Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει και άλλες αποστολές όπλων στην Ουκρανία – Επικίνδυνη εμπλοκή για το λαό

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για παραπέρα αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι, βαθαίνοντας την εμπλοκή στο Ουκρανικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες..

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για παραπέρα αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι, βαθαίνοντας την εμπλοκή στο Ουκρανικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, σε κλειστή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, με θέμα την αποστολή νέων παρτίδων οπλισμού και πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι, και με την ένοχη σιωπή στη συνεδρίαση των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, «Σπαρτιάτες», «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας), η ΝΔ ξεπέρασε κάθε όριο, αποφασίζοντας να στείλει στην Ουκρανία έως και βλήματα με απαγορευμένο λευκό φώσφορο, καθιστώντας την ελληνική κυβέρνηση εν δυνάμει συνεργό στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση το ΚΚΕ, μεταξύ των πυρομαχικών που επισήμως πωλούνται στην Τσεχία (η οποία έπειτα τα προωθεί στην κυβέρνηση του Κιέβου) περιλαμβάνονται 38.521 βλήματα καπνού λευκού φωσφόρου, τύπου M313 διαμετρήματος 90 χιλιοστών, τα οποία τροφοδοτούσαν παλαιότερα αμερικανικά άρματα μάχης Μ48Α5 (στο ενδιάμεσο αναβαθμίστηκαν και φέρουν πλέον σωλήνα 105 χιλιοστών). Αρματα που – σημειωτέον – δεν διαθέτουν ούτε η Τσεχία ούτε η Ουκρανία, επομένως είναι δεδομένο ότι τα πυρομαχικά θα πάνε για «άλλη χρήση», αφού «και οι πέτρες» ξέρουν τις δυνατότητες τροποποίησης της χρήσης πυρομαχικών, κάτι που γίνεται γενικευμένα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέλος, αφού συνεχίζει την κουβέντα με Ουκρανούς, Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς παράγοντες για παραχώρηση των S-300, όπως και των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, αλλά και των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70. Επίσης συζητείται η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων που έχει ο Στρατός Ξηράς, και συγκεκριμένα αντιαρματικών συστημάτων FAGOT.

Με βάση και τη στοίχιση της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (π.χ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη βδομάδα χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία», φράση που δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ), ψάχνουν να βρουν τρόπους να προσπεράσουν ρήτρες που έχουν ενσωματωθεί σε συμβόλαια αγοράς και τυπικά δεν επιτρέπουν την παραχώρηση ή πώληση χωρίς τη συγκατάθεση της κατασκευάστριας Ρωσίας.

Π.χ. αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν με νόημα ότι ναι μεν το αντιαεροπορικό σύστημα OSA-ΑΚ είναι ρωσικής κατασκευής, ωστόσο παρελήφθησαν από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Θυμίζουμε πως το επιχείρημα αυτό (ότι προήλθαν από το ανατολικογερμανικό απόθεμα) χρησιμοποιήθηκε προηγουμένως και για την αποστολή στο Κίεβο 40 σοβιετικού σχεδιασμού τεθωρακισμένων BMP1.

Σημειωτέον, με τα παραχωρηθέντα OSA-AK συγκροτήθηκε μία Μοίρα με 38 αυτοκινούμενα συστήματα τα οποία διασπείρονται στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων). Χρησιμοποιούνται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Για να τα απαξιώσει και να τα παραχωρήσει, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι «μη επιχειρησιακά αναγκαία», ισχυρισμός έωλος και παραπλανητικός, καθώς είναι οπλικά συστήματα ναι μεν προχωρημένης ηλικίας, με σημαντικές όμως τακτικές δυνατότητες, γι’ αυτό άλλωστε και στέλνονται σε ένα σύγχρονο πολεμικό μέτωπο, στην Ουκρανία. Η αξία τους αποδεικνύεται και από τις αντιδράσεις των ίδιων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που έκπληκτοι βλέπουν στην κυριολεξία να αδειάζουν οι αποθήκες.

Η ίδια προσέγγιση ακολουθείται και για το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70 («έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος» για το ελληνικό πυροβολικό, όπως τονίζεται από το ίδιο το ΓΕΣ ), καθώς προτάσσεται το γεγονός ότι είναι τσεχοσλοβάκικης κατασκευής. Σημειωτέον, χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση του Κιέβου, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Στο παζάρι είναι και τα 21 αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 (εντάσσονται στην 182η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ’ Σώματος Στρατού, στη Θράκη), όπως και τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης. Στις συζητήσεις με τους εταίρους της στο εξωτερικό η κυβέρνηση εμφανίζεται «ζεστή» ως προς την παραχώρησή τους, αρκεί να αντικατασταθούν από κάποιο άλλο σύστημα που θα έρθει από το ευρωατλαντικό οπλοστάσιο.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Αυγούστου του 2023, μετά την έλευση Ζελένσκι στην Αθήνα και τα όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας έκανε γνωστό στη Βουλή, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δημοσιοποιώντας μάλιστα και μια σειρά από έγγραφα, ότι οδεύει «προς ακύρωση» η «εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη των TOR-M1 και OSA-AK», η οποία αποτελούσε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία.

Με «σημαντικό ρίσκο» και στην Ερυθρά

 

Την ίδια ώρα, και ενώ το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα» βρίσκεται στο «στόμα του λύκου», στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAV Aspides», στις Βρυξέλλες δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα από τον ύπατο εκπρόσωπο Ζ. Μπορέλ και τον επιχειρησιακό διοικητή της «Aspides», υποναύαρχο Β. Γρυπάρη, με το επιχειρησιακό στρατηγείο της αποστολής να είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU – OHQ), με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα.

Ο Μπορέλ θύμισε ότι η επιχείρηση εκκίνησε επισήμως στις 19 Φλεβάρη (την έναρξή της ενέκρινε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ), τονίζοντας ότι οι επιθέσεις των Χούθι έχουν «αρνητικό αντίκτυπο στη ναυτιλία μας» και στη «σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής. Εστίασε στους «κινδύνους για το διεθνές εμπόριο» και του κόστους για τα μονοπώλια («το οποίο αυξανόταν ήδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία»), λέγοντας ότι σήμερα περνάνε από το κανάλι του Σουέζ μόνο τα μισά από τα 70 πλοία ημερησίως που περνούσαν προηγουμένως.

Θύμισε ότι με πολεμικά πλοία συνεισφέρουν στην επιχείρηση 4 κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) και συνολικά 19 με προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν αποσπαστεί στα αρχηγεία της επιχείρησης εν όρμω και εν πλω. Μέτρησε 11 επιθέσεις τις οποίες απόκρουσαν τα 4 πλοία, συνοδεύοντας μέχρι χθες συνολικά 68 εμπορικά πλοία, και αναγνώρισε ότι τα πληρώματα της «Υδρα» και των άλλων 3 πλοίων αναλαμβάνουν «σημαντικό ρίσκο».

Τόνισε, τέλος, ότι τα μέσα της «Aspides» επιχειρούν στην περιοχή σε διασύνδεση με άλλες επιχειρήσεις που απλώνονται στην ίδια ζώνη, όπως η υπό γαλλική ηγεσία «Αγήνωρ» και η υπό αμερικανική «Prosperity Guardian», «δείγμα της απόφασής μας να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ασφάλεια και να υπερασπιστούμε ευρωενωσιακά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο Β. Γρυπάρης σημείωσε το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει χρεωθεί να καλύψει μια τεράστια θαλάσσια έκταση (από το Σουέζ μέχρι τον δυτικό Ινδικό Ωκεανό), διπλάσια από τη χερσαία έκταση όλης της ΕΕ όπως τόνισε. «Με τα μέσα που έχουμε εστιάζουμε στη ζώνη υψηλότερης έντασης», είπε, δηλαδή στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά, προσθέτοντας ότι αν αυξηθούν τα διατεθέντα από τα κράτη – μέλη μέσα θα αναπτυχθεί η ευρωενωσιακή στρατιωτική παρουσία σε ακόμα περισσότερους τομείς της έκτασης που έχει χρεωθεί η επιχείρηση. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με «τοπικούς εταίρους» αναζητούν λύσεις για logistics, ιατρική περίθαλψη και άλλα θέματα.

(Πηγή: Ριζοσπάστης)

Σχετικά θέματα

Απόψεις