Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Γυναίκες Μαχήτριες» — το νέο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συμμετοχή στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η καινούργια δημιουργία του φίλου σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού «Γυναίκες Μαχήτριες – Η Τριπλή Απελευθέρωση», συμμετέχει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης..

Η καινούργια δημιουργία του φίλου σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού «Γυναίκες Μαχήτριες – Η Τριπλή Απελευθέρωση», συμμετέχει στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Thessaloniki International Film Festival.

Οι γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα, στη μάχη της επιβίωσης, στο δρόμο της φυλακής, της εξορίας και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Τιμωρημένες για τον αγώνα τους για μία καλύτερη ζωή, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρόκειται για το Πρώτο Μέρος ενός οδοιπορικού στα δύσκολα χρόνια από το 1930 έως το 1949, στηριγμένο στις αφηγήσεις μαχητριών αγωνιστριών της εποχής. 

Το ντοκιμαντέρ «Γυναίκες Μαχήτριες – Η Τριπλή Απελευθέρωση», που αποτελεί έναν ύμνο στη Γυναίκα Αγωνίστρια, στην Γυναίκα Μαχήτρια θα προβληθεί για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη μια βδομάδα μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Παρεμβαίνουν οι ιστορικοί: Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη

Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Γούτης

Μοντάζ: Αγγελική Χατζή

Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Επεξεργασία ήχου: Ανδρέας Γκόβας

Μετάφραση / υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης

Στο Φεστιβάλ η ταινία έχει προγραμματιστεί να προβληθεί

την Δευτέρα 14 Μάρτη 2022 στις 9:00 μ.μ.
στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στην Online πλατφόρμα του Φεστιβάλ, την επόμενη μέρα της φυσικής προβολής, από τις 10:00 π.μ. και μέχρι τις 20 Μάρτη τα μεσάνυχτα ή την εξάντληση των 500 θεάσεων.

Αμέσως μετά το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οι «Γυναίκες Μαχήτριες» θα προβληθούν σε κινηματογράφους της Αθήνας.

Λεωνίδας Βαρδαρός: Σκληρό προσωπικό τίμημα
με έπαθλο μια μόνο λέξη — Αξιοπρέπεια

Ο φίλος Λεωνίδας Βαρδαρός μιλώντας για την ταινία, μας δήλωσε:

«Ως συνέχεια της ενασχόλησής μου με μια ορισμένη θεματολογία που αναφέρεται στην ιστορία των νεότερων πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του λαού μας στην διάρκεια του 20ού αιώνα δεν θα μπορούσα να μην ερευνήσω και να μην καταγράψω την προσφορά των γυναικών που σαν αφανείς ηρωίδες είδαν τους άνδρες τους, τους αδελφούς τους, τις αδελφές τους και τους γονείς τους να παίρνουν το δρόμο της φυλακής, της εξορίας κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πολλές από αυτές ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, τιμωρούμενες με αυτόν τον τρόπο για τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή για τον λαό αυτής της χώρας, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι οι γυναίκες που πηγαινοέρχονταν στα επισκεπτήρια των φυλακών και των τόπων εξορίας, ήταν αντιμέτωπες με τον πολιτικό αποκλεισμό των “κοινωνικών φρονημάτων” στην επαγγελματική τους ζωή. Μια ζωή κάτω από την επιτήρηση του αστυνόμου, από την μεταξική δικτατορία του 1936 με τις πιέσεις που ασκούνταν στις γυναίκες των φυλακισμένων αγωνιστών να αποκηρύξουν τους άντρες τους ώστε να τους επιτραπεί το μεροκάματο σε ένα εργοστάσιο για να ζήσουν αυτές και τα παιδιά τους.

Μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967. Νέοι αποχαιρετισμοί την ώρα που χάραζαν καινούργιοι αθέλητοι χωρισμοί για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Δεκαετίες ολόκληρες ενός καθημερινού αγώνα  με σκληρό προσωπικό τίμημα και με έπαθλο μια μόνο λέξη: Αξιοπρέπεια».

Το ντοκιμαντέρ «Γυναίκες Μαχήτριες – Η Τριπλή Απελευθέρωση», που προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι το Α΄  Μέρος  ενός ντοκιμαντέρ που εστιάζει στα χρόνια 1930 – 1949.  Το Β΄ Μέρος, που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα, αναφέρεται στις πολύ ενδιαφέρουσες επόμενες δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Τριπλή Απελευθέρωση, είναι από τον ύμνο της Ελεύθερης Νέας, της Αντιστασιακής Οργάνωσης πριν από την ΕΠΟΝ, που έλεγε ότι θα απελευθερωθούμε από τον κατακτητή, τον προϊστάμενο και τον σύζυγο τον άντρα μας

Η αναφορά «Τριπλή Απελευθέρωση» που υπάρχει στον τίτλο της ταινίας είναι εμπνευσμένη από τους στίχους του ύμνου της ΕΑΜίτικης, καθαρά γυναικείας οργάνωσης, «Λεύτερη Νέα»

Να λυτρωθούμε απ’ τη τριπλή σκλαβιά
κατακτητή, προϊστάμενο και άνδρα
να κατακτήσουμε τη λευτεριά
να γίνουμε άξιες γι’ αυτή, για πάντα.

Σχετικά θέματα

Απόψεις