Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

ΗΠΑ-ΕΕ: «Ανησυχούν» για νέο «εκτροχιασμό» στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου

Συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία, στο Βελιγράδι, αναμενόταν να έχουν χτες οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Γκ. Εσκομπάρ, και της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, μετά τις επαφές τους..

Συναντήσεις με τη σερβική ηγεσία, στο Βελιγράδι, αναμενόταν να έχουν χτες οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Γκ. Εσκομπάρ, και της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, μετά τις επαφές τους στη Πρίστινα, με στόχο όπως είπε και ο Λάιτσακ την «εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας», ζητούμενο για τη διευκόλυνση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Η διεθνής κοινότητα είναι πολύ ανήσυχη για ό,τι είδαμε στις 31 Ιούλη και όλοι οι διαπραγματευτές προσδοκούμε ότι οι ηγεσίες των δύο πλευρών δεν θα επιτρέψουν να γίνουν τα ίδια στις 31 Αυγούστου», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι τέλη Ιούλη οι εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο χτύπησαν «κόκκινο», με τις δυνάμεις ασφαλείας και των δύο πλευρών σε πλήρη ετοιμότητα, μετά από αντιδράσεις των Σέρβων της περιοχής για τα νέα μέτρα που επέβαλαν οι αρχές της Πρίστινας για την είσοδο στο Κόσοβο αποκλειστικά με έγγραφα και πινακίδες του προτεκτοράτου. Η κυβέρνηση Κούρτι τελικά ανέβαλε την εφαρμογή των μέτρων για την 1η Σεπτέμβρη και έτσι τώρα εκφράζονται φόβοι για νέο γύρο εντάσεων, με διάφορες δηλώσεις όλων των πλευρών περί ετοιμότητας για «διασφάλιση της σταθερότητας».

Σερβία: Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες για τη στάση απέναντι στη Ρωσία

Η διαχείριση των σχέσεων με την Πρίστινα θα αποτελέσει βασικό θέμα στην ατζέντα και της νέας κυβέρνησης στη Σερβία, ο σχηματισμός της οποίας ακόμα εκκρεμεί, παρότι οι βουλευτικές εκλογές έγιναν τον Απρίλη.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς δήλωσε χτες ότι στα τέλη της βδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει την πρότασή του για τον νέο πρωθυπουργό. Η μεγάλη καθυστέρηση αποτυπώνει πιθανότατα συνεχιζόμενες διεργασίες στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του Προοδευτικού Κόμματος, μεταξύ άλλων για τη στάση της χώρας σε διάφορα θέματα, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού Δύσης – Ρωσίας και στα Βαλκάνια.

Είναι χαρακτηριστικές οι νέες αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους μεταξύ του μέχρι τώρα υπουργού Εσωτερικών Αλ. Βουλίν και της μέχρι τώρα υπουργού Ενέργειας και Υποδομών Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς.

Η δεύτερη αντέδρασε στην πρόσφατη επίσκεψη Βουλίν στη Μόσχα (όπου πήγε με δική του πρωτοβουλία, χωρίς ανακοίνωση για το ακριβές περιεχόμενό της), υποστηρίζοντας ότι οι επιλογές του δεν συμβάλλουν στην πολιτική των κυβερνήσεων Βούτσιτς για «διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας, της περιφερειακής συνεργασίας και της ένταξης στην ΕΕ». Πρόσθεσε δε ότι «η Σερβία έχει λάβει καθαρή απόφαση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία», διευκρινίζοντας πως «η επιλογή για μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όπως έκανε όλη η Ευρώπη, δείχνει ότι ακολουθεί αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική».

Από τη μεριά του ο Βουλίν υπεραμύνθηκε της Ρωσίας και της συνάντησής του με τον Λαβρόφ, αναφέροντας πως «δεν μας πιέζουν για τίποτα, σέβονται κάθε λόγο του Προέδρου Βούτσιτς, εκτιμούν πολύ την ουδετερότητά μας και ποτέ δεν προσπάθησαν να αλλάξουν την πολιτική μας, κάτι που δεν ισχύει για τους φίλους της κυρίας Μιχαΐλοβιτς».

Αντέδρασε δε σε «απορίες» που εξέφρασε για το ταξίδι του στη Μόσχα και ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, λέγοντας ότι ο πρέσβης της Σερβίας στην Ουάσιγκτον δεν θα σχολίαζε ποτέ ένα ταξίδι Αμερικανού υπουργού, αλλά και αναφέροντας πως ακόμα κι αν κάποιοι καταφέρουν την απομάκρυνσή του από το νέο υπουργικό συμβούλιο, «η ιδέα μιας ανεξάρτητης Σερβίας, που αποφασίζει για λογαριασμό της, δεν θα χαθεί».

Η Μιχαΐλοβιτς προέρχεται από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς, που ηγείται μέχρι τώρα πολυκομματικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Ο Βουλίν είναι επικεφαλής του «Κινήματος Σοσιαλιστών», που επίσης συμμετέχει στον συνασπισμό του Βούτσιτς, με διάφορες υπουργικές θέσεις από το 2014. Είναι γνωστός υπέρμαχος της στενής συνεργασίας με τη Ρωσία και υποστηρικτής της «δημιουργίας της Μεγάλης Σερβίας». Τον περασμένο Ιούλη είχε επανέλθει σχετικά, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια είναι οι Σέρβοι της περιοχής να ενωθούν σε ένα κράτος.

Η Μιχαΐλοβιτς είχε επικρίνει και τότε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «δεν αποτελούν επίσημη θέση της σερβικής κυβέρνησης» και καλώντας «τους πολιτικούς της περιοχής να κατανοήσουν πως πρέπει να ξεφύγουν από το παρελθόν, να εργαστούν πάνω σε κοινά σχέδια».

Ο Βουλίν έδωσε συνέχεια επιμένοντας ότι «η δημιουργία του σερβικού κόσμου αποτελεί θέση μου και τμήμα του προγράμματος του κόμματος του οποίου ηγούμαι. Σε αντίθεση με κάποιους πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους ανήκουν και μέλη της κυβέρνησης, εγώ διαθέτω ιδεολογία, απόψεις και θέσεις και δεν χρειάζομαι καμία πρεσβεία για να εγκρίνει ό,τι σκέφτομαι και κάνω»…

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Σχετικά θέματα

Απόψεις