μια πρωτότυπη και πρωτοφανέρωτη στην ελληνική βιβλιογραφία μελέτη. Με πηγή αυθεντικά ιταλοελληνικά κείμενα και ντοκουμέντα. Με όπλο την ισχύ και την ακρίβεια της υλιστικής διαλεκτικής προσέγγισης. Και, ασφαλώς, με όχημα το γνωστό γλαφυρό αφηγηματικό ύφος του συγγραφέα.

Η γεμάτη παλινωδίες μετάβαση στη φεουδαρχία, ο μετεωρισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ο ρόλος του παπισμού, οι ουσιώδεις όσο και ιδιότυπες μεταβολές στο σώμα της ιταλικής κοινωνίας, η τρικυμιώδης και αντιφατική πορεία μέσα από τη στενωπό της σύγκρουσης και, συχνότατα, της μεσαιωνικής βαρβαρότητας, όλα όσα έμελλε να αποτελέσουν το πρώιμο λίκνο της μεγαλειώδους Αναγεννησιακής αποκάλυψης λίγους αιώνες αργότερα.

Μια άρτια επιστημονική πραγματεία, ικανή να θέλξει τόσο τον ιστοριοδίφη όσο και τον αμύητο αναγνώστη.

 (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τηλέμαχος Κων. Λουγγής

Ο Τηλέμαχος Κων. Λουγγής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Ολοκλήρωσε, κατά τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, διαδοχικά τις σπουδές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1962, στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe το 1966, στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1967 (υποτροφία ΙΚΥ και για τα τέσσερα έτη 1963-1967).

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι έως το 1972. Τιτλούχος φοιτητής του 4ου τμήματος της École Pratique de Hautes Études το 1969, Διδάκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας το 1972 από το Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 (Πάνθεον-Σορβόνη).

Επίκουρος και στη συνέχεια έφεδρος Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1972-1975, υπηρετώντας μακρότατη στρατιωτική θητεία.

Κατά την περίοδο 1972-2012 ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), από το 1994 Διευθυντής Ερευνών (Βαθμίδα Α΄) και από τη συνταξιοδότησή του το 2012 Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών από το 1982 και Πρόεδρός του από το 2000 ως το 2012.

Έχει γράψει σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά) ένα πλήθος -άνω των 200- μελετών, άρθρων, βιβλιοκρισιών κ.λπ. Συγγραφέας οκτώ βιβλίων, ενώ έχει συμβάλει σε άλλα πέντε συλλογικά μεγάλα έργα, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές. Έχει κληθεί και διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Βιέννης, Λονδίνου, Οξφόρδης και Στρασβούργου. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ανακοινώσεις στις προαναφερθείσες γλώσσες.

Από το 2014 προχωρά στην έκδοση της, προβλεπόμενης ως επτάτομης, σειράς Βυζάντιο – Ιστορία και πολιτισμός, με συνεργασία 60-70 ειδικών και γνωστών στη διεθνή βιβλιογραφία επιστημόνων από 16 χώρες, από την οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει  οι έξι τόμοι (Α΄ το 2014, Β΄ το 2015, Γ΄ το 2016, Δ΄ το 2017, Ε΄ το 2018 και ΣΤ’ το 2019).

Το 2019 εκδόθηκε το έργο του Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής κοινωνίας (4ος αι.-1204) από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ.

Από το 2018 έως το 2021, κλήθηκε από το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. να διδάξει αφιλοκερδώς μεταπτυχιακά σεμινάρια για τα ελληνοϊταλικά κείμενα της Μεσαιωνικής Ιστορίας, που αποτελούν και μια από τις ειδικότητές του. Καρπός των μεταπτυχιακών αυτών σεμιναρίων είναι το παρόν βιβλίο.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις